Magazin

a&s Adria 144

Trendovi razvoja kontrole pristupa

Usvajanje novih tehnologija na tržištu kontrole pristupa i u 2019. godini će, po svemu sudeći, biti u porastu, navodi Memoori, kompanija za istraživanje tržišta. Globalno tržište proizvoda u tom sektoru lani je poraslo za 8 posto, a zahvaljujući korisnicima koji zahtijevaju sve veću praktičnost i sigurnost, takav trend nas očekuje i dalje. To su prilično ohrabrujući podaci budući da je taj segment sigurnosne industrije najsporije usvajao tehnološke trendove. Jedan od razloga za sporije prihvatanje novih tehnologija je to da organizacije ne nadograđuju svoje sisteme kontrole pristupa tako često koliko nadograđuju ostale tehnologije. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti.
Iako tradicionalna kontrola pristupa i dalje zaostaje deset godina za ostalim sektorima, podizanje svijesti o sigurnosnim prednostima novijih tehnologija trebalo bi dovesti do toga da tržište u 2019. bude otvorenije za njih. Očekuje se veći prelazak s kartica na pristup putem mobilnih uređaja i upravo konsenzus među stručnjacima i kompanijama kaže da će u ovoj godini mobilni pristup imati centralnu ulogu. Tehnologije poput Bluetootha i PIR-a se sve više ugrađuju u čitače, omogućavajući korisnicima da drže svoje telefone u džepovima i ulaze u objekte tako što će naprosto zamahnuti pored čitača. Drugi tehnološki trend u kontroli pristupa čiji se napredak očekuje je veća upotreba bežičnih brava, koje su spoj čitača i brave u istom hardveru, a krasi ih i jednostavnost instaliranja. Njihova popularizacija ponajviše treba zahvaliti ugostiteljskoj industriji, čiji primjer sada ubrzano slijede i najveći komercijalni, odnosno industrijski segmenti.
Također, veća upotreba videotehnologije u oblasti korisničke elektronike za kontrolu pristupa i plaćanje pozitivno mijenja percepciju krajnjih korisnika, što će omogućiti veću implementaciju i prihvatanje u svijetu tradicionalne kontrole pristupa. Integracija je proces koji se već godinama odvija širom industrije, pa je prelazak na video integrisan s kontrolom pristupa logičan nastavak ovog trenda.

Noviteti u oblasti kontrole pristupa

Prema Memooriju, kompaniji za istraživanje tržišta, globalno tržište proizvoda za kontrolu pristupa u 2018. godini poraslo je za osam posto, dostižući zaradu od gotovo 7,5 milijardi dolara. Usvajanje novih tehnologija na tržištu kontrole pristupa i u ovoj godini po svemu sudeći će biti u porastu, budući da korisnici zahtijevaju veću praktičnost i sigurnost

INTERVJU
– Georgi Bajraktarov, vlasnik, Birosafe

AKTUELNO
– Noviteti u oblasti kontrole pristupa za 2019. godinu
– Tržište biometrijskih rješenja

TRŽIŠTA
– Dijeljenje podataka i sigurnost

PROIZVODI I SISTEMI
– Napredak tehnologije provjere identiteta
– Dahua Technology: Tehnologije za različite grane privrede
– ASSA ABLOY: Prilagođavanje promjenjivim zahtjevima poslovanja

TEME
– IT sigurnost: Znakovi koji pokazuju da vaša mreža i nije tako sigurna

DOGAĐAJI
– Alarm automatika: Tri decenije uspješnog poslovanja
– King ICT: Dan otvorenih integracija
– Dahua Roadshow 2019: Tehnologije za različite grane privrede
– Dani korporativne sigurnosti 2019
– SECURITY EXPO 2019

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *