Javni razglas i glasovna evakuacija Svijet

Bosch PRAESENSA: Sistem prilagođen budućim potrebama

Bilo da je riječ o transportu i industriji, univerzitetima, hotelima ili tržnim centrima, sistemi za razglas i glasovnu evakuaciju pomažu da ljudi budu informisani i sigurni. Boscheva PRAESENSA u tome ide korak dalje

Piše: Danijel Jerković, menadžer za razvoj poslovanja i projektnu prodaju za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi; E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Može li razglasni sistem učiniti zgrade održivijim? Da. I to s energijskom efikasnošću na potpuno novom nivou. Boschevo novo napredno i isplativo IP rješenje upravo doprinosi održivosti jer štedi energiju, čuva resurse i smanjuje emisije CO2.

Koristi postojeću infrastrukturu

Kao sistem zasnovan na IP tehnologiji, PRAESENSA koristi postojeću IP infrastrukturu sa standardnim kablovima i mrežnim switchevima, što može omogućiti znatne uštede za sistem-integratore, instalatere i vlasnike zgrada. Dobar primjer za to je Telford tržni centar u Velikoj Britaniji, gdje su integratori trebali zamijeniti zastarjelu kontrolnu opremu i pojačala kako bi se prešlo na najnoviju generaciju IP audiosistema. Oni su revitalizirali postojeće zvučnike u 16 zona, vršeći manje modifikacije na krajnjim linijama, čime se produžio vijek trajanja sistema i izbjegao otpad. Kao najnoviji u dugoj liniji razglasnih sistema, PRAESENSA podiže uštedu troškova i održivost na novi nivo. Dok je postojeći sistem zauzimao dvije police u serverskom ormaru (racku) u serverskoj sobi, novo rješenje traži samo polovinu tog prostora. Ovo je postignuto korištenjem integrisanih standby pojačala, koja smanjuju troškove (posebno za hlađenje) i potreban prostor u kućištu ormara, a istovremeno osiguravaju efikasnu redundantnost.

 Iako mal, štedi dosta energije

Sistem također postiže nisku potrošnju energije pametnim dijeljenjem napajanja preko kanala pojačala, inteligentno se prilagođava opterećenjima zvučnika, dijeleći dostupnu izlaznu snagu na svim kanalima na maksimalno 600 W. Kao rezultat toga, ukupna potrošnja energije tokom životnog vijeka sistema je smanjena, posebno u stanju mirovanja, u kojem se većina sistema nalaze veći dio vremena. Osim visoke energijske efikasnosti, PRAESENSA nudi i mogućnost daljinske dijagnoze i održavanja putem interneta. Integratori sistema mogu s klijentima sarađivati na daljinu, minimizirajući skupe posjete i efikasno smanjujući putovanja i emisiju CO2. PRAESENSA IP rješenje može odmah primijeniti promjene u načinu korištenja zgrade, pa ukoliko dodate ili definišete nove oblasti upotrebe, sistem bez problema ažurira promjene. Svi su uređaji u sistemu povezani putem IP-a, što olakšava centralizirano i decentralizirano podešavanje te pojednostavljuje povezanost sa drugim sistemima. Prilagođenim softverskim rješenjima kontrolišu se ključni uređaji, što rezultira sistemom koji je bogat funkcijama i prilagođen budućim potrebama, s potencijalom da se s vremenom dodaju i nove funkcionalnosti. Ovo štiti instalaciju i produžuje njen vijek trajanja. PRAESENSA je sada dio i novog sigurnosnog sistema na stadionu Adams Park u Buckinghamshireu u Engleskoj. Nogometni klub Wycombe Wanderers odlučio se za pouzdano rješenje kako bi zaštitio navijače, poboljšao iskustvo na dan utakmice i uštedio energiju, hardver i prostor. I to se višestruko isplatilo.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *