Svijet

Rast tržišta upravljivih sigurnosnih usluga

Tržište upravljivih sigurnosnih usluga rast će sa 31,6 milijardi dolara u 2020. na 46,4 milijarde do 2025. godine, uz prosječnu stopu rasta od 8 posto, stoji u posljednjem izvještaju Marketsandmarketsa.

Glavni pokretači bit će povećanje broja slučajeva narušavanja sigurnosti i sve brojniji napadi na sisteme kako u velikim tako i u malim organizacijama. Potreba da se unaprijed usvoje neophodne sigurnosne mjere i osigura napredak u cloud i IoT tehnologijama povećala je upotrebu takvih usluga u svim vertikalama.

Upravljive sigurnosne usluge proaktivne su sigurnosne mjere prilagođene potrebama i stalno promjenjivom sigurnosnom okruženju organizacija. One uključuju stalno nadgledanje i analizu, naprednu tehnologiju, procjenu IT infrastrukture i procesa te sigurnosne stručnjake koji savjetuju zainteresovane strane u organizacijama. Upravljanje identitetom i pristupom (IAM) između ostalog potiče automatizaciju te pomaže u upravljanju identitetima potrošača i uspostavljanju pristupa zasnovanog na procjeni rizika. Neke kompanije integrišu tehnologije poput robotike s IAM-om. Jednokratna prijava i multifaktorska provjera autentičnosti dva su najčešća sistema koja se koriste u segmentu upravljanja identitetom i pristupom.

Najbrži rast u zdravstvu
Prema očekivanjima, vertikala bankarstva, finansijskih usluga i osiguranja (BFSI) držat će najveći udio na tržištu upravljivih sigurnosnih usluga, dok će zdravstvo biti najbrže rastuća vertikala. Očekuje se da će upravljive sigurnosne usluge pomoći BFSI vertikali u čuvanju osjetljivih podataka. Najveća prednost korištenja MSS-a u finansijskom sektoru je cjelodnevni nadzor svaki dan u godini, što rezultira brzim reakcijama na incident i sanacijom u slučaju incidenta. Banke i osiguravajuće kuće veoma su oprezne u pogledu zaštite osjetljivih podataka svojih kupaca od cyber napada. Zato se i odlučuju za upravljive sigurnosne usluge.

U zdravstvu usluge poput ispitivanja ranjivosti medicinskih uređaja na cyber napade, segmentacije mreže za medicinsku opremu, inventara uređaja i procjene rizika po medicinske proizvode igrat će sastavnu ulogu u zaštiti ustanova koje rade s pacijentima, kao i zdravstvenih podataka. Osim toga, upravljive sigurnosne usluge pomažu takvim ustanovama da se pridržavaju strogih zakona o sigurnosti podataka i standarda u industriji platnih kartica.

Azijsko-pacifička regija držat će najveći tržišni udio u narednih pet godina. Napredak u tehnologijama kao što su cloud, 5G i IoT potaknuo je manja i srednja preduzeća, kao i velike kompanije da se oslone na upravljive sigurnosne usluge. A rast potiču i stroge regulative vezane za usvajanje zaštitnih mjera, cyber sigurnosne incidente i primjenu cloud tehnologije. Najveći igrači na tržištu obuhvaćeni istraživanjem su: IBM, AT&T, NTT Data, Secureworks, DXC Technology, BT Security, Atos, Infosys, Verizon, Cognizant, Cipher Security, Wipro, Accenture, Optiv Security, Trustwave, The Herjavec Group, Centurylink, Kudelski i Nuspire.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *