Intervjui

Intervju: Peter Süssinger, suvlasnik i direktor, EGAL

Veoma smo počašćeni i ponosni što smo među najboljim slovenskim kompanijama. Dobiti platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti među manjim firmama je još izazovnije, jer to uglavnom postižu velike kompanije. Tome, zapravo, i težimo – da poslovnim partnerima i zaposlenicima, postojećim i budućim, možemo kazati da smo kompanija od povjerenja.

Razgovarao: Damir Muharemović ; E-mail: redakcija@asadria.com

 a&s Adria: Gospodine Süssinger, možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima?

Süssinger: U EGAL-u sam se zaposlio 2016. godine i preuzeo podršku za brend Panduit za Adriatic regiju, odnosno države bivše Jugoslavije. Prije toga sam radio u Telemachu u odjelu za tehničku podršku korisnicima i kasnije kao BI analitičar. Inače sam poslovni informatičar. Tokom školovanja dobio sam i Cisco CCNA akreditaciju, tako da mi to znanje dobro pomaže kod projekata s podatkovnim centrima, gdje klijentima mogu ponuditi što bolje savjete. U tvrtki EGAL sam suvlasnik i poslovni direktor. EGAL d.o.o. iz Ljubljane je porodična kompanija koja posluje već trideset tri godine i ponosno možemo kazati da smo zastupnik i distributer nekih od vodećih tehnoloških kompanija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

a&s Adria: EGAL je s radom počeo prije više od tri decenije. Najveća prekretnica u vašem poslovanju bila je saradnja s američkom IT kompanijom Panduit. Šta je to u tim turbulentnim godinama 90-ih značilo za EGAL? Koja ste nova znanja i tehnologije tada donijeli na tržište Slovenije i Jugoistočne Evrope? Koliko je to utjecalo na vašu stručnost iz oblasti strukturnog kabliranja i podatkovnih centara?

Süssinger: Tako je, EGAL je počeo suradnju s Panduitom 1995. godine, kada smo dobili pristup znanju globalnog proizvođača, koji je već tada bio i razvojno usmjeren. Tada je strukturno kabliranje bilo sasvim nova tehnologija, ne samo u Jugoistočnoj Evropi već i globalno. Istina je da je Zapad imao više pristupa ovoj tehnologiji jer je kod nas stanje bilo kakvo je bilo poslije raspada bivše države. Za nas je to bila jedinstvena šansa da pomognemo partnerima u regiji i pružimo im dobru podršku u što boljem izvođenju strukturnog kabliranja jer je već tada bilo jasno da to nije tehnologija koja će nestati za nekoliko godina.

a&s Adria: Tačno dvadeset godina nakon toga postajete oficijelni zastupnik Panduita za Jadransku regiju, a posljednjih godina i za pojedine zemlje Južne, Centralne i Istočne Evrope te Zajednice nezavisnih država. Šta širenje zastupništva na 25 zemalja govori o vašem radu? Čime ste najviše zaslužili povjerenje Panduita da vam ustupi tako veliki zadatak? U vašem portfoliju su i druge kompanije, zar ne?

Süssinger: Kako sam već spomenuo, počeli smo s “malom” regijom. Otac Egon, koji je osnovao tvrtku, na početku je sam tražio partnere, vodio obuke, radio marketing i ovakav način rada na kraju se isplatio jer i dalje imamo partnere koji su s nama trideset godina. Ovakve radne navike prenio je i na nas, na mene i moju sestru Unu, koja je direktorica tvrtke i vodi finansije, marketing i odjel ljudskih resursa. Iz godine u godinu povećavamo promet u regiji, a Panduit je to prepoznao te nas “nagrađivao” sve većom i većom regijom.

Kako smo rasli tako smo dodavali i druge vodeće kompanije koje su komplementarne Panduitovom portfoliju. Takva je Atlona, koja nudi audio-video rješenja za moderna radna mjesta i javne institucije. Treća kompanija je AEM, koja nudi testna i mjerna rješenja za certificiranje bakarnih i optičkih mreža, a četvrta Klein Tools, proizvođač ručnih alata, mjernih instrumenata i pribora za profesionalnu upotrebu.

a&s Adria: Pet godina uzastopno Dun & Bradstreet vam dodjeljuje AAA zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti. A ove godine ste dobili platinasti certifikat, što vas svrstava među najuspješnije i najpouzdanije slovenske kompanije. Šta takav certifikat predstavlja?

Süssinger: Uvijek radimo na povjerenju, bilo s partnerima, klijentima ili principalima. Svi znamo rečenicu: “Kad jednom izgubiš povjerenje u nekoga, vrlo ga je teško vratiti.” To je naša smjernica. Takav certifikat dokaz je da idemo u pravom smjeru. Veoma smo počašćeni i ponosni što smo među najboljim slovenskim kompanijama. Dobiti platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti među manjim firmama je još izazovnije, jer to uglavnom postižu velike kompanije. Tome, zapravo, i težimo – da poslovnim partnerima i zaposlenicima, postojećim i budućim, možemo kazati da smo kompanija od povjerenja. Certifikat je dokaz, kako u Sloveniji tako i na međunarodnom nivou, da smo u trenutnoj ekonomskoj klimi stabilna i sigurna firma. Pomaže nam da privučemo nove kupce i dobavljače i na taj način pomažemo u pisanju novih uspješnih priča. To je ujedno i nagrada za godine truda i motivacija da se i dalje razvijamo, usavršavamo i idemo naprijed.

a&s Adria: Kao partner, koje prodajne i postprodajne, tehničke, marketinške i edukacijske usluge nudite?

Süssinger: Usko sarađujemo sa distributerima, sistem-integratorima, konsultantima, projekt-menadžerima, električarima, instalaterima i krajnjim kupcima i možemo im pružiti podršku od rane faze projekta do kraja projekta te, ako je potrebno, nastaviti s postprodajnim aktivnostima. Budući da nam je distribucija proizvoda i rješenja kompanija Panduit, Atlona, Klein Tools i AEM osnovna djelatnost, fokusiramo se na pružanje tehničke podrške za mrežno kabliranje i projekte fizičke infrastrukture u podatkovnim centrima, što uključuje inžinjering i savjetovanje zajedno s tehničkom i administrativnom podrškom plus marketinške i, naravno, prodajne aktivnosti. Uskoro ćemo postati i kalibracijski centar za AEM uređaje.

Saradnjom s EGAL-om naši kupci i poslovni partneri mogu otkriti najbolje brendove u klasi, koji su u prednosti u odnosu na konkurenciju. U našem izložbenom prostoru u Ljubljani mogu pronaći rješenja za svoje najveće tehnološke izazove. Centar za korisnike našim poslovnim partnerima nudi okruženje u kojem mogu izgraditi dugoročnu poslovnu strategiju kroz saradnju s vodećim stručnjacima u industriji. Interaktivnim diskusijama, istraživanjima tehnoloških trendova i demonstracijama proizvoda pokazujemo kako inovativni mrežni i električni infrastrukturni sistemi, audio-video tehnologija, sistemi za testiranje i mjerenje te ručni alati optimiziraju ključne tehnološke investicije, smanjuju ukupne troškove vlasništva i poboljšavaju performanse i sigurnost ljudi.

Saradnja s nama znači da nas i naše partnere podržavaju ugledni naučnici i inžinjeri za istraživanje i razvoj, koji pokreću usvajanje globalnih standarda i razvijaju inovativne proizvode i rješenja za složene industrijske izazove. Kao ovlašteni Panduitov partner za obuku u regiji, nudimo Panduit Certified Installer (PCI) obuku, koja je industrijski preferirani certifikat za instalaciju mrežnih kablova i koja se navodi kao uslov u ugovorima o instalacijskim projektima. PCI program savršen je spoj tehničkog znanja i praktičnih aktivnosti za instalaciju komponenti od bakra i fibera. Zvanični PCI certifikat dokazuje da je pojedinac certificiran za izvođenje projekata mrežne kablovske infrastrukture na najvišem nivou te da radi u skladu s trenutnim nacionalnim i međunarodnim industrijskim standardima i najboljom industrijskom praksom.

a&s Adria: Koju Panduitovu komunikacijsku, kompjutersku i sigurnosnu opremu zastupate i za koje namjene?

Süssinger: Šta god proizvodi Panduit, to možemo nabaviti. Ali tu je prvo pitanje šta kupcu treba i zašto. Panduit nudi širok asortiman opreme za strukturno kabliranje: od kabineta, bakarnih i optičkih sistema sve do kablovskih vezica.

a&s Adria: Sigurnosni, zaštitni, svjetlosni, audio, pametni i drugi sistemi danas su sveprisutni u poslovnim okruženjima. Stoga je od ključne važnosti robusna i sigurna mreža. Opterećenje je još veće kada znamo da je broj takvih uređaja sve veći i da za međusobnu komunikaciju koriste IP protokol. Kako Panduitova rješenja mogu povećati kvalitet, operativnu efikasnost i pouzdanost korporativnih mreža?

Süssinger: Panduit je kao proizvođač uvijek bio fokusiran na razvoj i kvalitet svojih proizvoda. U posljednjih sedam godina čuo sam mnogo primjera gdje se korisnik nije odlučio za Panduit jer smo preskupi. Ali, svi ti sumnjivo jeftini proizvodi koji su zamijenili Panduit bili su povod nekih većih problema u IT sustavu i na kraju se saznalo da su jeftini proizvodi ustvari najskuplji.

a&s Adria: Dajte nam primjer benefita takve kvalitetne komunikacijske opreme za sigurnosne sisteme (videonadzor, kontrola pristupa, alarmni sistemi itd.)?

Süssinger: Svi sigurnosni sistemi moraju raditi cjelodnevno, svaki dan u sedmici, i tu nema prostora za prekid ili zastoje u radu. Kod sigurnosnih sistema mora se staviti kvalitetna infrastruktura. I tu ne mislim samo na Panduit. Na tržištu je više proizvođača koji mogu ponuditi kvalitetne proizvode.

a&s Adria: Potrebe kompanija, naročito sigurnosnih, za PoE-om većeg dometa su se promijenile, ali takve zahtjeve nije pratila kablovska instrastruktura, pogotovo u starijim objektima. Panduit u ovom smislu nudi mogućnost povećanja dometa do čak tri puta u odnosu na standardni PoE, i to bez dodatnih troškova. Na koji način je to moguće učiniti?

Süssinger: Da, Panduit uvijek razvije svoje proizvode da premašuju standarde, a ne samo da ih ispunjavaju. To se na kraju poznaje na kritičnim sistemima, kao što je i PoE.

a&s Adria: Kada je riječ o podatkovnim centrima, na koji način se Panduitova oprema može koristiti za izgradnju robusne i pouzdane infrastrukture za data centre i kako rješava izazove vezane za potrošnju energije, hlađenje i konektivnost? Koliku ulogu u tome igra Data Center Infrastructure Management (DCIM) softversko rješenje?

Süssinger: Panduit za potrebe data centara nudi svu pasivnu infrastrukturu: kabinete, PDU i UPS uređaje, bakarne i optičke sisteme. Što se tiče potrošnje energije, prvi je korak da se što bolje iskoristi zrak iz klima-uređaja. Tu Panduit može ponuditi rješenje “hladne” cone. Pa i DCIM je tu da pomogne, gdje sa senzora čita podatke o temperaturi, vlagi itd. i korisniku stavlja sve informacije na displej.

a&s Adria: U izradi električne zaštitne tehnologije za industrijske infrastrukture Panduit koristi pristup “Prevencija kroz dizajn”. Šta takav princip podrazumijeva i koliko on doprinosi sigurnosti industrijske infrastrukture?

Süssinger: Prevencija kroz dizajn je koncept koji prema standardima smanjuje rizik od ozljeda na radnom mjestu. Panduit radi na tome da što više zaštiti radnike i smanji faktor ljudske greške.

a&s Adria: Panduitova rješenja su dizajnirana u skladu s principima unificirane fizičke infrastrukture. Šta ona podrazumijeva i na koji način smanjuje rizike i poteškoće vezane za konvergenciju i integraciju sistema?

Süssinger: Unificirana fizička infrastruktura ustvari znači da se sve komunikacije i transferi podataka rade po jednom standardiziranom protokolu. To podržava bakarni sistem s upletenim paricama i preko RJ konektora. Isto je i s optikom. Zbog toga što su svi ovi sistemi već odavno standardizirani i unificirani, troškovi su s godinama postali manji.

a&s Adria: Zastupnik ste i brenda Atlona, specijaliziranog za cjelovita audio-vizuelna rješenja. Koje AV sisteme nudite, bilo preko strukturnog kabliranja ili IP-a? I za koje se namjene mogu koristi Atlonina audio-vizuelna rješenja?

Süssinger: Atlona kao proizvođač AV sistema sva svoja rješenja nudi po principu u okviru kojeg se od gomile izdvaja nudeći korisniku dodatne funkcionalnosti. Proizvodi i rješenja Atlone uglavnom se koriste za potrebe konferencija i AV over IP sistema.

 a&s Adria: Šta možemo u tehnološkom, razvojnom i tržišnom smislu očekivati od EGAL-a u skorijoj budućnosti?

Süssinger: EGAL je već drugu generaciju porodična kompanija koja stvara i održava odlične odnose s poslovnim partnerima na tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope. Naš cilj kao elektrotehničke firme koja radi u oblasti inžinjerskih rješenja je da poslujemo lokalno, a povezujemo se globalno s vodećim svjetskim tehnološkim kompanijama. Uvijek radimo na tome da na našim tržištima predstavljamo nove tehnologije i brendove koji nude kvalitetna rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *