Magazin

a&s Adria br. 184

Vrijeme je za Security 50

Kako je globalna sigurnosna industrija poslovala u 2021. godini, kako su kompanije uspjele preživjeti posljedice pandemije, postoje li i šta mogu biti znaci oporavka tržišta, koji segmenti industrije bilježe najveći napredak – samo su neka od pitanja na koja svake godine pokušavamo dati odgovor kroz najveće globalno istraživanje pedeset najvećih proizvođača sigurnosne opreme na svijetu – Security 50 – koje rade naše vrijedne kolege s Tajvana.

Deset najbolje rangiranih kompanija na ovogodišnjoj listi ostvarilo je prilično konzistentne rezultate, a istraživanje je pokazalo i da se rast prihoda i zarade ipak vraća u industriju sigurnosti, što su, svakako, ohrabrujuće vijesti. Ovo je došlo kao direktna posljedica mjera za ublažavanje posljedica pandemije, u prvom redu zahvaljujući pomoći vlada država te povratku radnika na radna mjesta. S većom dostupnošću vakcina i tretmana za COVID-19 mnoga preduzeća su dobila priliku da počnu preusmjeravati svoje poslovne strategije ka stvaranju sigurnog okruženja za zaposlene i klijente radi povratka u fizičke prostore. Za mnoga tržišta sigurnosnih tehnologija mogućnosti potrošnje i ulaganja vratili su se na nivoe prije pandemije. Neke tehnologije bilježe dodatni rast zbog aktuelnih inicijativa na planu digitalizacije, poput biometrije, kontrole pristupa, videoanalitike i digitalne inteligencije. Više o tome možete čitati u nastavku magazina.

Uz Security 50 istraživanje toplo vam preporučujemo i godišnju analizu hrvatskog tržišta sigurnosti, koju je i ovaj put za potrebe Hrvatskog ceha zaštitara radio Ekonomski institut u Zagrebu. Riječ je o istraživanju koje pruža iznimno detaljan uvid u poslovanje firmi koje se bave fizičkom i tehničkom zaštitom osoba i imovine u toj zemlji. Kako je analiza prezentirana na konferenciji u okviru Adria Security Summita, na kojoj su učestvovali i predstavnici ostalih komora iz regije, donosimo vam i podatke o tržištima Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *