Magazin

a&s Adria br.141

Znanjem ka profesionalizaciji tržišta

Uprkos zaoštrenim trgovinskim odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, koji su usporili razmjenu tehnologija i uređaja, prošla je godina ipak bila izuzetno plodna za sigurnosnu industriju. Rast je zabilježen u svim segmentima i po svim tržišnim vertikalama, uz optimistične najave i prognoze za godinu koja je pred nama. I u našoj je regiji zabilježen rast sigurnosnog tržišta. Posljedica je to ekonomskog rasta svih zemalja Zapadnog Balkana, praćenog povećanjem investicija i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije, saglasni su u mišljenju o stanju regionalnog sigurnosnog tržišta, tendencijama, trendovima ili eventualnim preprekama u njegovom razvoju predstavnici vodećih kompanija koji su s nama za ovaj broj magazina napravili opsežnu analizu. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih razloga i veća svijest o važnosti sigurnosti, kako na individualnom tako i na industrijskom nivou. Balkansko tržište raste ne samo u brojkama već i u tehničkim zahtjevima. Videonadzor se sve više okreće ka naprednim funkcionalnostima, IP-u, integraciji s drugim sistemima, upotrebi izvan sfere sigurnosti, a veći je i fokus na izdržljivost uređaja i sistema.

Ipak, iako su neciljana socijalna davanja i plate u javnom sektoru imali pozitivan utjecaj na rast u kratkoročnom periodu, oni povećavaju fiskalne osjetljivosti. Povećanje privatnih investicija i izvoza predstavlja održiviji način rasta. Nažalost, kao i ranijih godina, najveću prepreku razvoju tržišta sigurnosti Jadranske regije struka vidi u snižavanju cijena nauštrb kvaliteta. Slaba kupovna moć i dalje je faktor koji bitno utječe na poslovanje, kao i implementacije sistema sigurnosti baziranih na pukom zadovoljavanju osnovnih propisanih zakonskih normi. No, i to se polako mijenja kako korisnici postaju obrazovaniji i počinju razumijevati koncept dugoročnog povrata investicije. Stoga je budućnost u educiranom profesionalnom kadru, koji će moći odgovoriti na očekivanja tehnološki sve zahtjevnijeg tržišta.

Mahir Hodžić

Tržište sigurnosti Jadranske regije u 2018.

Želeći što vjerodostojnije analizirati regionalno tržište sigurnosti, posegnuli smo za iskustvom, ali ne bilo kakvim, već onim koje posjeduju voditelji prodaje, marketinga i razvoja poslovanja vodećih svjetskih kompanija zaduženih za našu regiju. U nastavku pročitajte šta je, iz njihove perspektive, obilježilo 2018. godinu

INTERVJU

 • Plamenko Barišić, predsjednik Uprave, KING ICT

AKTUELNO

 • Američko-kineski trgovinski rat

TRŽIŠTA

 • Tržište sigurnosti Jadranske regije u 2018.
 • Sistemi vatrodojave i evakuacije

TEME

 • Glasovna kontrola u objektima
 • Lokalni glasovni sistemi
 • IT sigurnost: Cyber sigurnost na aerodromima

PROIZVODI I SISTEMI

 • ATEÏS Messenger Pro zvučnici za zahtjevna okruženja
 • Antenall: Predstavljamo Hikvision Turbo HD PIR kamere
 • Lunatronik: Aktivni GPS uređaj za kontrolu u realnom vremenu

DOGAĐAJI

 • Beograd: Zaštita odbrambene kritične infrastrukture od presudne važnosti
 • Sarajevo: Alarm automatika: Rana detekcija požara svrha sistema zaštite
 • U susret tajvanskom sajmu Secutech

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *