Intervjui

Intervju: Maja Bojčevska Gjorgjijevska, generalna menadžerica, OSA Obezbeduvanje

OSA je profesionalnim pristupom i visokim kriterijumima u radu od osnivanja do danas uspela da se izgradi kao brend u obezbeđenju u Severnoj Makedoniji. Imamo široku paletu usluga, orijentisanih prema potrebama klijenata, te više od 500 radnih mesta i dve decenije rada iza sebe
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospođo Bojčevska Gjorgjijevska, menadžerica ste OSA-e, makedonske kompanije u sektoru privatne sigurnosti. Recite nam nešto o sebi?
Bojčevska Gjorgjijevska: Funkciju generalne menadžerke OSA-e oficijelno obavljam već četvrtu godinu. U ukupnom radu firme, u određenim segmentima, bila sam uključena od samog početka jer je OSA porodična firma koju je moj otac – izuzetan poznavalac i priznati profesionalac u sektoru bezbednosti – osnovao pre 20 godina. Ja imam tu čast i privilegiju da kao druga generacija u upravi naše firme nastavim i unapredim ono što je moj otac stvorio. Iako je moj obrazovni i profesionalni razvoj na početku karijere bio u pravu i advokaturi, pronašla sam način da sve znanje i iskustvo primenim i nadogradim u sektoru privatne bezbednosti.

a&s Adria: Koliko OSA ima zaposlenih, koliko objekata osiguravate i koji su vaši najznačajniji klijenti, najvažnije prekretnice i reference?
Bojčevska Gjorgjijevska: OSA je firma koja je profesionalnim pristupom i visokim kriterijumima u radu od osnivanja do danas uspela da se izgradi kao brend u obezbeđenju u Makedoniji. Imamo široku paletu usluga, orijentisanih prema potrebama klijenata, te više od 500 radnih mesta i dve decenije rada. Najveća potvrda uspeha za mene je saradnja sa stabilnim i ozbiljnim firmama, kao i s najvećim bankama u zemlji, koje su naši klijenti više od 15 godina. Dugo godina obezbeđujemo najveće trgovinske centre, poznate građevinske firme, velike industrijske objekte itd. OSA nudi sve usluge privatnog obezbeđenja, kao i fizičko obezbeđenje objekata i osoba, video-monitoring, moto-patrolno obezbeđenje, transport novca i dragocenosti te projektovanje, instaliranje i održavanje sistema tehničke zaštite.

a&s Adria: Po čemu se Vaša kompanija ističe?
Bojčevska Gjorgjijevska: Za nas je bitno da pažljivo odaberemo s kim ćemo sarađivati. Ne prihvatamo saradnju po svaku cenu. Za jednu privatnu bezbednosnu firmu jako je bitno da se drži svojih procedura rada i kriterijuma obavljanja usluge, da svaki dogovor bude usaglašen sa bezbednosnim potrebama, shodno proceni rizika za svakog klijenta. To je jedini način da se održi kvalitet usluga, a da se zadovolje klijenti. Ugled je nešto najbitnije u ovoj oblasti. Svaki klijent koji traži usluge obezbeđenja ima određene želje i budžet i očekuje da dobije stoprocentnu bezbednost. Umeće i profesionalizam je uraditi pravu procenu svih rizika, uzeti u obzir potražnju i želje klijenata i ponuditi najbolje rešenje.

a&s Adria: Sve veći primat tehničke zaštite nad fizičkom vodi ka smanjenju broja zaštitara, uvođenju novih tehnologija i usluga, stalnim edukacijama itd. Kako OSA namjerava odgovoriti na njih?
Bojčevska Gjorgjijevska: Svakako da je trend davanja prednosti tehničkoj zaštiti sasvim opravdan s obzirom na to da smanjuje ljudske greške, nudi visokokvalitetna rešenja, olakšava svakodnevni rad i dugoročno smanjuje troškove. Mi se trudimo da budemo u koraku s tim trendovima, da tehnološka rešenja primenimo na najbolji i najadekvatniji način i da našim zaposlenima omogućimo obuku i posete seminarima i konferencijama. Proteklih godina dosta smo ulagali u obnovu i nadogradnju našeg nadzornog centra i automatizaciju određenih segmenata rada. U delu ponude bezbednosne opreme možemo se pohvaliti da imamo dobre saradnike i dobavljače. Široka ponuda te inovativna i inteligentna rešenja su velika prednost i olakšanje u procesu rada, ali ipak za malo složenije sisteme bezbednosti neophodni su i kvalifikovani radnici, jer oni u krajnoj meri reaguju na određene rizike.

a&s Adria: Koliko je važna edukacija zaposlenika i samog tržišta i šta radite na tom planu?
Bojčevska Gjorgjijevska: Edukacija u našem sektoru od ključne je važnosti. Džaba vam i pedeset zaštitara i najskuplja bezbednosna oprema ako je ne znate upotrebiti ili ako radnici ne znaju šta treba da urade u određenom trenutku. U našoj firmi ne možete početi da radite ukoliko ne prođete potrebne obuke, koje su dosta obimne. Sem uvodnih teoretskih i praktičnih obuka, imamo i godišnji plan redovnih obuka, koje godišnje, svakih pola godine ili kvartalno morate da prođete zavisno od sektora u kojem radite. Zaposleni moraju znati gde rade, šta je njihov posao, koje su njihove obaveze, kao i procedure vezano za posao i postupanje u slučaju nastalog rizika kako bi mogli da zaštite štićenu osobu ili objekat. Proteklih meseci sproveli smo i projekat za specijalizovanu obuku za obezbeđenje, transport novca i drugih vrednosti u saradnji sa Fakultetom za bezbednost u Skoplju. Reč je o prvoj saradnji ovakvog tipa jedne akademske institucije i firme za privatnu bezbednost u našoj državi, u čije smišljanje su obe strane bile aktivno uključene. Krajnji rezultat je veća profesionaliziranost radnika za obezbeđenje i transport novca kao jedna od najdelikatnijih operacija u sferi privatne bezbednosti.

a&s Adria: Najveći izazov koji stoji pred zaštitarskim kompanijama je smanjenje cijena nauštrb kvaliteta. Kako riješiti ovaj problem?
Bojčevska Gjorgjijevska: Kvalitet košta, to moramo svi priznati. Ali ipak s pravim pristupom i ponudom adekvatnih pametnih rešenja i pravom racionalizacijom troškova može se ponuditi kvalitet s manjom cenom. S tehnologijom i sredstvima tehničke zaštite, naravno da se mogu ponuditi rešenja po manjoj ceni.

a&s Adria: Suočavate li se s odlaskom radne snage u razvijene zemlje Zapada i kako kompenzirate taj nedostatak? Uspijevate li zadržati radnike?
Bojčevska Gjorgjijevska: To je problem s kojim se suočava cela država, ali i region. Svakako da je to problem za firme iz našeg regiona, koje se ne mogu takmičiti sa cenom rada koji plaća Zapad. Mislim da se sve firme trude da na različite načine zadrže i motivišu radnike, ali bez političke podrške i mera na višem nivou, ovaj se problem ne može rešiti.

a&s Adria: OSA je dugo godina dio Komore Republike Makedonije za privatno obezbjeđenje. U čemu se ogleda važnost učešća u Komori važno za sektor privatne sigurnosti u Sjevernoj Makedoniji i koliko je važan rad na javno-privatno partnerstvu?
Bojčevska Gjorgjijevska: OSA je dio Komore za privatno obezbeđenje još od njenog osnivanja i svakako da je od velikog značaja samo učešće i razmena mišljenja i iskustava. Kao članica Upravnog odbora, mogu reći da se naporno radi na poboljšanju stanja, posebno u delu javno-privatnog partnerstva i zaštite kritične infrastrukture. Ovakva partnerstva i saradnja biće korisna za sve, kako za bolje funkcionisanje države tako i za firme iz sektora bezbednosti. Otvoriće se sasvim nove mogućnosti za firme, ne samo s finansijskog već i s aspekta podsticaja za veću profesionalizaciju privatnih firmi.

a&s Adria: Ove će se godine Adria Security Summita, najveća regionalna konferencija i izložba sigurnosti, održati u Sjevernoj Makedoniji. Je li to dobra prilika da upoznate nove partnere?
Bojčevska Gjorgjijevska: Na naše veliko zadovoljstvo, došao je red da i mi budemo domaćini tog događaja. To je odlična prilika da se predstave firme iz sektora privatne bezbednosti, da se vide tehnološki noviteti, razmene iskustva i steknu novi prijatelji i saradnici. Moram priznati da je proteklih godina, kada je reč o našoj firmi, Adria Securit Summit bio veoma koristan. Iz njega su proizašle nove, odlične saradnje i mnogo novih mogućnosti s firmama iz regiona i šire, a njihova rešenja smo već imali priliku da implementiramo u našem radu. Čast mi je što ćemo ove godine imati mogućnost da se predstavimo i prezentujemo dio našeg rada.

a&s Adria: Vaše viđenje stanja tržišta sigurnosti u Sjevernoj Makedoniji i regiji? Koji su glavni nedostaci, na čemu bi se trebalo raditi kako bi se podigla vrijednost i kvalitet usluga sigurnosti?
Bojčevska Gjorgjijevska: Ovo je najteže pitanje. Ne bih krenula od nedostataka, ali bih napomenula da su velike mogućnosti za napredak i poboljšanje stanja. Najpre bih počela od uređivanja i preciziranja zakonskog okvira privatne bezbednosti, potrebe za standardizacijom i profesionalizacijom i utvrđivanja kriterijuma rada. Uređenje ove oblasti u našoj državi napredovalo je u ovih dvadesetak godina, ali se može reći da je pred nama još mnogo rada, kako za firme tako i za Komoru.

a&s Adria: Na kraju, šta možemo očekivati od OSA-e u skorijoj budućnosti?
Bojčevska Gjorgjijevska: Od osnivanja pre skoro 20 godina do danas OSA nikada nije ciljala da bude najveća bezbednosna firma u regionu, s kvantitavnim povećanjem broja radnika, kancelarija i predstavništava. Za nas je najbitnije da održimo dobar renome i stabilnost firme, s postepenim rastom i razvojem, i da ulažemo u profesionalizaciju i poboljšanje kvaliteta usluga. Trenutno radimo na nekoliko projekata, o kojima u ovoj fazi ne bih mogla otkriti više, ali mogu reći da će sve ono na čemu ćemo raditi doprineti jednom drugačijem i ozbiljnijem pristupu u radu. Za našu firmu to će značiti zadržavanje primata u privatnom obezbeđenju i prvog mesta po uvođenju noviteta i pametnih rešenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *