Intervjui

Intervju: Vladimir Zrnić, regionalni menadžer prodaje za Južnu Evropu, Advanced

Rješenja kompanije Advanced projektovana su i ugrađena na nekim od najprestižnijih objekata izgrađenim u protekloj deceniji. Osim opreme i sistema za detekciju požara, proizvode i inteligentne sisteme za gašenje požara, radiopejdžing sisteme i sisteme osvjetljenja za slučaj nužde. Advanced također ulaže vrijeme u njegovanje odnosa s kupcima jer im je stalo da klijentima pomognu da pronađu najbolja rješenja za njihove potrebe
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Zrniću, možete li se predstaviti našim čitaocima? Kada ste počeli raditi za Advanced, koja je vaša uloga i koja područja pokrivate?
Zrnić: Ja sam regionalni menadžer prodaje za Južnu Evropu u kompaniji Advanced. Živim i radim u Srbiji i u poslovima zaštite od požara sam duže od decenije. U prethodnom periodu radio sam kao projektant, izvođač radova i konsultant na mnogim prestižnim projektima u Srbiji, primenjujući napredna sistemska rešenja za otkrivanje i gašenje požara. Posle više od deset godina rada u jednoj od najvećih kompanija za zaštitu od požara u Srbiji, 2017. godine pridružio sam se Advancedu, preuzimajući odgovornost za vođenje prodaje i upravljanje nalozima kupaca širom Južne Evrope, kao i Turske i Izraela.

a&s Adria: Predstavite nam Advanced, za šta ste specijalizirani, gdje se vaši proizvodi i rješenja prodaju?
Zrnić: Advanced je proizvođač opreme i sistema za zaštitu od požara sa sedištem u Velikoj Britaniji, a opremu isporučuje u oko 80 zemalja širom sveta. Naša rešenja su projektovana i ugrađena na nekim od najprestižnijih objekata u protekloj deceniji, uključujući The Shard, najvišu zgradu Zapadne Evrope, međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, najduži most Hong Kong – Makao – Zhuhai itd. Osim opreme i sistema za detekciju požara, proizvodimo i inteligentne sisteme za gašenje požara, radio pejdžing sisteme i sisteme osvetljenja za slučaj nužde. Deo našeg asortimana je i AdSpecials, koji predstavlja prilagođenu uslugu dizajniranja i izrade rešenja koja udovoljavaju vrlo specifičnim potrebama objekata i aplikacija. To je odeljenje u okviru Advanceda, koje sa kupcima radi na dizajniranju i proizvodnji jedinstvenih panela, kućišta i kontrolnih interfejsa za lokacije na kojima su potrebna prilagođena rešenja. Opseg prilagođavanja kreće se od jednostavne koordinacije boja do potpuno prilagođenih kućišta panela koja nude zaštitu od spoljašnjih uticaja i specijalnu kontrolu i indikaciju. Za sve Advanced proizvode pružamo korisničku, prodajnu i tehničku podršku i obuku.

a&s Adria: Koje su najvažnije prekretnice za Advanced? Kada ste postali deo Halme i koje su glavne koristi preistekle iz toga?
Zrnić: Advanced je postao deo Halma plc grupacije 2014. godine. Reč je o globalnoj grupi tehnoloških kompanija koje spašavaju živote s jasnom namerom da svakodnevno doprinose sigurnijoj, čistijoj i zdravijoj budućnosti. Biti deo veće grupe kompanija za zaštitu od požara i zaštite života omogućava nam da se oslanjamo na znanje i stručnost cele grupacije i ubrzavamo rast razvoja novih proizvoda i šireg poslovanja. Halma se nalazi na Londonskoj berzi, a biti FTSE 100 kompanija takođe pruža koristi u pogledu ulaganja. Još jedan važan događaj za Advanced je preseljenje našeg sedišta i proizvodnog pogona u 2018. godini sa četiri odvojena mesta u Cramlingtonu, u Northumberlandu, u bazu od milion funti i 4.000 kvadratnih metara u Nevcastle-upon-Tine u severoistočnoj Engleskoj.

a&s Adria: Recite nam više o postojećoj liniji proizvoda?
Zrnić: Kao deo naše osnovne linije proizvoda, Advanced nudi inteligentne adresabilne protivpožarne centrale i kompletna sistemska rešenja. Naš MxPro 5 je neprevaziđena protivpožarna centrala s podrškom za više protokola. Izgrađen na skoro dve decenije tržišnog vođstva, MxPro 5 nudi veću slobodu projektantima, instalaterima i krajnjim korisnicima. Poseduje FM odobrenje prema EN54-2 i EN54-4 i nalazi se na EN54-13 sistemskom odobrenju. Dolazi u verzijama od jedne do osam petlji, kompatibilan je s protokolima Apollo, Argus, Hochiki i Nittan i može se pouzdano umrežiti u sisteme do 200 panela.

Dostupan za evropsko, afričko, bliskoistočno i jugoistočnoazijsko tržište, Axis EN je naše sistemsko rešenje s najboljim performansama usaglašeno s odredbama standarda EN54. Axis EN paneli poseduju FM ispravu o usaglašenosti prema standardima EN54-2 i EN54-4. Paneli su dostupni u verzijama od jedne do osam petlji i mogu se pouzdano umrežiti u sisteme do 200 panela s kompletnim asortimanom žičnih i bežičnih uređaja i moćnom perifernom opremom.

Ukoliko projekat zahteva usaglašenost s UL standardima, možete se opredeliti za naše sistemsko rešenje Axis AX, koje dolazi u kompletu sa digitalnom kontrolom zvuka i našim nagrađivanim integrisanim rešenjem za kontrolu dima DinamixSmoke, koje dramatično pojednostavljuje proces programiranja. Da bi se pozabavili lažnim alarmima, jednim od najvećih problema s kojima se suočavaju vatrogasci i vlasnici zgrada, Advanced je razvio i AlarmCalm. Kao kompletno rešenje za upravljanje lažnim alarmima koje je standardno dostupno na MxPro 5 i Axis EN programu, AlarmCalm omogućava da se objekat podeli na virtuelne zone za upravljanje lažnim alarmima koje mogu imati individualna ili grupna podešavanja, omogućavajući specifičnu strategiju za borbu protiv lažnih alarma za svaki deo objekta. TouchControl je 10-inčni HD paralelni upravljački terminal s ekranom osetljivim na dodir. Njegov jedinstveni korisnički interfejs omogućava lako upravljanje sistemom putem ugrađenih grafičkih mapa i planova objekta.

a&s Adria: Svi vaši proizvodi integrisani su putem softvera Dinamix Tools. Kakve koristi ovo donosi?
Zrnić: Dinamix Tools je napredni softverski paket koji olakšava instalaciju, konfigurisanje, prilagođavanje, nadgledanje, održavanje i upravljanje sistemom za detekciju požara. Neke od njegovih ključnih delova su: Config Tool, koji se koristi za konfigurisanje bilo koje Advanced protivpožarne centrale bilo da je reč o samostalnom ili mrežnom sistemu; Service Tool, koji nudi fleksibilno izveštavanje o uslugama koje će pomoći da demonstrirate dokaz o servisiranju, preuzmete izveštaje o uslugama, pregledate istoriju događaja i pratite rasporede usluga; TerminalTool, koji se koristi za programiranje bilo koje Advanced protivpožarne centrale s udaljene lokacije; Logo Tool, koji omogućava da na bilo koji Advanced panel postavite logotip kupca ili instalatera koji može da pomogne da se korisnici podsete koga treba da pozovu za kontrolisanje sistema ili servisne usluge; ExGo Extraction Tool dizajniran za rad sa Advancedovim sistemom za upravljanje gašenjem požara. Čini upravljanje konfiguracijom, podacima o kontroli i evidencijama događaja jednostavnim i efikasnim. Ove aplikacije se kontinuirano usavršavaju i ažuriraju novim funkcijama s ciljem povećanja funkcionalnosti čitavog Advanced sistema. Naša pozicija u globalnoj industriji zaštite od požara omogućava nam da pomognemo u sprovođenju zakona i da kroz brze promene softvera osiguramo da su sistemi naših kupaca ažurirani.

a&s Adria: Koje međunarodne standarde ispunjavaju vaša rješenja?
Zrnić: Da bismo zadovoljili zahteve naših kupaca širom sveta, shvatamo važnost ispunjavanja kriterijuma postavljenih u različitim međunarodnim standardima. Posedujemo odobrenja prema glavnim međunarodnim EN i UL standardima i u skladu sa širokim spektrom regionalnih i lokalnih zahteva. Postizanje potrebnih standarda je stalni fokus i neprestano se nadovezujemo na svoj osnovni program proizvoda odobren prema EN54 i UL 864.

a&s Adria: S kojim se izazovima zaštite od požara vi i vaši kupci najčešće suočavate?
Zrnić: Jadranska regija preplavljena je opremom za zaštitu od požara koja dolazi iz celog sveta. Zbog nezavidne ekonomske situacije najvažniji kriterijum pri izboru je najniža cena. Većina te opreme za zaštitu od požara nema potrebna odobrenja ili potreban nivo funkcionalnosti za pružanje odgovarajuće zaštite, što često stvara velike probleme krajnjem korisniku. Mi nastojimo da konstantno edukujemo projektante, konsultante, instalatere, kao i krajnje korisnike o važnosti određivanja i instaliranja visokokvalitetnih, pouzdanih rešenja koja ispunjavaju neophodne standarde i vodimo ih kroz proces izbora opreme. S više od 20 godina iskustva u proizvodnji i isporuci sistema za dojavu i gašenje požara, verujemo da naša stručnost i iskustvo mogu pomoći kupcima da spreče ove probleme i uspostave najbolju moguću zaštitu na svim lokacijama i u svim aplikacijama.

a&s Adria: Izjavili ste da vaš rast proistječe iz jakih odnosa s kupcima. Da li iza tog uspjeha stoji Advanced 360?
Zrnić: Advanced ulaže vreme u negovanje odnosa s kupcima jer nam je stalo da pomognemo našim klijentima da pronađu najbolja rešenja za njihove potrebe. Advanced 360 je naša nagrađivana platforma za korisničku podršku koja nastoji da ispuni i nadmaši očekivanja kupaca nudeći sveobuhvatan paket brige o klijentima kako lično, na mreži, tako i putem telefona. Podrška može obuhvatati pomoć za rukovanje sistema ili pomoć tokom instalacije i održavanja. Takođe pružamo besplatnu potpunu obuku za instalatere za direktne kupce, na mreži i putem telefona, s mogućnošću simulacije konfiguracije sistema instaliranog na objektu. Osim tehničke podrške, iza našeg uspeha stoji stručnost kompletnog Advanced tima, koji uključuje vođstvo, operacije, inženjering, tehničku, digitalnu i marketinšku podršku i, naravno, prodaju. A sve to zajedno kako bi se pružila visokokvalitetna inovativna rešenja za zaštitu ljudi i imovine.

a&s Adria: Šta je novo u vašem prodajnom programu?
Zrnić: Radimo na novim načinima kako da korisnicima sistema za zaštitu od požara pružimo mnogo praktičniji pristup s udaljene lokacije i kontrolu njihovog sistema za zaštitu od požara. Ovo potencijalno donosi kupcima znatne uštede vremena i troškova. Konkretno, ubrzavamo razvoj AdvancedLive digitalne platforme povezane s cloud tehnologijom, za koju se nadamo da će pružiti bolju interakciju s krajnjim korisnicima i instalaterima. Verujemo da će ovo uzbudljivo rešenje podići obećanje našeg brenda o “jednostavnosti upotrebe” na novi nivo za kupce kojima je potreban daljinski nadzor i kontrola sistema za zaštitu od požara.

a&s Adria: Advanced sistemi nalaze se u mnogim aplikacijama. Na koja se vertikalna tržišta fokusirate? Možete li navesti neke od najvažnijih projekata?
Zrnić: Jedna od ključnih prednosti naših proizvoda je njihova fleksibilnost u pružanju besprekorne zaštite u širokom spektru okruženja: od škola, univerziteta, bolnica i hotela do velikih industrijskih lokacija i kritičnih infrastrukturnih projekata. Neki od projekata na koje smo najponosniji uključuju: Istorijski arhiv Beograda, u kojem je instalirano specijalno prilagođeno rešenje. Povezivanjem našeg paralelnog upravljačkog terminala s ekranom osetljivim na dodir Touch Control s ExGo sistemom instalater je omogućio vidljivost sistema za upravljanje gašenja u zgradi putem interaktivnog mapiranja; najduži svetski morski prelaz, most “Hong Kong – Zhuhai – Makao”, zaštićen je našim ExGo panelima za upravljanje gašenjem, što prestavlja fantastično dostignuće; 22 Bishopsgate u Londonu druga je najviša zgrada Zapadne Evrope, dizajnirana je tako da prednjači u tehnologiji zaštite od požara i to je fantastičan dokaz o našim proizvodima i sposobnosti našeg AdSpecials tima, koji je imao zadatak da razvije niz rešenja za zaštitu objekta.

a&s Adria: Kakvi su vaši stavovi o digitalnim inovacijama u industriji?
Zrnić: U novije vreme bili smo svedoci industrijske težnje ka inovativnim digitalnim rešenjima kako bismo kontrolu, nadzor, održavanje i servisiranje sistema za zaštitu od požara učinili mnogo bržim, uglađenijim i pogodnijim. Razvoj proizvoda i usluga omogućenih u cloud tehnologiji budući je fokus kompanije Advanced, a već smo usvojili tehnologiju u svojoj ponudi proizvoda za nužno osvetljenje. U budućnosti vidimo da digitalne inovacije otvaraju nove načine rada i transformišu način interakcije sa našim sistemima za zaštitu od požara.

a&s Adria: Kakav je efekat Covid-19 imao na Advanced?
Zrnić: Kao i većina preduzeća koja nastavljaju s radom tokom pandemije, uveli smo sve preporučene mere kako bismo zaštitili naš tim. Na ovaj način mogli smo da nastavimo da radimo na podršci visokoj potražnji za proizvodima za zaštitu od požara. Mnogi ljudi su globalno zatvaranje zemalja videli kao priliku za usavršavanje. Uveli smo program vebinara dizajniran da detaljnije objasni naša rešenja, a razvili smo i niz onlajn modula za obuku. Da bismo nastavili da pružamo besprekornu korisničku uslugu i tehničku podršku, tokom poslednjih nekoliko meseci započeli smo i razvoj serije video-uputstava koja će se baviti mnogim često postavljanim pitanjima naših kupaca. Oni su dostupni putem našeg Vimeo kanala Advanced Live, uz često objavljivanje novih saveta.

a&s Adria: Vaše mišljenje o sigurnosnom tržištu Jadranske regije, njegovim prednostima i nedostacima? Kako namjeravate povećati tržišni udio? Tražite li nove partnere?
Zrnić: Jadranska regija se izuzetno brzo razvija poslednjih godina. To je jedno od najzahtevnijih evropskih tržišta u pogledu zahteva za kvalitetom i funkcionalnošću po konkurentnim cenama. Kao vodeći proizvođač sistema za otkrivanje požara, Advanced shvata važnost kontinuiranog osluškivanja zahteva tržišta i teži individualnim potrebama kupaca kroz razvoj proizvoda i podršku nakon prodaje. Ponosni smo što podržavamo mnoge dugoročne partnere u zemljama širom regiona i uvek smo otvoreni za nove upite i mogućnosti da pružimo podršku instalaterima, inženjerima, konsultantima, tehničarima i vlasnicima zgrada u ispunjavanju njihovih izazova zaštite od požara, ma kakvi oni bili.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *