Intervjui

Intervju: Chris Bone, kompanija ASSA ABLOY

Revolucija u oblasti kontrole pristupa bit će bežična, smatra Chris Bone, potpredsjednik Sektora rješenja za kontrolu pristupa za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike u kompaniji ASSA ABLOY. Prema njegovim riječima, ona je, zapravo, već počela. Već postoji jako puno pionira u usvajanju ove tehnologije, dok kompanija samo u Skandinaviji prodaje hiljade stambenih digitalnih ključeva na mjesečnoj bazi

Razgovarao: Thomas Schulz 
E-mail: thomas.schulz@assaabloy.de

Gospodine Bone, možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima i reći nam nešto više o svojoj karijeri u sektoru kontrole pristupa?
Chris Bone: Mislim da me možete predstaviti kao „veterana industrije“. Veći dio 1980-ih proveo sam u australskog vojsci. Nakon toga sam se pridružio kompaniji Honeywell, u kojoj sam proveo 20 godina. Tokom te dvije decenije radio sam u skoro svakom sektoru industrije, prvenstveno u oblasti kontrole pristupa, od instaliranja i tehničke podrške do upravljanja proizvodima i marketinga. Kulminaciju je predstavljao projekat osiguravanja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Zahvaljujući ovom iskustvu, stekao sam jasnu sliku o ovoj industriji. Svoja znanja sam stavio na raspolaganje kompaniji ASSA ABLOY i primijenio ga na nekoliko serija proizvoda za kontrolu pristupa, posebno na naše bežične proizvode kakvi su Aperio® i SMARTair™.

Gospodine Bone, čini se da elektronska kontrola pristupa postaje sve popularnija među korisnicima, od velikih korporacija do malih preduzeća i drugih. Hoće li bežična sigurnost na kraju ući i u naše domove?
Chris Bone: To se već događa. Meni lično još nije jasno zašto koristimo ključeve. Ja ne koristim ključ u svojoj kući. Imam digitalni Yale ključ i privjesak. Moja djeca ulaze u kuću preko PIN-a. Na mehaničke ključeve smo, očito, navikli, dok su oni digitalni još uvijek nešto skuplji za korisnika na masovnom tržištu, ali kompanija ASSA ABLOY ubrzano radi i na tome. Već imamo pionire u usvajanju ove tehnologije. U Skandinaviji prodajemo hiljade stambenih digitalnih ključeva na mjesečnoj bazi.

Pored ove „demokratizacije“ bežičnih brava, kako će sektor kontrole pristupa izgledati za pet godina?
Chris Bone: Kada je u pitanju kontrola pristupa, čak je i komercijalno tržište relativno neiskorišteno. Moguće je da je tek pet posto vrata integrisano. Osim toga, još nisam upoznao nijednog menadžera sigurnosti koji voli upravljati mehaničkim ključevima. Zbog toga je u toku realizacija projekata koji obuhvataju hiljade vrata u objektima koje želimo u potpunosti osloboditi ključeva. Za manje od pet godina ovo će postati uobičajena stvar, posebno u novim objektima. Oblast studentskog smještaja je već uključena. Šta je poticaj za ovo? Bežični proizvodi.

Zbog toga se ASSA ABLOY u sve većoj mjeri fokusira na bežične proizvode?
Chris Bone: Ključna prednost je u činjenici da vam proizvodi za bežični pristup omogućavaju da uđete dublje u zgradu sa više brava. Za manje, samostalne projekte smo namijenili liniju proizvoda SMARTair™ i Aperio, koja se integriše sa ostalim instaliranim sigurnosnim tehnologijama, poput CCTV-a i sistema za upravljanje energijom. Sigurnost korisnika i korisničko iskustvo su unaprijeđeni. Kao i naša konkurencija, i mi najčešće radimo s kampusima univerziteta. Uključeni smo u realizaciju projekata u Africi u sklopu osiguravanja rudarskih i petrohemijskih postrojenja. Tu su i bolnice, stadioni itd. Ovo je rješenje za sve situacije gdje je nužno upravljati velikim brojem ključeva.

Koji su specifični izazovi integrisanja proizvoda za kontrolu pristupa sa ostalim sigurnosnim sistemima poput CCTV-a?

Chris Bone: Ključ je u tome da se stvari maksimalno pojednostave za proizvođača originalne opreme. Mi smo razvili ASSA ABLOY protokol za uređaje sa jednostavnim SDK-om preko kojeg Aperio® komunicira sa ostalim instaliranim sigurnosnim rješenjima. Naš standardni sistem razmjene poruke pomaže proizvođačima originalne opreme da integrišu Aperio u ekosisteme svojih proizvoda jednako kao i svaku drugu komponentu. Korisnik ima pristup jedinstvenom sistemu i prati ga holistički.

Spomenuli ste proizvođače originalne opreme. Šta je za Vas i kompaniju ASSA ABLOY ključ uspješnog partnerstva?
Chris Bone: Tu je najvažnija lojalnost. Za Aperio nemamo direktnu tržišnu ponudu. Podržavamo proizvođače originalne opreme i njihove kupce i ne pokušavamo ih zaobići. To je autentično partnerstvo. Imamo proizvod za bežični pristup koji je namijenjen direktnoj prodaji i to je SMARTair™. Ali, to je potpuno drugi kanal namijenjen manjim samostalnim projektima. Kada je u pitanju Aperio, fokusirali smo se na interoperabilnost sa ostalim OEM sistemima i krupnijim projektima kontrole pristupa.

Možete li najaviti šta nam to Aperio® donosi u 2014. godini?
Chris Bone: Ove godine nas čeka puno posla. Trenutno ažuriramo postojeću ponudu uvođenjem nove generacije elektronskih uređaja i primjenjujemo najnovija tehnička dostignuća. Proširujemo našu ponudu kako bismo omogućili da se bežični ključevi ne koriste samo za vrata nego i za ormare i kućišta za servere, naprimjer. Integrisat ćemo Aperio® u dodatni hardver i najaviti nova partnerstva sa velikim proizvođačima originalne opreme. Ponudit ćemo i podršku za dodatne RFID tehnologije, uključujući HID-ov iCLASS SE.

Nismo spomenuli „oblak“. U kojoj mjeri će od ove tehnologije zavisiti budućnost kontrole pristupa?
Chris Bone: Danas se jako puno govori o „oblaku“ i ASSA ABLOY o tome promišlja dugoročno. Oblak obuhvata dva pristupa – kontrolu pristupa baziranu na oblaku, pri čemu je sistem kontrole pristupa u potpunosti smješten u oblak, u odnosu na upravljanje sistemom kontrole pristupa preko oblaka. Ja na to gledam sa stanovišta korisnika. Nekada je za donošenje odluke o pristupu nekim vratima trebalo nekoliko sekundi. Danas od trenutka prezentiranja akreditiva i odluke o pristupu prođe oko pola sekunde. Ako kontrola pristupa koja je u potpunosti bazirana na oblaku vrijeme donošenja odluke o pristupu opet produžava na dvije sekunde, to znači da se korisnik vratio 20 godina u prošlost. S druge strane, upravljanje preko oblaka već postoji: ja iz Velike Britanije mogu na daljinu otključati vrata našeg ureda u Španiji preko svog telefona. Kontrola pristupa će preći u „oblak“ kada za to dođe pravo vrijeme. Ali, to će zavisiti od samog korisnika vrata. Nije u pitanju samo njihovo iskustvo nego i njihova privatnost i sigurnost.

Za kraj, pitanje o budućnosti. U vijestima se stalno govori o cijenama energije. Koje će – ako ih uopće bude – biti posljedice rasta cijena energije po tržište rješenja za kontrolu pristupa?
Chris Bone: Već sam ranije rekao da nisam ljubitelj ključeva. Mrzim magnetne ključeve. Na njih se gleda kao na jeftinu varijantu, ali to je ekonomska iluzija, jer se oni pokažu lošim kada je u pitanju potrošnja energije. Tokom godine oni troše deset puta više energije u odnosu na bežične brave. Tu su i troškovi dostave, jer su oni teški i sastoje se velike količine metala. Kako cijene energije rastu, raste i vrijednost prelaska na bežične brave.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *