Intervjui

Intervju: Dean Jones, direktor veleprodaje za EMEA regiju, Mojo Networks

Dobili smo niz sigurnosnih certifikata koji su garant da možemo ponuditi ne samo sigurno cloud rješenje nego i najviše moguće standarde za upravljanje podacima u cloudu. Očekujemo da ćemo ubrzo dobiti certifikat u okviru FedRAMP programa, što će zasigurno dokazati da posjedujemo izrazito sigurnu cloud tehnologiju

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Jones, zadovoljstvo mi je što ste nam se pridružili na Adria Security Summitu. Recite nam nešto o sebi i Vašoj funkciji u Mojo Networksu i Vašem profesionalnom iskustvu?

Jones: U kompaniji Mojo Networks radim već 11 meseci. Prije toga sam radio u kompaniji Ucopia, koja se može smatrati vodećim ponuđačem rješenja za upravljanje pristupom gostiju u Evropi, te Enterasys Networksu, gdje sam bio zamjenik regionalnog direktora za Veliku Britaniju i Irsku. U Mojo Networksu sam direktor veleprodaje za EMEA regiju. Odgovoran sam za razvoj i upravljanje distribucijom u EMEA regiji i blisko sarađujem s našim šefovima prodaje u svim regijama.

a&s Adria: Predstavite nam kompaniju Mojo Networks i njene ključne tehnologije i proizvode?

Jones: Kompanija nekoliko godina posluje pod imenom Mojo Networks, a prije toga smo se zvali Airtight Networks. Mojo nudi siguran Wi-Fi koji se temelji na cloudu, jer duboko vjerujemo da tržište nudi brojne mogućnosti za tu tehnologiju. U prosjeku, svaki korisnik ima barem tri do pet Wi-Fi uređaja i tako gusta pokrivenost i potreba za pružanjem usluga tog tipa postaje sve izraženija. Upravo je to naš fokus i uspjeli smo napraviti snažno i sigurno Wi-Fi rješenje. Nudimo i cijeli spektar pristupnih tačaka, a najzanimljivije su naše tri pristupne tačke na bazi radija. Korištenjem trećeg radija možemo pružiti bolju podršku korisnicima. Treba spomenuti i naša tri radijska formata koja imamo u ponudi, a koji nas također čine jedinstvenim: manji format 2×2, C-100, zatim veći format, koji se pokazao kao najbolji proizvod u klasi – 4×4, C-130, i treći koji zovemo višenamjenski radio. Dakle, nudimo napredni nivo sigurnosti i u stanju smo osigurati da u svakom trenutku u pozadini imate dostupno potpuno skeniranje. To je ključna razlika između nas i naše konkurencije. Mi možemo skenirati WiFi kanale, detektirati druge klijente i pristupne tačke, emulirati veze između klijenata i implementirati sigurnosna pravila, a sve to možemo ponuditi zahvaljujući našoj cloud platformi i Mojo Aware tehnologiji.

a&s Adria: Mojo Aware je kognitivna Wi-Fi tehnologija koja koristi mogućnosti clouda, analitiku velikih podataka, mašinsko učenje, softverski definisano umrežavanje i kognitivno računarstvo. Kako kombinujete sve ove tehnologije?

Jones: Mojo Aware je najnoviji alat koji u svom radu koristi cloud. Sakupljamo sve podatke i evidencije iz pristupnih tačaka, šaljemo ih prema cloudu, a mrežnim administratorima pokazujemo gdje se tačno pojavio problem. Umjesto minuta ili sati, administratorima je potrebno tek nekoliko sekundi da detektuju i riješe problem s mrežom. Grafički interfejs je vrlo pregledan i razumljiv za većinu mrežnih administratora i uz samo nekoliko klikova možete otkriti uzrok problema. To je ono što nas izdvaja u odnosu na druge.

Mojo Aware je također i vrlo koristan kao alat za praćenje, jer vam nudi veoma važne informacije. Zahvaljujući svim podacima u cloudu, imate jasan uvid u to šta je bilo loše ili dobro u vašoj mreži i do sedam dana unazad. I to nas također čini posebnim. A radimo na tome da taj period produžimo na godinu. Uz pristup ovakvim informacijama, možemo jako brzo rješavati sve mrežne probleme. Jedan od najvećih problema za timove za Wi-Fi podršku i provajdere je mogućnost simuliranja problema. Taj problem možemo svesti na minimum ako koristimo Mojo Aware i naše rješenje u cloudu. Mojo Aware možete koristiti i kako biste identifikovali probleme koji se odnose na druge mrežne komponente koje nemaju veze s Wi-Fi-jem, što je dodatna ali značajna prednost za mrežne administratore koji žele imati sve u jednom paketu.

Također, zahvaljujući L7 analizi, možemo mjeriti i latenciju saobraćaja u aplikacijama, čime se Mojo Aware izdiže na novi nivo funkcionalnosti kao alat za rješavanje problema. Mojo Aware će jasno navesti: “Imate probleme sa Skypeom, dok Netflix radi ispravno.” Pomoću toga možete fokusirati svoje vrijeme i napore na konkretan problem, umjesto da se bavite lovom na duhove.

a&s Adria: Izvršni direktor Mojo Networksa Rick Wilmer kaže da ste se fokusirali na to da “WiFi učinite jednostavnim i pristupačnim za sve”. Na šta se to tačno odnosi? 

Jones: Zahvaljujući snazi Mojo Aware tehnologije, u mogućnosti smo prikupiti dosta informacija koje analiziramo. Nakon toga relevantne informacije šaljemo drugim osobama kako bi one mogle riješiti problem ili ga barem u što kraćem roku locirale na najbolji mogući način. U tome leži spomenuta jednostavnost. Što se tiče cjenovne pristupačnosti, nudimo izuzetno ekonomično rješenje. Ako pređete u cloud, odmah ćete ostvariti određene uštede. Naše pristupne tačke nisu skupe, dok je licenca za cloud prilično jednostavna. Korisnik praktično donosi odluku o pristupnoj tački koja odgovara njegovom poslovanju i trajanju cloud licence koju žele kupiti.

a&s Adria: Grafičko rješavanje problema je oblast u koju Mojo Networks uvodi mnogo inovacija?

Jones: Tako je. Grafički interfejs prikazuje podatke u realnom vremenu o tome koliko je klijenata povezano ili koliko ih ima probleme. Ako su oni povezani, prikazuje se koji od njih imaju probleme s autentifikacijom, koji se suočavaju s mrežnim problemima, o kakvim problemima je riječ itd. Svaki problem se bilježi i evidentira. Mi to zovemo „Klijentovo putovanje“ (Client Journey) jer situaciju možete pratiti i do sedam dana unazad, što je savršeno za mrežne administratore.

a&s Adria: Nudite Wi-Fi rješenje kojim se upravlja preko clouda i koje se temelji na viziji kreiranja mreža s dosta naprednijim nivoom sigurnosti. Recite nam nešto više o odnosu između veće sigurnosti podataka i clouda?

Jones: Dobili smo niz sigurnosnih certifikata koji su garant da možemo ponuditi ne samo sigurno cloud rješenje nego i najviše moguće standarde za upravljanje podacima u cloudu. Očekujemo da ćemo relativno brzo dobiti certifikat u okviru FedRAMP programa, što će zasigurno dokazati da smo u stanju ponuditi izrazito sigurno rješenje zasnovano na cloudu. Imamo kapacitet da ponudimo bežičnu sigurnost koja je u potpunosti onakva kakva i treba biti. Kako bi se osiguralo kontinuirano skeniranje bežične komunikacije, koncept trećeg radija je veoma važan. Ova ideja konstantnog skeniranja u pozadini je veoma važna kao sigurnosni element. Također je važno napomenuti da ne samo naša cloud tehnologija nego i mi kao kompanija i uposlenici posjedujemo brojne certifikate. Obavezni smo proći različite obuke i proces sigurnosne certifikacije.

a&s Adria: Šta je sa sigurnosnog aspekta posebno kod uređaja Mojo Networksa? 

Jones: Mojo Networks je nasljednik kompanije Airtight i mi smo još tada smatrani vrhunskim Wi-Fi provajderom. Još iz tog vremena Mojo posjeduje više od 24 patenta vezana za sigurnosnu detekciju, sprečavanje upada u bežične sisteme, tehnologiju markiranja paketa i kombinaciju svega navedenog. To naše sisteme čini jedinstvenim, tako da niko drugi, uključujući kompanije Cisco, Aruba ili Ruckus, ne nudi ovakve funkcije u segmentu sigurnosti. Zahvaljujući patentima, našim senzorima i pristupnim tačkama, u stanju smo pružiti izvanrednu sigurnost i do kraja provesti bilo koju sigurnosnu politiku koju kupac traži.

Analizom peer-to-peer saobraćaja možemo lahko spriječiti neusaglašenost kod klijenta i „ometat“ ćemo isključivo klijenta koji se pokušava povezati s nedozvoljenim mrežama. Prevencija se odvija na nešto drugačiji način, jer mi ne poduzimamo mjere u odnosu na druge pristupne tačke, što nas čini drugačijim u odnosu na konkurenciju. To je zato što se njihova sigurnost zasniva na ometanju drugih pristupnih tačaka i isključivanje svih klijenata.

Još jedna stvar koja je jedinstvena je upravljanje Mojo Cloudom, koje se odnosi na cjelokupnu strukturu clouda i Mojo Aware tehnologije. Treću posebnost čine funkcije i usluge dodatne vrijednosti, kao što su hotspot, aktivni portal i integracija trećih strana. Najvažniji patent za sprečavanje narušavanja sigurnosti je tehnologija markiranja paketa. Mi možemo, uz 100% preciznost, otkriti tzv. evil twin i honeypot pristupne tačke, kao i sve druge neregularne pristupne tačke koje lažno simuliraju standardnu mrežu i pokušavaju „uloviti“ uređaje kako bi došle do podataka, zarazile ih malicioznim softverom i slično. Tehnologija markiranja paketa broj lažnih alarma svela je na nulu.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…  

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *