Svijet Vijesti

Četiri puta veća vrijednost tržišta IoT sigurnosti do 2023.

Marketsandmarkets u posljednjem izvještaju procjenjuje da će sigurnosno tržište interneta stvari porasti sa 8,2 milijarde dolara u 2018. na 35,2 milijarde do 2023, uz prosječnu stopu od 33,7%. Glavni faktori rasta su sve veći broj ransomware napada na uređaje spojene na internet stvari, rastući sigurnosni propisi za IoT te sve veća zabrinutost nad sigurnošću kritične infrastrukture.

Izvještaj sadrži analizu po tipu (mrežna sigurnost i sigurnost u oblaku), komponentama, rješenjima (upravljanje pristupom identitetu, sigurnosna analitika i provjera autentičnosti i upravljanje uređajima), uslugama, području primjene i regijama s globalnom prognozom do 2023. godine.

Istraživači Marketsandmarketsa sugerišu da će segment rješenja držati najveći tržišni udio. Glavni trendovi koji doprinose rastu tog segmenta su sve veće povrede sigurnosti ličnih i podataka u kritičnim infrastrukturama. IoT sigurnosna rješenja uključuju upravljanje pristupom identitetu, šifriranje podataka i tokenizaciju, sistem za otkrivanje i sprečavanje upada, provjeru i upravljanje uređajima, siguran softver i ažuriranje firmvera, sigurne komunikacije, upravljanje životnim ciklusom infrastrukture javnih ključeva (PKI), zaštitu od DDoS napada, sigurnosnu analitiku i dr. Ova rješenja omogućavaju kompanijama da ispune ključne zahtjeve u osiguravanju njihovih IoT uređaja.

Kada su u pitanju vrste sigurnosti, mrežna sigurnost će držati najveći tržišni udio u naredne četiri godine. Riječ je o tehnikama za osiguravanje mreža od naprednih prijetnji prikupljanjem i analizom različitih tipova informacija o mrežnim sigurnosnim događajima. Mrežna sigurnost kombinuje višestruke slojeve odbrane na rubnim uređajima i u samim mrežama. To je jedan od najvažnijih aspekata u osiguravanju ekosistema interneta stvari. Sastoji se od bežične komunikacije, sigurnosti daljinskog pristupa i pristupnika. U ekosistemu interneta stvari ogromna količina podataka se prenosi putem udaljenih uređaja, stoga sigurnost bežične komunikacije igra značajnu ulogu u sigurnosti mreže. Ključni trend koji doprinosi rastu segmenta mrežne sigurnosti je rastuće usvajanje interneta stvari u različitim industrijama.

U okviru rješenja, izvještaj zaključuje da će upravljanje autentifikacijom uređaja biti najzastupljenije na tržištu. Pristup pomoću provjere identiteta odnosi se na okvir poslovnih procesa, koji se sastoji od politika i tehnologija koje pomažu organizacijama da kontrolišu kako zaposleni pristupaju tehnološkim resursima. To je proces upravljanja telefonskim brojevima, e-mailom i brojevima socijalnog osiguranja. IoT dobija na snazi u svim industrijama zbog svoje šarolike ponude. Sa širenjem njegovog dosega, višestruki krajnji korisnici i uređaji mogu biti povezani na mreže. Jedan od glavnih uzroka cyber napada je neovlašteni pristup mrežama. Upravo zato rješenje za upravljanje pristupom pomoću provjere identiteta igra ključnu ulogu u upravljanju elektronskim ili digitalnim identitetima preduzeća. Ova rješenja mogu se brzo i ekonomično integrisati s politikama kontrole pristupa u lokalnim, cloud i hibridnim okruženjima.

Sjeverna Amerika najbrže na svijetu usvaja IoT tehnologije, a najznačajniji igrači na globalnom tržištu IoT sigurnosti su: Cisco, IBM, Infineon, Intel, Symantec, Gemalto, Allot, Fortinet, Zingbox, Mocana, Securithings, Centri, Armis, Forgerock i Newsky.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *