Maloprodajni pejzaž se stalno menja, pa tako i kao prodavac verovatno gledate da optimizujete svoju ponudu kako biste se uklopili u promenljive potrebe tržišta i povećali efikasnost sopstvenog poslovanja. Kako se potražnja kupaca za poboljšanim iskustvom kupovine na više načina i digitalnim pogodnostima povećava, tako se i tehnologija sve više koristi za unapređenje iskustva kupaca u prodavnici

Piše: Carl Staël von Holstein, menadžer za razvoj strategija za proizvode i rešenja, Axis Communications; E-mail: office-serbia@ingrammicro.com

Open IP mrežna kontrola pristupa je jedan od primera inovativne tehnologije koja je danas u upotrebi. Usvajanje rešenja za kontrolu pristupa u maloprodaji raste jer je pogodno, lako i brzo se koristi kako za klijenta tako i za osoblje. Bilo da je reč o poboljšanju iskustva u prodavnici, ograničavanju pristupa određenim delovima prodavnice ili kao bezbednosna mera za zaštitu robe od krađe, najnovija rešenja za kontrolu pristupa mogu da pomognu u inovacijama i optimizaciji ponude vašeg maloprodajnog objekta.

Hibridne i prodavnice bez kasira

Pojava naprednih rešenja za kontrolu pristupa omogućava prelazak na prodavnice bez prodavca ili hibridne prodavnice, jer omogućavaju daljinsko upravljanje operacijama. Na primer, možete da se opredelite za napredni pristup ulazu u prodavnicu, gde je pristup odobren samo u određenom roku. Van zadatih časova svaki pokušaj pristupa podleže dodatnim bezbednosnim merama i zahteva potvrdu identiteta. Da bi se dodatno unapredile ove mere, prodavnice mogu da ograniče pristup tako što će osigurati da se vrata otključaju samo kada ovlašćeno osoblje, kao što je radnik obezbeđenja, dobije odobren pristup sa određenim PIN kodom, brojem kartice ili drugim pravom pristupa.

Da biste obezbedili pouzdanu potvrdu identiteta u prodavnici bez kasira, možete instalirati mrežne interfone na ulazu i izlazu prodavnice i koristiti dinamičke ili statične QR kodove. Kupac može da koristi QR kodove putem mobilne aplikacije na telefonu da bi mu se omogućio pristup prodavnici. Kada uđe u prodavnicu, pored poruke dobrodošlice na monitorima, preko IP audio-sistema (IP plafonskih ili zidnih zvučnika) može se emitovati i ciljana marketinška poruka kako bi se dodatno poboljšalo iskustvo u prodavnici. Nakon obavljenog plaćanja robe na samouslužnoj kasi omogućiće mu se da izađe iz objekta jednostavnim skeniranjem, integrisanom kamerom na servisnom terminalu, QR koda sa računa kupca ili njegovog mobilnog telefona.

Ako dođe do incidenta, ovakav tip sistema – gde video i kontrola pristupa nesmetano funkcionišu zajedno – bio bi neprocenjiv. Na primer, ako se klijent nađe u situaciji da ne može da uđe u prodavnicu, operacioni centar će biti obavešten u realnom vremenu i, nakon provere kupca, otvoriće vrata daljinski i omogućiti pristup. Osim toga, moguće je pretraživanje baze o vlasniku identifikacionog dokumenta kojem je odbijen pristup, pa je moguće dobiti i video-materijal koji prikazuje događaj sa vremenski sinhronizovanim oznakama. Ovo ne samo da štedi vreme i resurse već pokazuje kako se može daljinski i bezbedno upravljati ulascima u prodavnicu.

Upravljanje operacijama s inovativnim rešenjima

Sada se kontrola pristupa može koristiti i za podršku upravljanju prodavnicom, sa mogućnošću neprimetne kontrole načina pristupa različitim delovima u objektu. Integrisana sa inteligencijom, kontrola pristupa sada omogućava mnogo više od jednostavnog puštanja kupaca kroz vrata. Kada mrežni interfoni, kamere i senzori počnu da komuniciraju, a primeni se pametna analitika, ova tehnologija se može razviti tako da prevaziđe osnovnu funkcionalnost analognih i zastarelih sistema.

Inteligentna kontrola pristupa zasnovana na IP-u omogućava centralizovano upravljanje svim ulaznim tačkama – bilo u samoj prodavnici, magacinima ili administrativnim delovima. Ova rešenja se već koriste u maloprodajnim objektima, gde vozila stalno isporučuju ili preuzimaju robu kako bi se osiguralo nesmetano poslovanje. Obično kompanija za dostavu najavi svoje vozilo pre dolaska. Tokom redovnog radnog vremena vrata kapije će se otvoriti nakon što aplikacija za prepoznavanje registarskih tablica u kameri identifikuje dostavno vozilo. Tokom noćnih sati čim kamera prepozna vozilo, aktiviraće se upozorenje u sigurnosnom centru, a zatim će operater, nakon vizuelne provere, otvoriti daljinski kapiju.

Maloprodajna industrija traži inovativnija rešenja za upravljanje operacijama i ublažavanje pritiska na osoblje. Ove mogućnosti se mogu lako primeniti i u prodavnici. Na primer, sada možete da dodate bilo koji tip akreditiva za upravljanje vratima ili određenom funkcijom. Unutar mrežnih kontrolera za vrata sada su dostupni različiti vidovi identifikacije, od tradicionalnih tipova prepoznavanja identiteta, kao što su tagovi i PIN kodovi, do statičnih i dinamičkih QR kodova, prepoznavanje registarskih tablica za pristup vozila te fleksibilnih metoda potvrde sa multifaktorskom identifikacijom, koje predstavljaju veoma sigurna i fleksibilna rešenja.

Kontrola pristupa takođe može da pojednostavi kretanje osoblja po prodavnici putem automatizovanih procesa. Na primer, upotreba QR kodova na bedževima omogućava automatsko otvaranje unutrašnjih vrata između glavne prodavnice i magacina. Ovo “bezdodirno” rešenje znači da osoblje može da se kreće po prostorijama, što je posebno korisno ako nosi i prebacuje kutije sa robom iz jednog dela prodavnice u drugi. To ne samo da olakšava procese osoblju već i štedi dragoceno vreme, sa potencijalom da uštedi nekoliko sati nedeljno.

Kombinovana tehnologija

Bezbednost svakako ostaje glavni prioritet maloprodaje, posebno u špici vremena za šoping. Osoblje može biti podržano korišćenjem odgovarajuće tehnologije za unapređenje nivoa bezbednosti, uz istovremeno pružanje dobre usluge kupcima.

Upotreba uređaja za fizičko obezbeđenje izgleda kao očigledno rešenje s obzirom na to da se kamere već dugo koriste u maloprodaji za odvraćanje kriminalnih aktivnosti i zaštitu osoblja i kupaca. Međutim, kombinovanje rešenja za kontrolu pristupa sa drugim bezbednosnim rešenjima, kao što su mrežni interfoni, kamere i senzori, omogućava interoperabilnost između uređaja, što može znatno da pojača bezbednost u maloprodajnim objektima, posebno u prodavnicama sa manje prisutnog osoblja. Integracija tehnologije sa inteligentnim, moćnim i jednostavnim sistemom pravila i okidača podići će nivo bezbednosti u prodavnici.

Dodavanjem tehnologije brojača ljudi postojećoj kameri na ulazu moguće je kontrolisati pristup tako da samo jedan kupac može da uđe u objekat u isto vreme, što ograničava pristup, a ako više od jednog klijenta uđe, aktiviraće se alarm. Sa kombinovanim korišćenjem audio-sistema možemo da obavestimo korisnike o tome putem unapred definisane poruke ili da im se direktno obratimo iz povezanog servisnog centra.

U luksuznoj maloprodaji moguće je koristiti i integrisana rešenja za zaštitu fioka ili ormara sa robom visoke vrednosti. Kada fioku otvori član osoblja, obaveštenje se deli sa zaposlenima preko zvučnika u sali za osoblje, a slike sa kamere se mogu automatski prikazati na monitoru u kancelariji. Plus, sa naprednim rešenjima za kontrolu pristupa vrata se mogu automatski zaključati ako dođe do incidenta.

Takođe, moguće je poboljšati svoja rešenja za kontrolu pristupa tako što ćemo kreirati hol sa dvoja međusobno povezana vrata. Ovo može biti posebno bezbedan način da se zaštiti luksuzna roba, jer zahteva zatvaranje prvih vrata pre nego što se druga otvore. Pomoću video-snimka sa integrisanog mrežnog interkoma moguće je daljinskim putem upravljati kontrolom ulaza. To smanjuje potrebu za dodatnim pripadnicima obezbeđenja i poboljšava bezbednosne mere.

Skalabilnost glavni prioritet za maloprodajna rešenja

Jedan od izazova u maloprodaji je mogućnost prilagođavanja u skladu sa potražnjom na tržištu. Mogućnost brze promene veličine ili broja prodavnica pruža konkurentsku prednost, ali bezbednosna rešenja moraju da održe korak.

Sa kontrolom pristupa koja se odvija na samim uređajima, skalabilnost i buduća kompatibilnost obezbeđuje se bez obzira na to da li u sistemu postoje jedna ili hiljadu vrata, a mogućnosti upravljanja sa jedne lokacije kroz centralizovanu kontrolu bilo kojim brojem prodavnica. Dodatno, ova otvorenost podrazumeva da je dodavanje novih mrežnih interfona, drugih uređaja ili novih funkcionalnosti lako, ukoliko se vaše poslovne potrebe s vremenom menjaju. Inteligencija na ivici takođe obezbeđuje da rešenja izbegnu komplikovane i vremenski zahtevne žice na centralnom serveru, što pojednostavljuje sve potrebne promene dok gledate na razmeru.

Otvoreni zajednički standardi i tehnološke platforme su ključni da ovo postane stvarnost. Rešenja nezavisnih dobavljača kroz međusobnu komunikaciju objedinjuju se u sisteme koji će pružiti znatno više zahvaljujući skupu njihovih komponenti. Ove platforme su ogroman skok ka tome da maloprodajni objekti budu zaista pametna mesta.

Inteligentna kontrola pristupa u budućnosti maloprodaje

Kako se sektor maloprodaje razvija i prilagođava promeni marketinške potražnje i preferencija klijenata, želja za naprednijim kontrolama pristupa će se povećavati. Sa dostupnim novim inteligentnim funkcijama i funkcionalnostima, imamo mogućnost da prilagodimo i optimizujemo svoja rešenja kako bismo poboljšali celokupno iskustvo u prodavnici. Osim toga, kombinovanjem najnovijih inovacija u jedan sistem možemo da poboljšamo svoju bezbednosnu ponudu za bolje upravljanje operacijama. Na kraju, primena nove tehnologije će osigurati da ostanemo konkurentni kao prodavci, kako sada tako i u budućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *