Intervjui

Intervju: Vladimir Majer, prodajni menadžer za Jugoistočnu Evropu, Vanderbilt

Važno je odabrati opremu pouzdanih dobavljača koji su fokusirani na zaštitu podataka. Kada je vaš sigurnosni sistem ispočetka projektovan za odbranu od cyber napada, naravno da će vaša organizacija biti u mnogo boljoj poziciji

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Majer, prodajni ste menadžer u Vanderbiltu. Kako je tekao vaš obrazovni i poslovni put, kada ste počeli raditi za trenutnu kompaniju i koje dužnosti obuhvata funkcija koju obnašate?

Majer: Diplomirao sam na Fakultetu za inžinjering sigurnosti. Siemensu sam se pridružio 2006. kao menadžer za tehnički i poslovni razvoj za Češku i Slovačku. Nakon što je Vanderbilt kupio Siemensov odjel sigurnosti 2015. godine, postepeno sam prešao na trenutnu poziciju prodajnog menadžera za Jugoistočnu Evropu. Vanderbilt je jedna od rijetkih nezavisnih kompanija na svijetu koja posluje na ovom nivou, što donosi nove izazove i ciljeve u višenacionalnom radnom okruženju.

a&s Adria: Vanderbilt je proizvođač opreme za protivprovalu, kontrolu pristupa i videonadzor. Uspješno posluje u 95 zemalja. Recite nam nešto o vašoj kompaniji? Koje proizvode sadrži vaš proizvodni portfolio i na koji način se razlikujete od ostalih proizvođača u sigurnosnoj industriji?

Majer: Vanderbilt je globalni ponuđač sigurnosnih sistema prepoznatljiv po visokokvalitetnim proizvodima koji su jednostavni za upotrebu. Kompanija inovira u rješenjima “softvera kao usluge”, kao što su ACT365 i SPC Connect, te integraciji naših s proizvodima drugih ponuđača. Jednostavno rečeno, Vanderbilt je #ReadyForAnyChallenge (spreman za svaki izazov).

a&s Adria: Još od odvajanja od Ingersoll Randa i uzimanja novog imena Vanderbilt Industries najveća prekretnica za vašu kompaniju bila je akvizicija Siemensovog odjela za sigurnosne proizvode 2015. godine. Taj je potez odjeknuo industrijom sigurnosti i uspostavio stabilan razvojni put za Vanderbilt. Kakav je utjecaj kupovina Siemensovog poslovanja imala na Vanderbilt? 

Majer: Akvizicija je ojačala poslovnu filozofiju Vanderbilta, koja se prvenstveno zasniva na brzoj i fleksibilnoj reakciji na zahtjeve kupaca i pritiske tržišta. Kao nezavisna kompanija, nudimo kratke i ciljane procese donošenja odluka, od kojih naši kupci imaju koristi.

a&s Adria: Vaša sestrinska kompanija je ComNet. Na koji način vaša dva kolektiva međusobno sarađuju? Radite li na projektima zajedno?

Majer: Da, portfoliji ComNeta i Vanderbilta su komplementarni, što nam omogućava da našim kupcima ponudimo više izvanrednih proizvoda i usluga. Odličan primjer ovoga je posljednji zajednički posao u kojem je Vanderbiltov SPC bio instaliran kao dio sigurnosnog i komunikacijskog rješenja između naplatnih kućica i parkirališta na M1 autoputu između Dublina i Belfasta. Za dodatne informacije o ovom projektu možete pogledati članak na našoj web-stranici, koji je dostupan na linku: https://vanderbiltindustries.com/news/comnet-fiber-units-vanderbilt-spc.

a&s Adria: Koje su ključne tehnologije na kojima bazirate vaš razvoj?

Majer: Industrija sigurnosti se sve više pomiče ka umreženim i rješenjima u oblaku, koristeći tehnologiju koja je više puta testirana kako bi se povećala ulaganja u sigurnost. Verujemo da će nam nastavak istraživanja novih načina primjene ovih rješenja omogućiti uspjeh i u budućnosti.

a&s Adria: Koji biste proizvod istaknuli kao najprodavaniji i zašto?

Majer: Potrebe i očekivanja onoga što bi tradicionalni sigurnosni sistem trebao raditi su se promijenili. Danas je vrlo neobično otići šefu finansija i reći mu da se trebaju nabaviti određeni proizvodi radi zaštite poslovnog objekta, osoblja, kupaca i imovine. Sada se očekuje da proizvod bude višestruko upotrebljiv i da može mijenjati uloge između kontrole pristupa i protivprovale ili detekcije neovlaštenih upada i videonadzora itd. Uzmite kao primjer naš SPC, nagrađivani sistem za detekciju upada. Rješenje za kontrolu pristupa u okviru SPC-a stupa u interakciju s protivprovalnim sistemom kako bi osigurao jedinstveno programsko iskustvo uz poboljšanu sigurnost. Sistem nudi mogućnost kontrole vrata, davanja pristupnih dozvola i pruža dodatnu fleksibilnost i funkcionalnost koja dopunjuje detekciju upada.

a&s Adria: Vanderbilt je, prema informacijama s vaše stranice, prvi na svijetu razvio integrisan sistem kontrole pristupa i VMS u oblaku dostupan instalaterima. Možete li nam reći više o prednostima takvog rješenja? Je li cloud tehnologija popularna u industriji sigurnosti?

Majer: Vanderbiltov ACT365 vlasniku ili menadžeru sigurnosti omogućava da pristupi sistemu 365 dana u godini s bilo kojeg uređaja povezanog na internet. Mrežna rješenja za kontrolu pristupa iskoristila su sve zastupljeniji cloud i internet stvari kako bi krajnjim korisnicima pružila slobodu koju žele kroz siguran i jednostavan interfejs.

a&s Adria: ACT365 rješenje dobilo je na ISC West sajmu MVP nagradu za 2018. godinu. Koje su glavne karakteristike ACT serije proizvoda?

Majer: Nezamjenjivost u budućnosti te kompatibilnost sa starijim sistemima su performanse koje odlikuju sve naše proizvodne linije, a ACT se ne razlikuje u tome. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti glavne karakteristike ACT-a, rekao bih da odražava našu odlučnost da osiguramo konkurentan, tehnički napredan i jednostavan asortiman proizvoda i sistema koje cijene krajnji korisnici.

a&s Adria: Jedan od Vanderbiltovih važnijih proizvoda je SiPass integrated?

Majer: SiPass integrated (proizvod koji je napravio Siemens AG) je robustan, skalabilan i veoma fleksibilan sistem kontrole pristupa koji pruža visok nivo sigurnosti bez ugrožavanja jednostavnosti. SiPass se također može koristiti za integraciju kontrole pristupa, protivprovale i videonadzora u jedan interoperabilni sistem.

a&s Adria: Vanderbilt je u protekloj deceniji jedan od lidera u IP nadzornim rješenjima. Posljednje nadogradnje za FlexC pomogle su vam da učvrstite tu poziciju. O kakvom je protokolu riječ i na koji način sprečava da paketi podataka budu presretnuti?

Majer: FlexC je Vanderbiltov komunikacijski protokol ispočetka razvijan uzimajući u obzir sigurnost podataka. Protokol je dizajniran tako da je sve šifrovano, da se prate sve komunikacije i da se analizira više vrsta napada u odbrambene svrhe. Time se pruža najbolja moguća sigurnost. Šifrirajući sve prije slanja u cloud, omogućava dodatnu kontrolu nad tim podacima. Protokol ne samo da pruža kombinovanu odbrambenu strukturu oko informacija kompanije već i bezbrižnost prilikom njihovog prenošenja u oblak.

a&s Adria: Nedavno ste predstavili novu, 2.6 verziju SPC Connecta. U čemu se ogledaju njegove najvažnije prednosti za instalatere i krajnje korisnike?

Majer: U suštini, tri su nove ključne funkcije u ovoj verziji SPC Connecta. Prva je obavještavanje kupaca, pri čemu će instalateri sada moći direktno komunicirati preko SPC Connect mreže sa svojim klijentima. Ova funkcija će im omogućiti da pošalju poruku koja će se odmah pojaviti u korisničkoj aplikaciji i na njihovom e-mailu. Poruke će se moći editovati i sadržavati linkove. Instalater također može preuzeti listu svih kupaca zainteresovanih za njihovu poruku.

Druga je postavljanje restrikcija za korisnike. Cilj ovog poboljšanja je ponuditi sigurnosnoj kompaniji veću kontrolu nad nivoom usluga koje žele ponuditi preko SPC Connecta. Time se može definisati koje operacije dozvoljava korisnik, kao što je blokiranje e-maila, blokiranje obavještenja, blokiranje verifikacije alarma, blokiranje mobilne aplikacije i blokiranje verifikacije putem weba.

Treća je verifikacija alarma preko mobilnih uređaja. Ako je SPC centrala dio SPC Connect instalacijskog naloga, na korisničkom uređaju će se aktivirati nova funkcionalnost koja korisniku daje mogućnost da vidi podatke za verifikaciju. Ako centrala SPC-a nije dio kompanije ili je ona izabrala da blokira ovu funkciju, korisnici neće videti nikakve promjene. Ukoliko je ovo poboljšanje omogućeno, kada dođe do alarma koji treba verificirati, korisnik će moći pregledati podatke uživo s lokacije.

a&s Adria: Cyber sigurnost pitanje je koje zabrinjava cjelokupnu industriju. Šta Vanderbilt, osim FlexC protokolom, radi na prevenciji krađe podataka?

Majer: Posjedovati transparentno, otvoreno razvojno okruženje u softverskoj industriji znači da možemo učiti na greškama, imati uvid u način na koji hakeri pokušavaju probiti sistem i može nam pomoći da ostanemo korak ispred njih. Kada prepoznamo ranjivost sistema, to znači da ćemo u budućnosti poboljšati testiranje. Međutim, za početak je važno odabrati opremu pouzdanih dobavljača koji imaju znanje i interesovanje za cyber sigurnost i koji su fokusirani na zaštitu podataka. Kada je vaš sigurnosni sistem ispočetka projektovan za odbranu od kibernetičkih napada, naravno da će vaša organizacija biti u mnogo boljoj poziciji.

a&s Adria: Vanderbilt razvija rješenja prilagođena različitim industrijskim sektorima. Na koja se vertikalna tržišta fokusirate?

Majer: Vanderbilt garantuje ponudu koja odgovara kupcima ili zahtjevima tržišta. Pri tome smo pouzdan partner s višekanalnom infrastrukturom u službi izvrsne tehničke i komercijalne podrške. Spremni smo za sve izazove i na mnogo načina opslužujemo sva vertikalna tržišta.

a&s Adria: Vaše mišljenje o tržištu Jadranske regije i Vanderbiltovoj poziciji na njemu? Radite li na povećanju udjela na ovim prostorima, s kojim regionalnim firmama radite i tražite li nove partnere?

Majer: Tržište Jadranske regije je zanimljivo za našu kompaniju. Trenutno tržištu pristupamo preko naših partnera, distributera i instalatera i želimo dalje proširiti naše aktivnosti i zadovoljiti zahtjeve naših kupaca u regiji.

a&s Adria: Na kraju, možete li nam kazati šta možemo očekivati od Vanderbilta u pogledu širenja portfolija, novih poslovnih strategija i tehnologija te otvaranja novih ureda i tržišta?

Majer: Mi uvijek slušamo tržište i pratimo trendove koji bi nam mogli pomoći da obogatimo našu ponudu. Klijenti sve više očekuju mogućnost jednokratnog unosa podataka (za korisnike, dozvole, konfiguracije i ponašanje sistema). Naša proizvodna strategija je osigurati da korisnici imaju mogućnost jednostavne migracije na novu opremu s ciljem smanjenja viška hardvera. Naš cilj je jedna platforma, koja će našim kupcima smanjiti troškove.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *