Svijet

Rast tržišta detektora plamena

Vrijednost globalnog tržišta vatrodojavnih detektora porast će sa 1,7 milijardi dolara u 2022. na 2,1 milijardu do 2027. godine, uz složenu stopu rasta od pet posto, procjene su MarketsandMarketsa.

Glavni pokretači rasta su njihovo veće korištenje u farmaceutskoj, automobilskoj i industrijama nafte, plina i električne energije, tehnološki razvoj te implementacija politika, regulativa i vladinih inicijativa.

Tržištem detektora vatre dominiraju veliki proizvođači kao što su Johnson Controls, Carrier Global, Honeywell, Siemens, Halma, MSA, Robert Bosch, Emerson Electric, Minimax Viking i Draeger, između ostalih. Ove kompanije imaju svoje proizvodne pogone u različitim zemljama u Aziji, Evropi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i ostatku svijeta.

Najveća prodaja UV/IR detektora

Očekuje se da će ultraljubičasti/infracrveni detektori plamena ostvariti najvišu stopu rasta zbog njihove visoke pouzdanosti. Takvi detektori mogu detektovati plamen u UV i IR svjetlosnom spektru i minimizirati broj lažnih alarma. Osim toga, prisutni su na tržištu već duže vrijeme i uživaju povjerenje potrošača. Dodatno, primjena UV/IR vatrodojavnih detektora smanjuje operativne troškove u poređenju s korištenjem dvije odvojene vrste detektora plamena u sistemu zaštite od požara. Ovo je jedan od ključnih faktora koji pokreće potražnju za UV/IR detektorima plamena.

Bežična tehnologija u porastu

Bežični detektori plamena su novo tržište u nastajanju, na kojem kompanije i dalje provode istraživanja i razvijaju nove proizvode. Potražnja za bežičnim vatrodojavnim detektorima u različitim industrijama, kao što su farmaceutska, pomorska, hemijska i logistička, raste zbog lakoće korištenja na složenim lokacijama gdje bi ožičenje često bilo teško, odnosno jednostavne instalacije i upotrebe, a raste i potražnja za bežičnim detektorima s WiFi i Bluetooth povezivanjem.

Farmaceutska vertikala i regija Sjeverna Amerika predvode

Najveća potražnja za detektorima plamena, stoji u izvještaju, bilježi se u farmaceutskoj industriji zbog upotrebe zapaljivih proizvoda i hemikalija za ispitivanje i proizvodnju lijekova. Sjeverna Amerika je najveće tržište za ovu vrstu uređaja zbog prisustva velikih igrača, robusnog lanca dostave, lake dostupnosti na tržištu, striktnih pravila i regulativa za zaštitu ljudi i imovine te rasta tamošnjih industrija proizvodnje nafte, plina i električne energije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *