Kontrola pristupa

Inteligentni ključevi olakšavaju funkcioniranje javnih službi

Izdržljivost i efikasnost postale su ključne riječi za naše javne institucije prije, za vrijeme i nakon aktuelne zdravstvene krize. U pružanju usluga prilagođenih savremenom svijetu, ovim institucijama je potrebno više od inovacija i odgovornosti. Njima su potrebne i fleksibilnost i prilagodljivost, što uključuje i načine pristupa pitanju sigurnosti.

Brava i ključ već dugo uživaju povjerenje javnosti. Ključevi su korišteni u drevnom Egiptu i Asiriji a pominju se i u Starom zavjetu. Ključevi su poznata i provjerena tehnologija koja je pouzdana i jednostavna za upotrebu. Isto tako, ona može biti i nefleksibilna i vremenski zahtjevna za upravljanje.

Sigurnosni izazovi u pružanju javnih usluga nisu statična kategorija i standardni mehanički ključevi teško mogu ići u korak s njima. Inteligentno i dinamično filtriranje pristupa zbog toga je postalo jedan od zadataka sigurnosti.

Ipak, nema potrebe da se ključevi u potpunosti odbace. Možemo ih prilagoditi, ali ne i odbaciti. Inteligentni, programabilni ključevi kombiniraju robusne funkcije elektronske kontrole pristupa s prednostima mehaničkog ključa. To su i dalje dobro poznati i korisni ključevi, samo u naprednijem izdanju.

Kad vaš ključ postane „pametan“, vi možete postići više s manje. Ove funkcije su ključne u svijetu u kojem su zahtjevi koji se postavljaju pred naše javne institucije složeniji nego ikada ranije.

Smanjite radno opterećenje i riješite problem izgubljenih ključeva
Izgubljeni ključevi predstavljaju najveći problem za oblast tehničke zaštite. Kada se ključ izgubi, vi morate utrošiti vrijeme i novac kako bi riješili novonastalu situaciju. Dugotrajni proces ponovne izrade i izdavanja ključeva pravim korisnicima je složen i skup postupak. Međutim, programabilni ključevi brzo izlaze na kraj s ovim problemom.

Sjeverno od Pariza nalazi se francuski grad Villiers-le-Bel koji se suočio s dobro znanim izazovima u oblasti upravljanja ključevima. Svaka osoba u tamošnjem Općinskom tehničkom centru sa sobom je nosila oko 40 fizičkih ključeva. U slučaju gubitka ili krađe ključeva, svi prateći cilindri morali su se mijenjati. Kako bi se spriječio neovlašteni pristup, svi ključevi su morali biti zamijenjeni, što je sa sobom povlačilo i velike troškove. Troškovi izrade novih ključeva su sve više rasli.

„Jedan [izgubljeni] ključ koštao nas je između 3.000 i 4.000 eura zbog zamjene cilindara i ključeva,“ objašnjava Fabrice Girard, tehničar u Općinskom tehničkom centru.

Kako bi riješili problem skupih gubitaka ključeva, uprava grada Villiers-le-Bel odlučila se na kombinaciju pouzdane mehaničke zaštite s novim sistemom elektromehaničkog zaključavanja. Cijelim sistemom se upravlja unutar jedinstvenog, fleksibilnog i bežičnog sistema kontrole pristupa. Sada se izgubljeni ili ukradeni elektronski ključevi mogu odmah poništiti pomoću zaštićenog softvera u oblaku koji radi preko standardnog pretraživača i ne treba mu zasebna instalacija. Administratori mogu programirati prava pristupa za bilo koji ključ, katanac ili cilindar. Oni mogu ograničiti pristup konkretnim lokacijama i vratima u skladu s preciznim zahtjevima za svakog pojedinačnog zaposlenika u općini.

Zaštita građana u njihovim domovima
U Aalborgu u Danskoj oko 3.000 građana koji su na kućnoj njezi sada posjeduje programabilne cilindre za zaključavanje koji se ugrađuju na ulazna vrata. Time se zamjenjuje nepraktični sistem mehaničkih ključeva. Instalacija u Aalborgu prilagođena je potrebama ove ranjive grupe građana. Ako korisnik kućne njege izgubi ključ, prava pristupa se mogu izbrisati iz sistema, bez potrebe za zamjenom brave. Na taj način se štite domovi vlasnika ključeva i štede vrijeme i novac na izradi novih ključeva.

Upravljanje sistemom u Aalborgu je jednostavno. Instalacija brava bila je brza i jednostavna: certificirani tehničari su lako zamijenili svaki stari cilindar programabilnim cilindrom, bez ožičenja i većih intervencija na vratima. Vatrogasna brigada iz Aalborga je na sebe preuzela proces održavanja sistema. Osoblje brigade sada odobrava ili zabranjuje pristup i prilagođava dozvole pristupa za različite korisnike ili lokacije prema definiranim potrebama.

U Skellefteåu u Švedskoj elektromehanički sistem zaključavanja lokalnim vatrogascima omogućava brži i sigurniji pristup svakoj zgradi. Kako bi ubrzali vrijeme reakcije u hitnim situacijama i poboljšali zaštitu vatrogasaca, lokalna služba je opremila kuće sigurnim fasadnim ormarićima za ključeve. Ključevi od objekata se pohranjuju u ormariće, tako da vatrogasci mogu brzo ući u zgradu ako dođe do požara.

Kad dođe poziv za intervenciju, vatrogasci ažuriraju svoj individualni programabilni ključ u stanici ili u pokretu, koristeći daljinski sistem ažuriranja ključeva u vatrogasnom vozilu. Više nema potrebe da vatrogasne stanice posjeduju više setova ključeva ili da se vatrogasci na terenu vraćaju u stanicu kako bi uzeli pravi ključ.

Brži odziv znači i veću šansu da se spriječi širenje požara. Sigurnost je poboljšana za sve, kako za stanovnike Skellefteåa u njihovom domovima, tako i za vatrogasce na dužnosti.

Uska grla u objektima kolektivnog stanovanja
Budući da je broj provala u prazne stanove u porastu, vlasti u engleskom gradu Rotherhamu odlučile su skratiti vrijeme tokom kojeg objekti kolektivnog stanovanja ostaju prazni. Međutim, radnicima više odjela je potreban pristup kako bi pripremili prostore za novog stanara. Sigurna razmjena ključeva između pripadnika osoblja bila je glavni uzrok kašnjenja.

Za stambeno vijeće grada Rotherhama (RMBC), tehnologija inteligentnih ključeva je odabrana kao podrška u pojednostavljivanju ovih radnih procesa, čime bi se poboljšala i sigurnost uz paralelnu uštedu sredstava. Vijeće je identificiralo primopredaju fizičkog ključa kao ključno „usko grlo“ u ovom radnom procesu i zato je zatražilo rješenje za ubrzavanje ove procedure.

Sada svaki pripadnik osoblja koje se brine o stanovima dobija svoj programabilni ključ. Pomoću jednostavnog mrežnog softvera menadžeri sigurnosti izdaju individualna pristupna ovlaštenja za svakog člana osoblja. Prava pristupa za svaki ključ se mogu izmijeniti ili opozvati u bilo kojem trenutku. Fizička predaja mehaničkih ključeva je otišla u prošlost, a ušteđeni su i vrijeme i novac koji su ranije trošeni na koordinaciju ovog procesa.

Zaštita izgleda historijskih građevina i integriteta novih prostorija
Vrsta zgrade može značajno uticati na odabir tehnologije kontrole pristupa. Javni prostori unutar objekata zaštićene historijske baštine često ne mogu koristiti kontrolu pristupa zasnovanu na karticama i čitačima. U tom slučaju, probleme rješavaju bežični elektronski cilindri koji lako mogu zamijeniti postojeće mehaničke brave i pri tom zaštititi vrata stara više stoljeća.

Pitanje estetike također se tiče i modernih javnih prostora, mada na drugi način. U Stuttgartu je inovativni dizajn ključni element nove zgrade gradske biblioteke. Zaštita vrata se morala izvesti diskretno i nije smjela narušavati viziju korejskog arhitekte Euna Young Yija.

Ovo je prva javna zgrada u novoj četvrti Europaviertel u gradu Stuttgartu. Ovaj jedinstveni objekat ima dvoslojnu fasadu sa staklenim ciglama, osvijetljeni atrij s četiri etaže i ulaze na sve četiri strane.

Odmah po otvaranju, ova zgrada je proglašena arhitektonskom ikonom i „jednom od najljepših svjetskih biblioteka današnjice“. * Inteligentni sistem zaštite pomoću ključeva neće padati u oči mnogobrojnim posjetiteljima biblioteke i bit će ključan za zaštitu dragocjene javne baštine grada Stuttgarta.

Uštedite vrijeme i novac tokom upravljanja ključevima za mobilnu radnu snagu
Mnoge javne službe usmjeravaju aktivnosti mobilne radne snage i izvođača radova i upravljaju njima. Troškovi pređene kilometraže odnosno utrošenog goriva kontinuirano rastu u situaciji kada se radnici moraju vraćati u matičnu organizaciju kako bi preuzeli ključeve ili ažurirali svoja prava pristupa. Mobilni radnici tako troše više goriva i povećavaju svoj ugljični otisak. Vaše poslovanje može postati održivije ako smanjite broj pređenih kilometara tokom putovanja.

Skraćivanje kilometraže uz održavanje sigurnosti nije lako, posebno ako se za zaštitu udaljenih ili raštrkanih lokacija oslanjate na mehaničke ključeve. Inteligentni ključevi koji koriste Bluetooth tehnologiju eliminiraju potrebu da se radnici vraćaju u sjedišta kako bi preuzeli ili vratili mehanički ključ **.

S Bluetooth rješenjem, svako sa sobom nosi svoj programabilni ključ i ažurira svoja prava pristupa u hodu. To se izvodi jednostavno, korištenjem šifrirane veze sa sigurnom aplikacijom za pametni telefon. To znači manje pređenih kilometara i novca koji se nepotrebno troši na gorivo.

Jedna tehnologija pokreće sva rješenja
Sve navedene instalacije i mnoge druge iz čitavog spektra javnih službi koriste samo jednu tehnologiju: CLIQ tehnologiju kompanije ASSA ABLOY.

CLIQ kombinira elektronsku i mehaničku sigurnost u cijelom nizu aplikacija s bežičnim cilindrima, što uključuje više mehatroničkih i elektronskih cilindara i katanaca. CLIQ brave se instaliraju bez ožičenja: svaki cilindar napaja se pomoću baterija unutar CLIQ ključa. Ovi ključevi su fizički identični i programira ih sistemski administrator pomoću sistema ažuriranja na računaru. To radi sam korisnik ključa ili se pri tom koristi prenosni uređaj za programiranje. U slučaju CLIQ Connect ključeva s Bluetoothom, isto se radi putem šifrirane veze sa sigurnom aplikacijom za pametne telefone. Time se minimiziraju nepotrebna putovanja i društveni kontakti između radnika i uredskog osoblja. Intuitivni softver olakšava upravljanje pravima pristupa, aktiviranje i deaktiviranje ključeva, kao i prilagođavanje termina za pristup na licu mjesta ili u pokretu.

Saznajte kako CLIQ tehnologija inteligentnih ključeva može pomoći u pružanju pravovremenih, fleksibilnih i sigurnih javnih usluga i preuzmite besplatni vodič na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/eCLIQ

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *