Svijet

Allied Universal Security kupuje G4S za 5,1 milijardu dolara

Upravni odbori kompanija Allied Universal Topco i G4S objavili su da su postigli dogovor o uslovima preporučene finansijske ponude koju će dati Atlas UK Bidco, novoosnovana kompanija kojom posredno upravlja Allied Universal. Ponuda podrazumijeva akviziciju postojećeg i budućeg dioničkog kapitala kompanije G4S. Ugovor čija se vrijednost procjenjuje na 5,1 milijardu dolara dovest će do objedinjavanja dvije najveće sigurnosne kompanije na svijetu, a sklopljen je nakon što je G4S mjesecima odbijao ponude kanadske kompanije Gardaworld.

Uprava G4S-a jednoglasno je preporučila dioničarima da prihvate ponudu, a prema izjavi koju je objavila kompanija, oni su se neopozivo obavezali da će to učiniti s vlastitim dionicama G4S-a, što predstavlja približno 0,21 posto ukupnog dioničkog kapitala.

Objedinjavanje Allied Universala i G4S-a dovest će do stvaranja velike globalne kompanije za integrisanu sigurnost, s prihodom od približno 18 milijardi američkih dolara i radnom snagom od preko 750.000 ljudi, jakom međunarodnom platformom i širokom bazom klijenata visoke vrijednosti u javnom i privatnom sektoru.

“G4S je transformiran u fokusiranog globalnog lidera u oblasti sigurnosnih usluga, s vodećim tržišnim rješenjima i bazom bogatih kupaca koju opslužuje posvećeni i nadareni tim s više od 530.000 zaposlenih. Spajanje G4S-a i Allied Universala kreirat će globalnog lidera u sektoru sigurnosti s više od 750.000 zaposlenih, vodećim mogućnostima u industriji i neprikosnovenom pokrivenošću tržišta. Ova jedinstvena i snažna kombinacija ponudit će kupcima izuzetnu uslugu, a zaposlenima uzbudljivu budućnost”, kaže Ashley Almanza, izvršna direktorica G4S-a.

“Drago nam je što je našu ponudu od 245 penija po dionici preporučio Upravni odbor G4S-a. Naše se kompanije dobro poznaju, dijelimo sličnu kulturu i vrijednosti i sretan sam zbog svega što ovaj spoj može pružiti. G4S ima izvrsnu ponudu usluga, zavidan globalni portfolio kupaca i vodi ga iskusan menadžerski tim. Impresionirani smo nedavnom transformacijom G4S-a koja, zajedno s našim uspješnim iskustvom s akvizicijama, jača naše uvjerenje da ćemo osigurati neometanu integraciju dviju kompanija. Zajedno ćemo imati više od 100 godina industrijskog iskustva i širu globalnu mrežu u pogledu ljudi, kupaca i mogućnosti”, kaže Steve Jones, predsjednik i izvršni direktor Allied Universala.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *