Istraživanja Najave II

Pet videonadzornih kompanija koje će dominirati u narednoj deceniji

a&s još jednom predstavlja Security 50 listu kompanija sa snažnim globalnim prisustvom, čijim se dionicama trguje na berzi. Proizvođači su rangirani na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje sigurnosnih proizvoda u 2018. godini
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Na prvi pogled možda je iznenađenje vidjeti da poredak pet najboljih kompanija u segmentu videonadzora nalikuje prošlogodišnjem. Međutim, detaljnija analiza poslovnih rezultata, uključujući ostvareni prihod, rast prihoda u 2017. i 2018. te bruto maržu, ukazuje na to da bi se gotovo sa sigurnošću moglo reći da će određene firme dominirati sigurnosnom industrijom čak i narednih deset godina. Razlog za to je njihovo snažno tržišno prisustvo, ekosistem partnerstava te izrazito jaki tehnički kapaciteti.

Zanimljivo je primijetiti i da prvorangirani Hikvision i drugorangirana Dahua nisu pretrpjeli nikakvu štetu usljed trgovinskih sporova Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Aktivnosti preduzete u SAD-u na planu sankcionisanja i ograničavanja njihovog poslovanja, uključujući zabranu angažiranja u državnim projektima i poslovanja s američkim firmama, do danas su se uglavnom pokazale neefikasnim. Kineske kompanije su na temelju svoje kapitalizacije i velike potražnje za sigurnosnim rješenjima na domaćem, ali i globalnom tržištu uspjele znatno nadmašiti konkurente.

Top 10 proizvođača u industriji sigurnosti (na osnovu prihoda od prodaje proizvoda u 2018. godini)
1. Hikvision Digital Technology
2. Dahua Technology
3. ASSA ABLOY
4. Bosch Security Systems
5. Axis Communications
6. FLIR Systems
7. Uniview Technologies
8. Allegion
9. Tiandy Technologies
10. IDIS

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *