Magazin

a&s Adria br.193

Prevencija je najbolje rješenje

Sigurnost u obrazovnim ustanovama definitivno je jedna od tema koja je obilježila 2023. godinu u pojedinim zemljama regije. Ona je ključni segment cjelokupnog obrazovnog sistema kojem pažnju posvećuju kako direktori i upravni odbori ustanova tako i sve nadležne institucije: ministarstva obrazovanja, socijalnih pitanja i unutrašnjih poslova. Početak školske i akademske godine svaki put nas iznova podsjeti na ovu problematiku, ali zbog turobnih događaja i nezapamćene tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu u maju ove godine čini se da javnost želi konkretne korake i praktična riješenja više nego ikada.

Doprinos naše redakcije ovome pitanju je jedna od velikih tema kojom se bavimo u ovom broju magazina, a u kojoj pokušavamo dati odgovoriti na to šta je potrebno da bi sigurnost u školama i na univerzitetima danas bila na zadovoljavajućem nivou. Naši sagovornici su složni u jednome – prevencija je najbolje rješenje. Međutim, kako bismo postigli željeni cilj, prevencija u vidu odgojno-obrazovnog rada, kontinuirane edukacije mladih i upozoravanja na sve vrste nasilja moraju biti u kombinaciji s modernim tehničkim dostignućima zaštite ljudi i imovine.

Druga važna tema kojom se bavimo je zaštita luksuznih maloprodajnih objekata u prodajnom sektoru. Takve prodavnice sve se više okreću naprednim tehničkim rješenjima za rješavanje sigurnosnih problema s kojima se suočavaju, ali i drugih izazova poput operativne efikasnosti, upravljanja zalihama i pružanja vrhunskog korisničkog iskustva. Iako je stopa kriminala u mnogim dijelovima svijeta i Evrope pala tokom pandemije, uglavnom zbog karantina, ove brojke su npr. u Velikoj Britaniji dosegle najviši nivo u posljednjih 20 godina, što je itekako zanimljiv podatak i za industriju sigurnosti. Izvještaji govore da se sada dešavaju posebno odvažni napadi na trgovine luksuznim nakitom i satovima, uz rast broja prevara i stope organiziranog kriminala, dok su stope naplate pale na novi najniži nivo. Kako bi se uhvatili u koštac s ovim izazovima, luksuzne maloprodajne trgovine nalaze pomoć u naprednim sigurnosnim rješenjima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *