Komunikacije i prijenos Prijevoz / Saobraćaj Videonadzorni sistemi

Dahuino ITS rješenje u glavnom gradu Mongolije

Ulan Bator je glavni i najveći grad Mongolije, s više od 1,3 miliona stanovnika, što čini gotovo polovinu ukupnog stanovništva te države. U posljednjih deset godina broj vozila u Ulan Batoru je porastao za više od 300.000, što uzrokuje niz društvenih, ekoloških i transportnih problema
Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology
E-mail: info.dhslo@dahuatech.com

Dahuin sofisticirani inteligentni transportni sistem (ITS) integrisao je napredni softver i hardver, uključujući senzore, obradu informacija i podataka te elektroniku i komunikacijske tehnologije, a sve kako bi se pomoglo Ministarstvu saobraćaja Ulan Batora u poboljšanju sigurnosti i efikasnosti transportnog sistema. Zbog velike površine grada ovaj je projekat posebno zahtjevan za nadzorne uređaje izložene nepovoljnim vremenskim uslovima.

Automatsko prepoznavanje registracijskih tablica
Na osnovu naprednih algoritama, Dahua je za grad omogućila vrhunsko ITS rješenje, koje se sastoji od sistema za automatsko prepoznavanje registracijskih tablica na 28 magistralnih puteva, zatim e-policijskog sistema za osam raskrsnica, dva mobilna sistema za mjerenje brzine i 15 visokopozicioniranih PTZ kamera. Da bi se projekat analizirao, bila su potrebna samo tri mjeseca od početne analize zahtjeva klijenta i dizajna rješenja do konačne isporuke i prevazilaženja raznih problema do kojih je dolazilo usput.

Kako u Mongoliji trenutno ne postoje sistemi za prepoznavanje registracijskih tablica, Dahuin tim je u saradnji s partnerom radio na prilagođavanju algoritama za prepoznavanje mongolskih tablica. Algoritmi su zatim integrisani u Dahuine saobraćajne kamere, koje su, na veliko zadovoljstvo klijenta, odmah počele postizati pouzdanu stopu prepoznavanja. Kamere postavljene na svim značajnijim glavnim gradskim cestama funkcioniraju na temperaturama između -40 i +80 stepeni, kao i u uslovima vlažnosti zraka od 10 do 90 posto te aktivno prate i pregledaju sva sumnjiva vozila šaljući automatsku dojavu kada vozila koja se nalaze na “crnoj listi” prođu pored njih.

Elektronski policijski sistem
Oprema za praćenje pomaže odgovornima za transportni sistem Ulan Batora u brzom reagovanju u slučaju saobraćajnih nesreća uzrokovanih prolaskom kroz crveno svjetlo. U slučaju ovakvog prekršaja, Dahuina all-in-one kamera snima niz slika tablice automobila, zajedno s trenutnim statusom saobraćajne signalizacije i slikom cijele scene iz zraka kao dokazom. Nakon toga DSS platforma za upravljanje i pohranu informacija prikuplja podatke sa svake kamere i prosljeđuje ih operaterima na dalju obradu.

Mobilni sistem za mjerenje brzine
Sistem detektuje vozila koja prekoračuju ograničenja brzine i to u svim vremenskim uslovima. Odlikuje ga all-in-one dizajn, što ga čini jednostavnim za upotrebu i instalaciju na različitim lokacijama u kratkom roku. Sistem se sastoji od 8 MP CCD kamere s radarima koji mogu pratiti više objekata istovremeno, a omogućavaju precizno i instantno mjerenje brzine svakog vozila u prolazu te nude kristalno čistu sliku. Infracrvena svjetlost također osigurava odlične mogućnosti snimanja čak i tokom noći.

Danas Dahuino ITS rješenje održava sigurnost na cestama u Ulan Batoru, gdje omogućava nesmetan protok saobraćaja. Dahuin tim je operaterima lokalnog Ministarstva saobraćaja osigurao odgovarajuću tehničku obuku i demonstrirao im ugradnju i način raspoređivanja uređaja, čime je pomogao vladi da finansira održiv, proširiv i dobro održavan sigurnosni sistem.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *