Svijet Vijesti

Rigorozni SECOTA testovi sigurnosti sefova

Sef je obično kupovina za život. Ali koliko su certificirani sefovi sigurni? I jesu li protivprovalni testovi koje provode specijalizirane laboratorije uopće međusobno usporedivi s obzirom na veliki broj različitih konstrukcija sefova i mnoštvo mogućnosti interpretacije koje se mogu javiti prilikom razumijevanja standarda?

U nezavisnom projektu SECOTA (Security, Equivalent, Certification, Organisation, Testing and Auditing) laboratorije, tijela za testiranje i certifikaciju i drugi predstavnici iz sektora sigurnosti i osiguravajućih kuća zajedno rade na razjašnjavanju ovih pitanja. Cilj je povećati transparentnost za klijente i osiguravatelje.

Početak usporednih testova

Nakon opsežnih priprema usporedni testovi počeli su u martu i trajat će do kraja aprila 2019. Instituti za testiranje iz šest zemalja koristit će ugaone brusilice, oksiacetilenske baklje i druge tipične provalne alate kako bi testirali ukupno 126 primjeraka proizvedenih namjenski za testiranje. Svaka laboratorija će obaviti 35 testova pomoću različitih alata pod nadzorom SECOTA-e.

“Testovi su osmišljeni tako da je potrebno određeno osnovno znanje o sigurnim barijernim materijalima i rukovanju alatom za provalu”, objašnjava menadžer projekta Falko Adomat, zamjenik generalnog direktora Evropske asocijacije sigurnosnih sistema (ESSA) i jedan od inicijatora projekta SECOTA. Identični setovi, svaki sa 16 testnih primjeraka, unaprijed su proizvedeni za institute. Oni pokrivaju cijeli spektar barijernih materijala, od jednostavnih metalnih ploča do sendvič-konstrukcija i visokootporne armature.

Otvoreno za sve testne laboratorije

“Ovo je do sada najveći nezavisni usporedni test u skladu s EN 1143-1 standardom”, kaže Adomat. Svaka laboratorija počinje s istim zahtjevima i izvodi isti test kao i svi ostali. “Osim toga, mi smo od početka utvrdili da je svaka laboratorija dobrodošla – bez obzira na pripadnost udruženjima, veze s certifikacijskim organima, veličinom ili mjestom porijekla”, pojašnjava on. Uz šest već uključenih tijela, i druge testne laboratorije već su izrazile interes za učešće u projektu.

Posljednjih mjeseci nezavisna radna grupa sa 25 međunarodnih članova iz svih sektora sigurnosti i osiguranja razvila je koncept usporednih testova koristeći holistički pristup. Prema Adomatu, proces međusektorske diskusije u projektu SECOTA daje odlučujući doprinos osiguravanju da su testovi i certifikati u Evropi usporedivi i razumljivi za sve zainteresirane strane. “Svi učesnici su odlučni da kontinuirano poboljšavaju kvalitet testova u toku procesa harmonizacije koji je počeo”, kaže on. Zbog toga je dogovorena transparentna razmjena informacija.

Prvi rezultati u maju

Nakon završetka testova radna grupa SECOTA-e će ocijeniti rezultate. Interna rasprava će uslijediti u maju 2019. godine. Nakon toga će laboratorije potvrditi svoje učešće u usporednom testu i time pružiti čvrste dokaze o nezavisno testiranom kvalitetu.

Radna grupa se usaglasila da ne ostane sve samo na ovom testu. Umjesto toga, planirano je stvaranje trajne transparentnosti za osiguravatelje i klijente. “U tu svrhu, kontrola kvaliteta mora biti pojačana redovnim usporednim testovima”, pojašnjava voditelj projekta. To je zato što privatni potrošači, komercijalni korisnici sigurnih skladišnih jedinica i osiguravajuće kuće zavise od validnih informacija o stvarnom nivou sigurnosti testiranih sefova. Ove informacije se mogu dobiti samo putem nezavisnog, pouzdanog organa koji provjerava kako testne laboratorije tumače evropski standard EN 1143-1 i ispunjavaju li industrijske standarde. “S projektom SECOTA želimo izgraditi autoritet”, kaže Adomat. Zbog toga su laboratorije koje još nisu učestvovale u projektu pozvane da učestvuju u procesu harmonizacije i budućim usporednim testovima.

Related Posts

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *