Kontrola pristupa

Kako bolnički ključevi mogu postati efikasniji?

Kako bolnički ključevi mogu postati efikasniji?Kada je u pitanju sigurnost u bolnicama, ulozi su visoki. Pacijenti očekuju i zaslužuju privatnost i sigurnost. Ipak, bolničke zgrade i kompleksi istovremeno moraju zadržati reputaciju pristupačnih lokacija u kojima možete dobiti pomoć u svakom trenutku. Mehaničke tehnologije ključeva i brava su previše pasivna rješenja za savremeno okruženje medicinskih ustanova. Ipak, to ne znači da se trebate u potpunosti odreći pogodnosti korištenja ključeva jer ni svi ključevi nisu isti.

Programabilni elektronski ključevi nude prednosti sofisticirane kontrole pristupa koja se realizira pomoću tradicionalnih ključeva. Oni su revolucionarno rješenje za 21. stoljeće i pretvaraju ključeve u fleksibilniji, snažniji i efikasniji alat za potrebe zaštite lokacija s velikim prometom ljudi. Izgubljeni ključevi i bivši uposlenici više nisu problem jer se prava pristupa na njihovim ključevima mogu poništiti jednim klikom.

Na više lokacija unutar bolnica ključevi su dobro poznata tehnologija čak i među manje iskusnim korisnicima koji ne poznaju tehnologije kontrole pristupa.

Pametniji ključevi

Ključevi mogu biti „pametni“ kao i bilo koji drugi akreditivi na bazi kartica. Naprimjer, CLIQ tehnologija kompanije ASSA ABLOY podržava dobro poznatu pristupačnost i jednostavnost korištenja ključeva i obogaćuje je fleksibilnim upravljanjem i zaštitom u realnom vremenu kakvu nudi jedan inteligentni elektronski sistem kontrole pristupa.

CLIQ sistem zaključavanja sastoji se od programabilnih ključeva koji rade na baterije, katanaca i cilindara kojima ne trebaju kablovi i jednostavno se postavljaju na svaka standardna vrata, kao i softvera za upravljanje koji možete pokrenuti lokalno ili preko zaštićenog sistema u oblaku. CLIQ tehnologija podrazumijeva da korisnici nose samo jedan programabilni ključ koji otključava isključivo unaprijed definisana vrata uz odgovarajuća ovlaštenja. To se ne odnosi samo na vrata nego i na ulazne kapije, kućišta alarma, ormare i liftove. Možete zaboraviti na glomazne privjeske s velikim brojem ključeva.

Za menadžere sigurnosti u bolnici programabilno rješenje s ključevima je preduvjet za kreiranje personaliziranih rasporeda pristupa. To se odnosi čak i na privremeno angažovane izvođače radova, pri čemu ovaj sistem automatski vodi evidenciju o korištenju za svaka vrata ili korisnika ključa. Osoblje može ulaziti u zgradu, napuštati je i kretati se na osnovu pravila koja ste definisali i programirali u njihove ključeve.

Upravljanje pristupom lijekovima pomoću kontrole pristupa zasnovane na ključevima

Mnoge bolnice smatraju da je CLIQ nezamjenjiva tehnologija za upravljanje pristupom lijekovima i drugim kontrolisanim tvarima. Medicinsko osoblje koje koristi stare mehaničke sisteme ključeva teško izlazi na kraj s vođenjem evidencije o tome ko koristi koji ključ. Potraga za osobama koje imaju pristup lijekovima je gubljenje dragocjenog vremena. S druge strane, neovlašteni pristup skladištima lijekova može imati ozbiljne finansijske i sigurnosne posljedice.

U bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu, menadžeri apoteka su se dali u potragu za boljim rješenjem koje će biti prilagođeno prodajnim objektima s omogućenim pristupom za medicinsko osoblje. Na kraju su odabrali PROTEC2 CLIQ sistem, koji kombinira mehaničke cilindre s diskovima s CLIQ ključevima koji se mogu programirati i rade na baterije. Elektronika unutar ključa napaja se pomoću baterije, tako da se nadogradnja može obaviti bez postavljanja kablova. CLIQ uređaji čuvaju vrata, ormare i mobilna kolica s lijekovima unutar jedinstvenog pristupnog sistema. Menadžeri sigurnosti i apoteka mogu pratiti ko otvara vrata u svakom trenutku, što olakšava vođenje evidencije o lijekovima i istraga o incidentima.

„Rješenja bazirana na ključevima koji se mogu programirati autentično poboljšavaju zaštitu lijekova u bolnicama“, kaže Stephan Schulz, direktor proizvoda CLIQ u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „Medicinske sestre u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu nose ključeve s personaliziranim pravima pristupa, tako da ne gube vrijeme na potragu za osobama koje imaju ključeve za pojedinačne ormare. I pacijenti imaju koristi od toga.“

„Sličan sistem je instaliran u bolnici Scunthorpe, nakon čega je otkriveno da eliminisani gubitak vremena odgovara prisustvu 24 dodatne sestre u smjeni tokom svakog dana u bolnici“, kaže Schulz.

Sklad softvera i hardvera

Rješenja za pristup zasnovana na ključevima podjednako su kvalitetna i u pogledu skalabilnosti. U Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu 1.100 eCLIQ cilindara štiti vrata u novoj zgradi. Kao cjelovita elektronska implementacija CLIQ tehnologije, eCLIQ cilindri i ključevi su jednostavni za korištenje za bolničko osoblje. Istovremeno, menadžeri sigurnosti lako upravljaju njima pomoću web-softvera.

CLIQ Web Manager olakšava programiranje, reprogramiranje i reviziju svakog CLIQ ključa, cilindra ili katanca. Budući da se interfejsu može pristupiti pomoću interneta, odnosno preko multifaktorske prijave na https://, vi možete upravljati CLIQ sistemom bilo kada i s bilo koje lokacije. Njegova arhitektura podržava rad sa više administratora ili lokacija.

Web Manager se lako integriše sa svim vrstama softvera za poslovno upravljanje i pomaže vam u automatizaciji složenih operacija i procesa. Po potrebi možete pretvoriti Web Manager u jedan od elemenata postojećeg sistema kontrole pristupa.

Web Manager može raditi u samostalno hostovanom IT okruženju ili pomoću dva različita rješenja za softver kao uslugu (SaaS) kod kojih nema lokalne softverske instalacije: Shared SaaS (dijeljeni SaaS) ili Dedicated SaaS (namjenski SaaS), kod kojih je hosting rezervisan samo za vas, a raspored održavanja određujete sami. Uz obje opcije vaš sigurnosni softver će biti redovno ažuriran, što je važna prednost u zdravstvu, u kojem zaštita povjerljivosti ima ključnu ulogu u razvoju otpornosti na cyber napade.

Saznajte više o CLIQ tehnologiji kontrole pristupa i preuzmite besplatan vodič na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/cliq

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *