Svijet

Tržište videoanalitike vrijedit će gotovo 15 milijardi dolara do 2026.

Uprkos utjecaju COVID-a 19, tržište videoanalitike će porasti sa 5,9 milijardi dolara na 14,9 milijardi do 2026. godine, uz prosječnu složenu stopu rasta od 20,4 posto, procjene su Marketsandmarketsa.

Brojni su faktori iza toga: povećana ulaganja i fokusiranost vlada na javnu sigurnost, potreba korištenja nestrukturiranih videopodataka u stvarnom vremenu, znatan pad stope kriminala zbog upotrebe nadzornih kamera, rastuća potreba poduzeća da iskoriste poslovnu inteligenciju za napredne operacije, ograničenja manuelne analize videosnimaka, inicijative vlada za usvajanje novih tehnologija radi poboljšanja javne sigurnosne infrastrukture, manja cijena videonadzorne opreme te, dugoročno, pozitivan povrat investicija i potražnja za naprednijim videonadzorom.

Veliki rast rubne analitike
Ovisno o tipu, tržište je podijeljeno na dvije kategorije: rubnu i serversku videoanalitiku. Predviđa se da će videoanalitika na rubnim uređajima ostvariti najvišu složenu stopu rasta. Ona se razvija s pojavom novih moćnih čipseta u kamerama, koji nude veće računske mogućnosti. Takvi sistemi obavještavaju operatere o širokom rasponu video ili audio događaja u stvarnom vremenu na koje treba obratiti pažnju te pružaju sofisticiraniju analitiku, poput upravljanja redovima i toplotnih mapa.

Očekuje se da će napredak dubokog učenja i njegova upotreba u rubnim uređajima potaknuti usvajanje te tehnologije u narednim godinama. Duboko učenje podiže mašinsko učenje na viši nivo zahvaljujući principima neuronske mreže koji oponašaju složenost ljudskog mozga. Ranije je ova funkcionalnost uglavnom bila dostupna na serverima, što je zahtijevalo da se videozapisi dekompresuju i obrade. Rubnim uređajima, pak, potrebni su vanjski inputi za učenje prije nego što se pokažu kao koristan alat za prepoznavanje poznatih objekata i ponašanja.

Lokalna naspram cloud analitike
Vrsta implementacije dijeli videoanalitiku na lokalnu i onu u oblaku. Prema analizama, lokalna će videoanalitika do 2026. držati veći udio na tržištu. Riječ je o primjenama koje uključuju obradu osjetljivih i povjerljivih podataka, što uključuje interne i eksterne nadzorne snimke i videozapise poslovnih operacija koji sadrže povjerljive poslovne informacije. Za analitiku lokalno pohranjenih videozapisa kompanije moraju instalirati potreban hardver, kao što su pohrambeni uređaji, serveri, kamere i ruteri, kao i operativni sistem te softver za videoanalitiku. Pojedine se velike organizacije odlučuju za lokalnu videoanalitiku zbog brige za privatnost i sigurnost povjerljivih podataka.

Transport i logistika najjače vertikale
Transport i logistika među najbrže su rastućim vertikalama u predviđenom periodu. Videonadzor je postao njihov važan dio. Prednosti videoanalitike u transportu i logistici su smanjenje pretrpanosti, analiza ponašanja, poboljšane mjere sigurnosti, snimanje incidenata i otkrivanje mrtvih uglova. Koristi poput prepoznavanja lica, praćenja objekata, otkrivanja neidentificiranih objekata, prepoznavanja teretnih vagona i vozova te inteligentnog praćenja saobraćaja mogu pomoći kompanijama u tom sektoru da otkriju prijetnje i spriječe incidente, poput uništenja infrastrukture i sudara vozila.

Geografija
Očekuje se da će tržište videoanalitike u zemljama Azijsko-pacifičke regije svjedočiti eksponencijalnom rastu, uglavnom zbog sve veće svijesti o potencijalnim sigurnosnim prijetnjama za pojedince te rastuće proizvodnje. Brz rast proizvodnje mobilnih uređaja znatno je smanjio troškove komponenti kamera, pa je malim i srednjim preduzećima i privatnim licima jeftinije instaliranje nadzornih kamera. Osim toga, brzi rast BDP-a u zemljama APAC-a rezultirao je projektima modernizacije infrastrukture, poput pametnih gradova i masovnih sistema javnog prijevoza, koji su povećali potražnju za videoanalitikom. Naprimjer, Yinchuan u Kini navodi se kao jedan od najnaprednijih pametnih gradova u toj regiji, s gotovo cijelom infrastrukturom integrisanom u jedinstveni sistem. Singapur se također kreće prema cilju da postane pametna nacija, što će dovesti do povećane potražnje za efikasnom videoanalitikom.

Mnogo je kompanija na ovom tržištu. U izvještaju su, između ostalih, navedeni: Avigilon, Axis Communications, Cisco, Honeywell, Agent Vi, Genetec, Intellivision, Hikvision, Dahua, Iomniscient, Huawei, Intelligent Security Systems, Verint, NEC, Briefcam, Bosch, Senstar, Qognify i Ipsotek.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *