Pametne zgrade su sve prisutnije. Moderne zgrade postaju sve kompleksnije, a time raste i potreba za sistemima upravljanja zgradama (BMS) koji služe za kontrolu različitih tehnologija instaliranih u objektima. Iz kompanije Advanced objašnjavaju nam ovaj trend

Piše: Vladimir Zrnić, menadžer prodaje za Južnu Evropu, Advanced

 BMS je relativno nov dodatak modernim zgradama. Prije samo 30 godina svaki pojedinačni sistem u zgradi morao se kontrolirati zasebno i „ručno“. Ovo je evoluiralo na način da danas kompjuter kontrolira i nadgleda svaki sistem.

U konačnici, oni su danas objedinjeni u jedan glavni kontrolni sistem koji povezuje sve mehaničke, električne, informatičke i sigurnosne sisteme zgrade, pri čemu neometano dijele informacije i rade zajedno. Tako je nastao BMS.

 Veća efikasnost

Integracija svih komponenti u jednu kohezivnu jedinicu omogućava različitim sistemima da razmjenjuju informacije kako bi mogli efikasnije raditi zajedno. To donosi veću efikasnost, smanjene operativne troškove i sigurnije, zaštićenije i responzivnije okruženje u zgradama. BMS unapređuje izvještavanje, upravljanje informacijama i donošenje odluka uz uvid i kontrolu na nivou cijelog objekta te bolji učinak. Prednosti uključuju i efikasnije raspoređivanje resursa, što može rezultirati i osnaživanjem operatera, pojednostavljenjem obuke, a na kraju i smanjenjem broja lažnih alarma.

Rani BMS sistemi bili su ograničeni na opremu jednog proizvođača, ali se to pokazalo skupim i ograničavajućim u pogledu izbora. Uspon otvorenih komunikacijskih protokola kao što su BACnet i Modbus pojednostavio je integraciju BMS-a s uređajima drugih proizvođača, kao što su vatrodojavne centrale. No, kako ovi uređaji komuniciraju s BMS-om?

Preuzimanje kontrole

Terenski kontroler za integraciju kao što je Advanced Commander napredno je IP rješenje namijenjeno klijentima koji traže prevođenje protokola između Advancedove vatrodojavne centrale i BMS-a. Advanced Commander je kompatibilan i s otvorenim mrežama BACnet i Modbus i ima ulogu mosta između komponenti proizvođača, čime se osiguravaju besprijekorna integracija i sigurne performanse.

Ovaj proces je dvosmjeran tako da omogućava praćenje i komunikaciju s drugim sistemima s kojima je BMS povezan. Naprimjer, u slučaju požara, Advanced centrala i BMS mogu raditi zajedno kako bi zatvorili klapne u ventilacijskom sistemu i zaustavili širenje dima, isključili ventilatore, aktivirali sistem za usisavanje dima te poslali sve liftove u prizemlje i blokirali ih kako bi spriječili ljude da ih koriste. Ovo rješenje može i da otključava vrata, kontrolira sisteme rasvjete u slučaju nužde i podiže rampe i barijere kako bi se osigurao pristup interventnim službama. Pri tom je poželjno imati podršku za podešavanje tačno onog što vam treba, umjesto da koristite kontroler koji ima detaljne, ali nepotrebne opcije u sklopu uređaja ili koji mora pratiti unaprijed definirani slijed informacija.

Kompatibilnost

Korisnici Advanced Commandera mogu podesiti tačno ono što im je potrebno da zadovolje protivpožarne potrebe svake zgrade. Commander podržava do 640 objekata/oznaka, odnosno informacija koje se mogu konfigurirati i prosljeđivati između mrežnih komponenti i slati do BMS-a koristeći TCP/IP tehnologiju. Commander je kompatibilan sa svim naprednim adresabilnim vatrodojavnim centralama. TCP/IP povezivanje omogućava da se Commander lokalno poveže na distribuiranoj mreži vatrodojavnih centrala, a da u isto vrijeme kontrolira daljinsko programiranje i pristup BMS-u.

Advanced Commander posjeduje i ugrađeni web server za naprednu kontrolu, prikaz i upravljanje. Njegov napredni paket za upravljanje softverom koristi Windows i omogućava inženjerima da programiraju strategiju ‘uzroka i posljedice’, provjeravaju evidenciju podataka, kalendare i funkcije tajmera. Korisnici mogu očitavati status centrale, zone i uređaja praćenjem vrijednosti koje opisuju normalan status, deaktivaciju uređaja, greške, predalarme i prisustvo požara. Korisnici također mogu isključiti zvuk, utišati/ponovno ozvučiti i resetirati mrežu ili centralu, deaktivirati uređaj, pokrenuti grupu za deaktivaciju i generirati vanjski alarm i vatrodojavu.

Primjene

BMS sistemi se koriste za razne primjene koje imaju specifične zahtjeve. U aerodromskim objektima, naprimjer, oni se oslanjaju na više specijaliziranih sistema za podršku procesima specifičnim za aerodrome, kao što su aeronautička navigacija i nadzor, zemaljske usluge i obrada putnika i prtljaga. Njima je potreban BMS sistem koji nudi jednostavno podešavanje kako bi se zadovoljile složene potrebe ovog tipa. Integrirani sistemi mogu uključivati javni razglas, grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC), kontrolu liftova, informacijski sistem aerodroma i druge sigurnosne sisteme kao što su kontrola pristupa i videonadzor.

U međuvremenu, BMS u zdravstvu ima drugačije zahtjeve i mora biti u mogućnosti da predvidi izazove i odgovori na promjenjive uvjete, u šta spada i održavanje ambijentalnih parametara koji su ključni za bolnice. Primjena integracije može uključivati kontrolu liftova, HVAC, sisteme rasvjete u vanrednim situacijama i praćenje ambijentalnih uvjeta.

BMS integracije se tu neće zaustaviti. Kako zgrade postaju pametnije, isto će važiti i za BMS sisteme koji će u cijelosti moći kontrolirati zgradu na daljinu i tako omogućiti korisnicima da daljinski nadgledaju i mijenjaju sve što žele u zgradi. BMS već danas nudi veću efikasnost, smanjene troškove i pouzdanost. S pojavom otvorenih komunikacijskih protokola i terenskih kontrolera poput Advanced Commandera, korisnici sada mogu neprimjetno integrirati svoj protivpožarni sistem i nadgledati i kontrolirati svoje zgrade, što cementira budućnost BMS-a kao važne komponente pametne zgrade budućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *