Javni razglas i glasovna evakuacija Svijet

I Telford šoping-centar odabrao PRAESENSA rješenje

Operater Telford šoping-centra želio je unaprijediti postojeći sistem razglasa IP rješenjem koje je prilagođeno budućim potrebama. Odabran je novi Boschev sistem javnog razglasa i glasovne evakucije

Piše: Danijel Jerković, menadžer za razvoj poslovanja i projektnu prodaju za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi; E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

 Na 25 hektara poslovnog prostora Telford šoping-centra u Velikoj Britaniji prostire se širok izbor prodavnica, restorana, ali i hotela i kina. Na tako prostranoj lokaciji zvuk je ključni dio korisničkog iskustva, od ambijentalne muzike do najava i sigurnosnih poruka. Operater tržnog centra želio je unaprijediti postojeći sistem razglasa IP rješenjem koje je prilagođeno budućim potrebama. Odabran je novi Boschev sistem javnog razglasa i glasovne evakucije.

Ozvučenje nove generacije za maloprodajna okruženja

PRAESENSA je od početka uspjela zadržati niske troškove instalacije za novi sistem razglasa u tržnom centru bez žrtvovanja performansi. Integratori su revitalizirali postojeće zvučnike u Telford centru u 16 zona izvršivši manje modifikacije na krajnjim linijama. Ovo je zahtijevalo samo zamjenu zastarjele kontrolne opreme – uključujući glomaznu pozivnu stanicu s analognim tipkama – i pojačala kako bi se prešlo na najnoviju generaciju IP audiosistema.

 Nadogradnja je najuočljivija na pozivnoj stanici, čiji ekran osjetljiv na dodir s intuitivnim grafičkim korisničkim interfejsom osoblju sada pruža potpunu kontrolu. Pomoću OMNEO tehnologije umrežavanja, softver kombinuje snimke iz različitih medijskih izvora, uključujući ambijentalnu muziku u MP3 formatu, reklame iz biblioteke poruka i automatizirane poruke o zatvaranju tržnog centra na kraju dana. U slučaju nužde, razglas se integriše s vatrodojavnim sistemom kako bi puštao snimljena upozorenja i poruke o evakuaciji po zonama. Sigurnosno osoblje tržnog centra u svakom trenutku može poslati glasovne poruke uživo i manuelno pokrenuti evakuacijski protokol.

Sigurno i otporno na kvarove

PRAESENSA ispunjava najnovije standarde kao potpuno sigurno IP rješenje. Sva kontrolna oprema povezana je putem Secure IP-a, uključujući enkripciju i autentifikaciju za potpunu zaštitu od prisluškivanja i hakiranja. Sistem također ispunjava potrebe operatera trgovačkih centara za neprestanom dostupnošću: svi kritični elementi sistema su redundantni kako bi se izbjegli prekidi rada, a obavijesti o grešci šalju se u roku 100 sekundi u skladu s EN54-16 standardima. “Bili smo veoma zadovoljni Northovim instalaterima jer su radovi izazvali minimalne smetnje, a uspjeli su nas održati u funkciji dok je trgovački centar bio otvoren. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom i radom nove Boscheve opreme i osoblje smatra da je sistem lak za upotrebu. Od najveće je važnosti imati pouzdan sistem i ovo zasigurno ispunjava sve potrebe”, rekao je Chris Titley, menadžer objekata u Telford centru.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *