Prijevoz / Saobraćaj

Dahua: Rješenje za zaštitu brze željeznice u Brazilu

Recifeov gradski željeznički sistem, treći najveći u Brazilu po broju korisnika, dnevno prevozi oko 400 hiljada ljudi. Kako bi putnici bili zaštićeni tokom prijevoza, bilo je važno poboljšati sigurnost željeznice pomoću savremene tehnologije i nadzorne opreme
Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology
E-mail: overseas@dahuatech.com

Glavni izazov bilo je prilagođavanje tehnologije specifičnim uslovima poput osvjetljenja, protoka ljudi i brzine voza, a da istovremeno ne dođe do prekida prijevoznih usluga. Prema tome, jednostavnost korištenja i instalacije te visok nivo dostupnosti sistema bili su preduslovi za odabir nadzornog rješenja. Uz doprinos od 14 miliona eura namijenjenih ulaganju u poboljšanje željeznice brazilske pokrajine Pernambuco, Brazilske gradske željeznice prošle su godine započele obnovu stanica, vozova, električnih sistema i pruga.

Rješenja
Nakon toga je uslijedila nova faza – nabavka 1.380 Dahuinih kamera visoke rezolucije. Inteligentni nadzorni sistem s ugrađenom videoanalitikom nadgleda 52 lokacije duž 71 kilometra željezničke linije u glavnom gradu Pernambuca i njegovom urbanom području. Projekat, koji je od tendera do instalacije predvodila Avantia grupacija, kombinuje četiri modela Dahuinih mrežnih kamera: DH-IPC-HF5231EN-Z-S2, DH-IPC-HF5231EN-S2, DH-IPC-HDBW8231E-ZS2 i DH-SD65F230FN-H. Sve podržavaju H.265 kompresiju i videoanalitiku i svaki su dan u funkciji, što podrazumijeva snimanje i prepoznavanje slika. S obzirom na količinu podataka koja se mora analizirati na dnevnoj bazi, H.265 videokompresijski format, dvostruko efikasniji od svog prethodnika H.264, od ključne je važnosti budući da koristi samo 50 posto mrežnog saobraćaja koji bi bio potreban bez kompresije, zadržavajući isti nivo kvaliteta slike. Oprema koja podržava glavne mogućnosti Dahuine tehnologije (H.265, analitiku i snimanje u uslovima izuzetno slabog osvjetljenja) unaprijedila je sigurnost centralnih i južnih linija željeznice u Pernambucu te omogućila operaterima detaljan pregled željezničkih operacija, naročito tokom najvećih gužvi ili turističkih događaja kao što je karneval.

Vrhunske performanse
Bez obzira na to je li dan ili noć, je li osvjetljenje problematično ili izuzetno slabo, Dahuine Starlight kamere omogućavaju oštru i jasnu sliku te garantuju najbolje performanse u uslovima vrlo niskog nivoa osvjetljenja (0.005 luksa). Tehnologija poboljšava zaštitu korisnika onemogućavajući upade u područja ograničenog pristupa, napade i druge incidente koji bi mogli ugroziti prijevoz putnika. Uz videoanalitiku, čak i ako operater ne prati sliku s određene kamere, sistem automatski identifikuje i upozorava na kretanje u zoni ograničenog pristupa. Osim napredne tehnologije, Dahua ima i profesionalnu tehničku podršku kako bi garantovala uspjeh procesa instalacije koji ne ometa rad željeznice.

Prednosti
Uz pomoć Dahuinih mrežnih kamera, dolasci i odlasci putnika centralnom i južnom linijom su pod zaštitom sigurnosnih timova na različitim lokacijama u okviru željeznice. Novim videonadzornim sistemom upravlja se centralizirano. S ovom promjenom postalo je moguće bolje iskoristiti sigurnosne timove raspoređene na 37 stanica. Čitav sistem Dahuinog videonadzora osmišljen je tako da omogući ne samo fizičku zaštitu svih korisnika nego i rješavanje uobičajenog problema s vandalizmom, koji ima velike posljedice po kvalitet usluge. U pojedinim slučajevima razbijen prozor može odgoditi rutu hiljadama putnika. S videonadzornim kamerama moguće je identifikovati sumnjivce, brže pokrenuti tim za održavanje i minimizirati utjecaj na rad željeznice. Videosnimci događaja u okviru objekata gradske željeznice mogu se podijeliti s policijom, koja, ukoliko je potrebno, može pretražiti baze podataka kako bi došla do podataka potrebnih za istragu. Sami operateri također mogu obavijestiti vlasti o incidentu, u zavisnosti od njegove prirode. Ovo je prvi CBTU-ov projekat, koji također upravlja gradskim željezničkim prijevozom i u glavnim gradovima drugih saveznih brazilskih država, kao što su Joao Pessoa, Maceio, Natal i Belo Horizonte. “S ovim rješenjem Dahua je ponovo potvrdila ekspertizu u javnim projektima. Rješenje koje su ponudili omogućit će klijentu u cijelosti pametan sistem videonadzora, koji će pružiti optimalan nivo osvjetljenja u tamnim okruženjima, stalnu zaštitu područja s ograničenim pristupom, obavijesti o incidentima i dobre performanse za operatere. Sve to se fokusira na prevenciju i obavještavanje o potencijalnim problemima koji mogu ugroziti željeznički sistem i sigurnost njegovih korisnika”, kaže Fabio Lopes, Dahuin prodajni direktor u Brazilu.

Rezultati se vide
“Kamere se prate iz kontrolne sobe. U budućnosti planiramo smanjiti troškove jer s ovim kamerama možemo smanjiti nivo lokalnog nadzora na nekim željezničkim stanicama. Naravno, najveća prednost se ogleda u boljoj zaštiti naših putnika jer nam slika s kamera pomaže da identifikujemo kriminalna djela na stanicama i informaciju proslijedimo policiji“, kaže Leonardo Villar Beltrao, nadzornik u CBTU-u u Recifeu, i dodaje: “Trenutno smo u fazi implementacije, odnosno tek počinjemo raditi s pametnom tehnologijom, a rezultati toga su već vidljivi. Uspjeli smo identifikovati i uhapsiti sumnjivce i predati ih policiji. Angažovali smo sve svoje kapacitete na obuci i zapošljavanju novih agenata i siguran sam da ćemo u budućnosti postići i više.”

Šta drugi kažu
“Partnerstvo s CBTU-om bilo je vrlo uspješno s obzirom na specifičnosti novog sigurnosnog sistema. Bio je to veliki izazov u pogledu instalacije, pogotovo jer su svi sistemi na stanicama bili potpuno aktivni. Krajnje rješenje je rezultat izvanrednog timskog rada. Da bi se instalacija mogla provesti na najbolji mogući način i uz minimalne intervencije unutar željezničkog sistema, imali smo punu podršku svih klijenata”, kaže Hamilton Valentin, direktor operacija u Avantiji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *