Kontrola pristupa

Španski arhitekti koriste prednosti BIM-a u partnerstvu s kompanijom ASSA ABLOY

Kompanija Fenwick Iribarren Architects ima dugogodišnje iskustvo u radu sa informacijskim modeliranjem zgrada (BIM). Oni su iskoristili transparentnost projekata u Španiji i inostranstvu. Za Campus Acciona, važan novi poslovni i uredski objekat u madridskom kvartu Hortaleza, tražen je pouzdani BIM partner za pojednostavljenje procesa izrade specifikacija.

 Prema Javieru Iribarrenu, BIM donosi važne prednosti saradnje u kompleksne radne tokove: „Projekti su mnogo bolje koordinirani između više disciplina, što rezultira razrađenijim projektom na samoj lokaciji“, objašnjava on.

“Za nekoliko godina to će biti jedini način za implementaciju ovakvih projekata.”

Za svoj projekat u Madridu, Fenwick Iribarren je imao za cilj da uštedi vrijeme u koordinaciji specifikacija i parametara građevinskih materijala i njihovog Revit projekta. S tim je išao i zadatak da se omogući da softverski paketi rade zajedno i tako kreiraju transparentan „živi model“ sa odgovarajućim nivoom detalja. Isto je važilo i za ažuriranje resursa u vidu dokumenata sa dugotrajnom vrijednošću za timove za održavanje zgrada i sigurnost.

Vjerovalo se da će uspjeh ovog projekta upoznati ostale dionike u procesu projektovanja zgrada sa prednostima snažnog BIM partnerstva.

BIM partnerstvo između arhitekata  i ASSA ABLOY

Saradnja sa partnerom kompanije ASSA ABLOY za specifikacije i BIM iz Španije pomaže u koordiniranju informacija koje se brzo mijenjaju, a koje Fenwick Iribarren traži u fazi projektovanja. Sada se, na primjer, pomoću BIM modela mogu brzo dijeliti alternativni scenariji.

„BIM proces je kontinuirani dijalog i proces koji pomaže arhitektima, građevinskim izvođačima, investitorima i vlasnicima projekata da rade zajedno“, kaže Marc Ameryckx iz ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Kao nešto više od pukog upravljanja ili virtuelnog modeliranja tokom rada, BIM predstavlja vid saradnje koja je obogaćena podacima.”

„Za veliki projekat sa 554 vrata kakav je Campus Acciona, transparentnost i efikasnost BIM partnerstva igraju ključnu ulogu.”

Ušteda vremena i truda pomoću softvera Openings Studio

 Openings Studio pojednostavljuje protok informacija iz ASSA ABLOY-ove baze specifikacija direktno u tekući Revit projekat. Sve vrste rješenja, od zatvarača vrata do mehaničkih cilindara dostupne su uz par klikova. To zamjenjuje dugotrajan proces ručnog dodavanja parametara vrata.

„Softver je vrlo jednostavan za naučiti“, dodaje Javier. „Posebno je korisno ažurirati izmjene jer sistem prepoznaje ažuriranja unutar modela. Nije potrebno napredno poznavanje programiranja i ne morate koristiti druge pakete poput Excela za otvaranje ili uvoz rasporeda.”

“Tok posla i iskustvo nakon naknadnog održavanja bili su odlični.”

Asortiman rješenja koja nudi ASSA ABLOY također je pomogao da se uštedi vrijeme na izradi specifikacija. „Sveobuhvatan asortiman koji nudi ASSA ABLOY uključuje sisteme vrata, elektronske brave, elektroprihvatnike, inovativne zatvarače vrata i rješenja za kontrolu pristupa prilagođena uredskom prostoru,” dodaje Marc.

Objekat Campus Acciona opremljen je ASSA ABLOY zatvaračima za vrata (DC340, 500, 700 i 840), TESA TOP panik izlaznim uređajima, vatrootpornim bravama iz serije CF60, Cubo ručkama s jednom polugom i dvostrukim cilindrima visoke sigurnosti TX80 Euro profila.

Saznajte više o partnerstvu sa BIM konsultantima kompanije ASSA ABLOY i preuzmite studije slučaja na  https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/hubfs/AA_BIM%20CS%20references_final.pdf

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *