Svijet Vijesti

Facebook prikupljao e-mail kontakte milion i po korisnika

Facebook je priznao da je od maja 2016. godine prikupljao kontakte 1,5 miliona novih korisnika bez njihovog pristanka ili znanja, koje je čuvao na svojim serverima.

Drugim riječima, skoro milion i po korisnika podijelilo je šifre za svoje e-mail adrese s Facebookom, a podaci su se prikupljali putem sistema za provjeru identiteta. Kompanija je rekla da će svi korisnici do čijih je kontakata došla na ovakav način biti o tome obaviješteni i da će svi kontakti prikupljeni bez pristanka korisnika biti obrisani.

Glasnogovornik Facebooka rekao je Business Insideru da su koristili prikupljene podatke kako bi izgradili mrežu društvenih veza i preporučivali korisnicima prijatelje.

Prije maja 2016. Facebook je novim korisnicima je postavljano pitanje žele li potvrditi svoj identitet preko e-mail naloga i žele li učitati svoje e-mail kontakte, ali u posljednje tri godine kompanija je to činila ne pitajući niti obavještavajući korisnike.

Iz kompanije su kazali da su prekinuli ovaj proces e-mail verifikacije prije mjesec dana te uvjeravaju korisnike da nisu dijelili kontakte ni sa kim i da su ih već počeli brisati.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *