Automatizacija objekata Objekti Perimetarska zaštita

Detekcija plinova u Messerovim postrojenjima

Cjelokupnu podršku i ugradnju sistema upozorenja na plin u pogonu proizvođača industrijskog plina Messer u Zaprešiću izvršio je MSR-ov partner Aurel d.o.o. iz Zagreba

Piše: Zlatko Dičak, direktor, Aurel; E-mail: zlatko.dicak@aurel.hr

 Messer Croatia Plin d.o.o., čija se fabrika nalazi u Zaprešiću kod Zagreba, proizvođač je industrijskog plina i dio najveće svjetske grupacije u tom sektoru Messer Grupe, inače njemačkog porodičnog biznisa. Kompanija upravlja modernim proizvodnim pogonima i punionicom, posjeduje sisteme za odvajanje zraka, skladišti i transportira plinove u rezervoarima ili bocama te proizvodi gasove na mjestu upotrebe. Plinski centri i punionice osiguravaju pojedinačnu opskrbu plinom širom Hrvatske.

 Uspješna višegodišnja saradnja

Proizvodnja obuhvata sljedeće gasove: kisik, acetilen azot, argon, ugljik-dioksid, hidrogen, medicinske gasove, plinove koji se koriste prilikom rezanja i zavarivanja, razne mješavine gasova te druge industrijske plinove. U proizvodnji ovih toksičnih i zapaljivih plinova potrebna je maksimalna sigurnost, budući da njihova povećana koncentracija ili nedostatak kisika može dovesti do trovanja i/ili eksplozije.

 Fiksni sistemi upozorenja na plinove iz MSR-Electronica nadziru proces proizvodnje, prostoriju za skladištenje gasa i punionicu. Ako se dostigne granična vrijednost, sistem šalje upozorenja zvučnim i vizuelnim signalima kako bi na vrijeme zaštitio ljude i opremu. Slanje obavijesti kontrolnom centru i mjere evakuacije i spašavanja odvijaju se paralelno. Saradnja s Messerom započela je 2017. godine, kada je instaliran prvi sistem za monitoring gasova hidrogena i etilena. Sada je sistem opremljen dodatnim senzorima za detekciju kisika (O2) i hidrogena (H2), a omogućena je i detekcija metana u ATEX zoni. Digitalna plinodojavna centrala DGC-06 preuzima centralnu kontrolu i praćenje koncentracije otrovnih i zapaljivih plinova.

Rješenje za pouzdanu detekciju plina

Digitalni senzori za detekciju plinova (tip SC2) koriste se za mjerenje gasova O2 i H2, a senzori za detekciju plinova s ATEX certifikatom za detekciju eksplozivnog gasa metana. DGC-06 centrala iz MSR-a evaluira izmjerene vrijednosti senzora plina. Koristi se u tehnologiji mjerenja koncentracije plina za detekciju i upozoravanje na otrovne i eksplozivne plinove i paru, kao i u rashladnim sredstvima na bazi freona. Brojni podesivi parametri i zadane vrijednosti omogućavaju prilagođavanje mnogim primjenama. To znači da centrala također ispunjava funkcije nadzora koncentracije ugljik-monoksida (CO) u garažama, tunelima i utovarnim zonama, naprimjer, pri čemu je usklađena s EN 50545-1 standardom.

Digitalna plinodojavna centrala DGC-06 namijenjena je za velike sisteme, od složenih višespratnih parkinga do pristupnih dozvola koje se preklapaju s plinodojavnim alarmom. DGC-06 može upravljati i nadzirati do 128 plinskih senzora, 96 digitalnih i/ili 32 analogna (4–20 mA), uz četiri programabilna alarmna praga po senzoru. Za alarmne poruke sistem kontrolera nudi do 128 releja s beznaponskim izlazom te do 16 analognih izlaza sa signalom 4–20 mA.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *