Svijet

Bosch će izrađivati deset miliona maski mjesečno

Kompanija Robert Bosch pokrenula je proizvodnju maski za lice u fabrici u Stuttgart-Feuerbachu. “Zaustavljanje širenja koronavirusa izazov je za cijelo društvo. Opremanjem naših radnika maskama koje sami izrađujemo smanjujemo opterećenje prisutno na tržištu. Štaviše, radimo na temeljima koji će nam omogućiti siguran nastavak poslovanja i zaštitu svojih saradnika”, kaže Volkmar Denner, predsjednik Upravnog odbora Robert Boscha.

Nakon koordiniranog povećanja proizvodnje, koje će trajati do kraja juna, kompanija će praviti više od pola miliona maski dnevno na pet proizvodnih linija na četiri lokacije širom svijeta. Linije je dizajnirao Boschev specijalni mašinski odjel. Projekat mašinskih instalacija, tehničke crteže i instrukcije za montažu besplatno nude zainteresovanim kompanijama. Bosch je već primio upit od najmanje 30 kompanija u vezi s dizajnom posebne proizvodne linije.

U kombinaciji s drugim higijenskim mjerama, maske za lice efikasno su sredstvo za smanjenje rizika od novih Covid-19 oboljenja. Stoga je Bosch za samo nekoliko sedmica osmislio potpuno automatiziranu proizvodnu liniju maski za lice. Osim pogona u Stuttgart-Feuerbachu, gdje su planirane dvije linije, maske će se proizvoditi u postrojenjima u Naganathapuri u Indiji i Juárezu u Meksiku. Fabrika Rexroth u njemačkom Erbachu zaokružit će proizvodnu mrežu. Sveukupno, predviđeno je da do kraja juna obim proizvodnje pet linija pređe deset miliona maski mjesečno.

Prekrivanje lica prvenstveno je namijenjeno sprečavanju širenja patogena iz nosa i grla. Istovremeno, maska djeluje kao prepreka tjelesnim tekućinama ljudi u neposrednoj blizini. Bosch proizvodi hirurške maske tipa I i II, koje su u skladu s evropskim standardom DIN EN 14683, a koristit će ih uglavnom za zaštitu oko 400.000 svojih saradnika širom svijeta. Bilo koji višak Bosch će učiniti dostupnim trećim stranama, pod uslovom da postoji potražnja i da maske zadovoljavaju standarde u određenim zemljama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *