Automatizacija objekata Menadžment sigurnosti Objekti Prijevoz / Saobraćaj Videonadzorni sistemi

Projekat kompanije MOBOTIX u Italiji: Videonadzor na međunarodnom aerodromu dobio krila

Sigurnost na aerodromima je neizbježna i vrlo zahtjevna stavka. Jedini način da se zadovolje najzahtjevniji standardi je neprestano razvijanje tehnologije koja se koristi
Piše: Svenja Meisenheimer, marketinški menadžer za Jugoistočnu Evropu, Mobotix
E-mail: svenja.meisenheimer@mobotix.com

Važna faza širenja na terminalu Međunarodnog aerodroma Il Caravaggio uključivala je izgradnju više prodajnih objekata i širenje prostora za ukrcavanje putnika. To je situaciju na terenu učinilo još složenijom i izazovnijom te dodalo još jedan dio slagalice, uz standardne scenarije zaštite aerodroma.

Sigurnost i zaštita: Dobitna kombinacija
Međunarodni aerodrom Il Caravaggio treći je po veličini objekat te namjene u Italiji. Njime saobraća oko 11 miliona putnika. Sigurnost je od presudne važnosti kada je u pitanju aerodromska infrastruktura tih dimenzija i potrebno je dosta napora da bi se održao potrebni nivo nadzora. Uvođenjem MOBOTIX-ove tehnologije poboljšani su kvalitet i rezolucija videa za ove potrebe, što je unaprijedilo proces vođenja istraga i aktivnosti koje se zajednički provode sa stalno prisutnim policijskim snagama na terminalu. Postavljeno je više od 300 MOBOTIX videonadzornih kamera na otvorenom i zatvorenom dijelu aerodroma. U skladu s konkretnim potrebama, korišteno je nekoliko različitih modela, uključujući c25, i25, M24 / 25, Q24 / 25, S15, S15 SurroundMount, M15 / 16 i T25 kamere i svaka je aktivna 24 sata dnevno, dok nova VoIP infrastruktura i NAS snimanje omogućavaju razmjenu videozapisa između više kontrolnih soba. “Prostori unutar aerodroma nisu homogeni po visini i nivou osvijetljenosti. Zahvaljujući kompaniji MOBOTIX, uspjeli smo doći do vrhunskog kvaliteta slike u svim uslovima. Videonadzor se također pokazao kao dragocjeni dodatni alat za poboljšanje operativnih procedura vezanih za sigurnost. Sada možemo analizirati kretanje aviona i vozila u zonama za kretanje kako bismo pružili podršku osoblju na terenu. Čak je i prtljag pod stalnim nadzorom”, kaže Ettore Pizzaballa, menadžer za informacijske sisteme u kompaniji SACBO SpA.

Sinergija hardvera i softvera
Kada je riječ o postizanju vrhunske sigurnosti, čak i najnaprednija hardverska tehnologija nije dovoljna za obavljanje svih zadataka. Zato jedna “manje vidljiva” komponenta igra važnu ulogu u postizanju što veće efikasnosti videonadzornog rješenja kompanije MOBOTIX. “Osim kvaliteta slike, impresionirala nas je i mogućnost da dobijemo potpuno prilagodljiv softver na osnovu naših konkretnih potreba, a da ne spominjemo funkcije analize videa”, ističe Pizzaballa i objašnjava kako videoanalitički softver omogućava da se odmah otkriju napušteni predmeti ili pronađe optimalna ruta za vozila u zonama kretanja. “Sada podrobnije pratimo protok putnika unutar terminala, a možemo analizirati i koji profil putnika ide pravo do izlaza, a ko se zadržava da obavi kupovinu u radnjama. Softver nam omogućava i da u stvarnom vremenu kontinuirano pratimo linije za sigurnosne provjere kao i lokacije za prijavu i ukrcavanje”, kaže Pizzaballa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *