Svijet

Integracija s drugim sistemima i dalje veliki izazov

Kompanija Brivo, jedan od globalnih lidera u kontroli pristupa u oblaku i pametnim tehnologijama, podijelio je neke od nalaza iz svog Izvještaja o najvažnijim globalnim sigurnosnim trendovima za 2024. godinu, detaljno opisujući najvažnije promjene na globalnom tržištu sigurnosti.

Ovo je njihov sedmi godišnji izvještaj o trendovima, a zasnovan je na 850 odgovora sigurnosnih stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Anketirani su pripadnici sigurnosnog osoblja u finansijskom, tehnološkom, proizvodnom, maloprodajnom i drugim sektorima.

Među ključnim trendovima detaljno opisanim u izvještaju je želja za integracijom nove sigurnosne tehnologije s postojećim sistemima radi boljeg upravljanja ljudima i objektima. Drugi ključni trend su visoka očekivanja od AI tehnologije, uz potrebu za većim vještinama i pristupom podacima.

Izvještaj pokazuje i kontinuiranu evoluciju uloge menadžera sigurnosti (CSO) u primjeni vještačke inteligencije. Iako je važniji nego ikad, mnogima nedostaje odgovarajući budžet ili ovlaštenje da u potpunosti iskoriste nove tehnologije, što predstavlja izazov za nadogradnju sigurnosnih sistema.

Ključni nalazi iz izvještaja:

  • 36% sigurnosnih timova nema povjerenja u sposobnost njihovog sistema da zaštiti njihove zaposlene i objekte
  • Jednostavnost integracije sa drugim sistemima bila je veća prepreka za usvajanje nove tehnologije od budžetskih ograničenja
  • 60% velikih kompanija u SAD-u će investirati više od milion dolara godišnje u AI u naredne tri godine
  • 74% sigurnosnih stručnjaka smatra da je uloga CSO-a sve važnija u preduzećima, ali se slažu da su potrebna veća ovlaštenja i budžet kako bi se postigli sigurnosni ciljevi

“Izvještaj za ovu godinu ima mnogo razloga za optimizam. Sigurnosna industrija želi prihvatiti nove tehnologije. U središtu ovih promjena bit će menadžeri sigurnosti i trebat će im podrška da to uspiju. Integratorima sigurnosnih sistema pruža se prilika da im budu pouzdani savjetnici. Pravilno provođenje tehnoloških promjena i integracija u širu organizacijsku strategiju zahtijevat će snažna partnerstva”, rekao je Steve Van Till, osnivač i izvršni direktor kompanije Brivo.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *