Svijet

Tržište ANPR tehnologija očekuje rast do 2025. godine

Vrijednost tržišta sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR) bi do 2025. godine trebala porasti sa 2,3 milijarde dolara u 2020. na 3,8 milijardi do 2025. godine, uz složenu godišnju stopu rasta od 10%. Ovo su podaci iz izvještaja kompanije Marketsandmarkets, koji uključuje analizu utjecaja pandemije koronavirusa. Istraživači navode da postoji nekoliko faktora koji pokreću tržište, poput uvođenja ANPR sistema u nadzor i kontrolu primjene saobraćajnih propisa, širenja infrastrukture u ekonomijama u razvoju, sve većih ulaganja država u inteligentne transportne sisteme (ITS) i dr.

Fiksni ANPR sistemi imaju najveći udio
Na osnovu tipa tehnologije, tržište ANPR sistema podijeljeno je na fiksno, mobilno i prijenosno. Fiksni ANPR sistemi imali su najveći udio u 2019. Rast tržišta može se pripisati sve većoj potražnji za fiksnim ANPR sistemima za razne primjene, kao što su upravljanje saobraćajem i naplata cestarine. Mobilni ANPR sistemi se široko koriste u policiji i organima za provedbu zakona kako bi se osigurala odgovarajuća sigurnost i kvalitet nadzora.

Dominira upravljanje saobraćajem
Na osnovu primjene, tržište je kategorizirano na upravljanje saobraćajem, provođenje zakona, elektronsku naplatu cestarine, upravljanje parkiralištima i kontrolu pristupa. Sve šire korištenje vozila i strogi državni propisi za uvođenje elektronskih sistema naplate cestarine faktori su rasta tržišta ANPR sistema.

Evropa prednjači
Prema analitičarima, Evropa je ostvarila najveći udio na tržištu ANPR sistema u 2019. godini. U Evropi se ANPR sistemi široko koriste za kontrolu primjene zakonskih propisa. Istovremeno, jačaju državne inicijative koje se odnose na usvajanje ITS-a, što se odvija paralelno s rastom broja stanovnika u toj regiji. Oboje jača potražnju za efikasnim transportnim sistemom, što potiče rast tržišta ANPR sistema. Neke od ključnih kompanija koje posluju na tržištu su Kapsch Trafficcom, Conduent, Q-Free, Siemens i Genetec.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *