Maloprodaja Objekti

Pametno rješenje za proizvodne linije

Mlin i pekare d.o.o. prodaje svoje proizvode trgovcima na malo kao što su supermarketi, prodavnice i delikatesne radnje. No, kao i u drugim sektorima, i na pekarskom tržištu vlada jaka konkurencija. Ove činjenice natjerale su firmu Mlin i pekare da unaprijedi poslovanje prelaskom s oslonca na ljudski rad i odluke na poluautomatsku proizvodnju, uz donošenje odluka na bazi podataka

Pekare su, sa stanovišta proizvoda, zahtjevni proizvodni pogoni s različitim vrstama proizvoda kao što su peciva, lepine, zemičke i hljebovi, koji se razlikuju po veličini, težini, boji, strukturi, sastojcima itd. Instalacija MOBOTIX IoT kamera sa FORXAI funkcijom detekcije i brojanja objekata na jednoj proizvodnoj liniji pomogla je kompaniji da poboljša proces proizvodnje i isporuke pomoću pouzdanih podataka iz sistema. Rješenje je povećalo ukupnu efikasnost jer je smanjeno oslanjanje na ljudski rad.

Način rada

Sistem također štedi resurse jer sprečava planere proizvodnje da donesu pogrešnu odluku na osnovu ručno prikupljenih podataka. To je ranije obično dovodilo do prekomjerne proizvodnje. Proizvodna linija na koju je instalirano rješenje sada radi bolje uz povećanu preciznost i brzinu. Sistem podržava i vođenje evidencije o broju proizvoda (za svaku vrstu) na jednoj proizvodnoj liniji, dok se izvještaji o proizvodnji baziraju na različitim vremenskim intervalima, kao što su sat, dan, sedmica i mjesec. Radi podizanja efikasnosti proizvodnje, izvještaji se rade i prema tipu pojedinačnog proizvoda.

Optički senzor visoke rezolucije na kameri M73 postavlja se iznad proizvodne linije jer pruža kvalitetne slike u realnom vremenu. Algoritmi uče na podacima koje ustupa investitor, pokreću se na snažnom serveru sa grafičkim procesorom i obavljaju zadatke detekcije, kategorizacije i brojanja objekata, također u realnom vremenu, a rezultati se prikazuju na grafičkom interfejsu sistema s kojeg operater linije preuzima podatke. Upravo sve i počinje od intuitivnog grafičkog korisničkog interfejsa namijenjenog administratorima sistema. Na osnovu dobijenih izvještaja moguće je preciznije i detaljnije planiranje proizvodnje. Zahvaljujući mašinskom učenju, sistem nudi neprevaziđenu fleksibilnost u dodavanju novih proizvoda kroz prekvalifikaciju modela. Isto važi i za fleksibilnost u pogledu proširenja kapaciteta sistema prema vašim promjenjivim potrebama. Na kraju, ovo rješenje ne zahtijeva nadzor i može cjelodnevno samostalno raditi.

Ubrzavanje proizvodnje

U modernim fabrikama i proizvodnim procesima postoji stalan i neumoljiv pritisak da se poveća proizvodna propusnost. Uz mnoštvo alata i strategija koje se koriste za ubrzavanje proizvodnje, čak i napredna obuka zaposlenika nekada ne može zadovoljiti sve vaše potrebe. Uz konvencionalne metode prepoznavanja i brojanja objekata, postoji nekoliko novih metoda koje se mogu koristiti za brojanje, prepoznavanje ili klasifikaciju neograničenog broja objekata. Nekadašnje usko grlo za mnoga proizvodna mjesta sada bi moglo postati stvar prošlosti. Konica Minolta u tu svrhu nudi i FORXAI, IoT platformu za obradu slika. Platforma kombinira tehnologiju snimanja slika sa najsavremenijim IoT i AI tehnologijama, dok interno razvijeno rješenje za detekciju i brojanje objekata (ODC) pruža i statističke podatke za proizvedene artikle prema vremenu i vrsti (kategoriji), a prvenstveno za potrebe vođenja inventara ili proizvodnje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *