Magazin

a&s Adria br. 190

Multisenzorske kamere

Nadzor velikih površina važan je segment videonadzora, posebno za korisnike koji moraju pokrivati prostore i objekte kao što su aerodromi, parkinzi i skladišta. Izazov je oduvijek predstavljala činjenica da takve površine moraju biti pokrivene većim brojem kamerama, što može biti skupo i nepraktično za instalaciju. Fiksna IP kamera s jednim senzorom nudi visoke performanse i odličnu rezoluciju, ali ima i svoje nedostatke, budući da pokriva usko vidno polje, što može biti prilično ograničavajući faktor. Panoramske kamere djelimično otklanjaju ovaj problem jer njihovo vidno polje pokriva od 180 do 360 stepeni unutar nadzorne zone. Ipak, na tržištu su i mnogo bolje i učinkovitije – multisenzorske kamere.

Multisenzorske IP kamere imaju dva ili više samostalnih modula senzora, odnosno objektiva u jednom kućištu. Ovo kameri daje mnogo veću gustoću piksela za svako vidno polje, što rezultira znatno većim kvalitetom slike od onoga što je dostupno uz širokougaoni objektiv uparen s jednim senzorom. S više senzora u jednom kućištu instalateri i krajnji korisnici imaju koristi od manjih troškova instalacije, samo jedne montaže i jednog mrežnog kabla koji služi za napajanje i podatke. One također minimiziraju portove potrebne na PoE switchu, a potrebna im je i samo jedna softverska licenca za VMS. Koristeći samo jedan mrežni kabl i IP adresu, kamere s više senzora zamjenjuju nekoliko konvencionalnih kamera, omogućavajući praćenje više zona jednim uređajem.

AI koji se koristi u multisenzorskim kamerama omogućava detekciju i klasifikaciju objekata kao minimum, što sistemu omogućava da prepozna objekte kao što su ljudi, vozila, registarske tablice i slično. Postoje i naprednija rješenja koja mogu dodatno analizirati detalje u sceni. Ove kamere mogu se instalirati s različitim tipovima softvera za analitiku kako bi pomogle organizacijama da se bolje nose s raznim aspektima svog poslovanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *