Intervjui

Intervju: Boris Grivić, direktor, Zarja Elektronika

Zarja Elektronika štiti brojna slovenska, ali i strana poduzeća. Vrlo smo ponosni na jedan od naših najvećih i tehnološko najzahtjevnijih projekata u posljednjim godinama – sustav gašenja požara s vodnom maglom na aerodromu Jožeta Pučnika u Ljubljani. Također, Zarja je instalirala sustav tehničke zaštite u zgradi Državnog zbora Republike Slovenije, renovirali smo kompletan sistem u Narodnoj galeriji Slovenije itd.

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Grivić, direktor ste renomirane slovenske kompanije Zarja Elektronika. Recite nam ukratko nešto o sebi?

Grivić: Po zanimanju sam građevinar, ali i diplomirani pravnik. Poslovna iskustva sakupljam još od svoje 21. godine, kada sam otvorio poduzeće koje se bavilo adaptacijama zgrada. S vremenom smo rasli kao tvrtka, pa smo naposlijetku gradili i stanove za potrebe tržišta, bavili se investicijama i slično. Potom mi se ukazala prilika da budem pomoćnik direktora u tvrtki Gradis, pa sam taj izazov prihvatio i mislim da sam u toj priči stekao iskustva u finansijskom poslovanju, radu s velikim kolektivom i građevinskom biznisu u Sloveniji općenito. U Zarji sam od početka 2014. i mogu reći da je izazova mnogo jer je tržište veoma zahtjevno. Zato mi se ovaj posao i sviđa. Nikada nije dosadno.

a&s Adria: Zarja Elektronika posluje još od 1969. Trenutno ima više od 70 radnika i jedna je od najznačajnijih firmi na slovenskom, ali i regionalnom tržištu sigurnosti. Predstavite nam vaše preduzeće, njegove početke, važne prekretnice?

Grivić: Zarja Elektronika vodeće je slovensko poduzeće na području tehničke zaštite, koje posluje u široj regiji. Osnovana je 1969. godine, kada je mala skupina entuzijasta počela razvijati, proizvoditi i montirati protuprovalne sustave. 1976. Zarja je počela s razvojem i proizvodnjom protupožarnih sustava i prva centrala je već 1979. bila ugrađena u novu poslovnu zgradu općine Ljubljana-Bežigrad. U tim ranim godinama prekretnica je bilo mnogo, a 1991. Zarja je doživjela reorganizaciju u pravnom obliku tvrtke kakvu poznajemo i danas. Vrlo važan događaj sigurno je bio i početak suradnje s engleskim proizvođačem protupožarnih senzora Apollo, s kojim i danas odlično surađujemo.

No, velika prekretnica za nas dogodit će se u godini nakon toga, kada se selimo u nove poslovne prostore. Ovaj projekt bio je vrlo važan za našu kompaniju i to na svim područjima. Nova zgrada postat će primjer, uzorak jedne pametne zgrade i istovremeno će služiti i kao razvojni laboratorij. U većim prostorima imat ćemo i veće kapacitete za nove proizvodne programe i prije svega robotizirat ćemo neke procese, što će nam omogućiti da budemo ozbiljna konkurencija azijskim proizvođačima na području proizvodnje štampanih ploča. Imat ćemo i mnogo veći show-room, u kojem ćemo moći prezentirati i demonstrirati sve naše protupožarne, sigurnosne i druge sustave koje nudimo klijentima.

a&s Adria: Svojim klijentima nudite izvođenje projekata po modelu „ključ u ruke“. O kojim uslugama je riječ? 

Grivić: Da, tako je. To je naša velika prednost jer smo toliko fleksibilni da možemo ponuditi klijentu tačno ono što mu i treba. Našim klijentima nudimo sve od savjetovanja, idejnih rješenja, projektiranja, razvoja, proizvodnje, inženjeringa, kao i samu izvedbu, tj. montažu, servisiranje i održavanje. Svaki sustav koji je vrhunski isplaniran i ugrađen ne znači da će i obavljati svoje funkcije na tome nivou, pogotovo ako nije redovno i pravilno održavan. Za sve tehničke sustave brinu se naše servisne ekipe, i to tokom cijelog životnog/radnog ciklusa. Dakle, od ideje do realizacije, pa čak i kasnije, ako neki sustav treba proširiti ili nadograditi.

a&s Adria: Spektar partnerskih kompanija je širok. S kojim renomiranim proizvođačima radite i koje grupe proizvoda ugrađujete? Namjeravate li širiti tu listu?

Grivić: Na području vatrodojave najviše surađujemo s engleskim proizvođačem Apollo, koji je svjetsko ime u tom poslu. Surađujemo i s kompanijama Protectowire, Spectrex, KiddeFire protection i drugim. Videonadzor i protuprovalni sustavi također su vrlo važan dio našeg asortimana zbog čega i tu imamo jake partnere. Na području protuprovale radimo s italijanskom kompanijom Tecnoalarm, u segmentu videonadzora izvrsno surađujemo sa svjetski renomiranim proizvođačem Dahua, dok na području kontrole pristupa i registracije radnog vremena radimo sa slovenskom kompanijom Elektrina. No, sada smo i tu listu proširili partnerstvom sa grčkom kompanijom Mobiak. Suradnja s njima postojala je i ranije, ali u domenu automatskih sustava za gašenje. No, sada smo odlučili da u našu ponudu uvrstimo i njihove vatrogasne aparate te vatrogasnu opremu općenito.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *