Magazin

a&s Adria 145

Važnost zaštite perimetra
Sve više komercijalnih klijenata počinje shvatati zaštitu perimetra kao neophodan sistem obavještavanja u službi zaštite vlastitog poslovanja. I ovaj trend je u stalnom porastu. Zaštita perimetra prošla je dug put od vremena postavljanja jednostavnih ograda na vanjskim granicama objekata ili mehaničkih rampi na prilazima. Tržište danas vrijedi više od 150 milijardi dolara, a povećana potražnja za zaštitom perimetra direktna je posljedica napretka u oblasti pratećih tehnologija.

Naravno, sve izraženije terorističke prijetnje učinile su perimetarsku zaštitu važnim faktorom za kritičnu infrastrukturu kao što su komunalije, transport, državni i vojni objekti. Prijetnje mogu uzrokovati teške poremećaje u funkcionisanju te infrastrukture i dovesti do velikih gubitaka za cijelu ekonomiju, a kompanije specijalizirane za perimetarsku zaštitu prepoznale su stabilan rast na tržištu kao posljedicu podizanja svijesti o potrebi zaštite kritične infrastrukture i spremnosti na ulaganje.

Nova tehnološka dostignuća u segmentu videonadzora također jačaju potražnju za sistemima i uslugama u oblasti zaštite perimetra, uz širu primjenu interneta stvari (IoT) i pametnih tehnologija. Očekuje se da će upravo integracija i prihvatanje novih i naprednih tehnologija doprinijeti rastu tržišta. Stručnjaci ukazuju na napredak senzorske i bežične tehnologije, radara, integracije s videonadzorom, kontrolom pristupa i vanjskom rasvjetom kao na faktore koji će dodatno ojačati potražnju na tržištu. Očekuje se da će uvođenje videoanalitike i softvera za duboko učenje imati veliki utjecaj na tržište alarma i perimetarske zaštite.

Redakcija magazina a&s Adria koristi ovu priliku da izrazi iskreno saučešće porodici tragično preminulog Slaviše Krunića, vlasnika kompanije Sector Security. Slaviša je bio jedan od velikih kotača razvoja bh. tržišta sigurnosti i dugogodišnji saradnik i partner naše redakcije. Njegova smrt je veliki gubitak kako za sigurnosni sektor Bosne i Hercegovine i regiona tako i za sve nas koji smo ga poznavali.

Zaštita perimetra

Povećana potražnja za zaštitom perimetra posljedica je napretka u oblasti pratećih tehnologija. Sve više klijenata počinje shvatati zaštitu perimetra kao neophodan sistem obavještavanja za potrebe zaštite svog poslovanja

INTERVJU

– Eduardo Afendi-Coutinho, šef prodaje, TOA Electronics

AKTUELNO

– Italija Top 25
– a&s Adria u posjeti Italiji
– SECOTA projekat
– Novi rigorozni testovi sigurnosti sefova

TRŽIŠTA

– Vertikalno rješenje: Razvoj analitike unapređuje nadzor aerodroma

PROIZVODI I SISTEMI

– Zaštita perimetra probija nove granice
– Napredna zaštita perimetra
– ASSA ABLOY: Sigurnije škole uz manje troškova
– Dahua u ponudi Telekoma Slovenije
– Noviteti kompanije D-Link
– Pametne kamere iz Hikvisiona
– Softverska rešenja za alarmne situacije
– Axis EN štiti bugarsku Komisiju za komunikacije
– Ajax sistem zaštite

TEME

– IT sigurnost: Najbolje prakse za zaštitu industrijskih kontrolnih sistema

DOGAĐAJI

– Konferencija Hrvatskog ceha zaštitara “Hrvatska 2020 – 1#EU”
– Konferencija “Privatna bezbjednost u sajber prostoru”
– INTERPROTEX 2019: Prvi koraci ka reorganizaciji sajma

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *