Magazin

a&s Adria br.182

Nove tehnologije zaštite perimetra

 

Iako su tehnologije za zaštitu perimetra napredovale, one i dalje povremeno i pod određenim okolnostima reaguju na lažne alarme. To dovodi do većih troškova i manjeg povjerenja u efikasnost sistema. Zbog toga je industrija spremna za sljedeći korak u evoluciji sistema za zaštitu perimetra – senzorsku fuziju. Riječ je relativno novoj tehnologija za zaštitu perimetra koja objedinjuje istovremene ulazne podatake iz više vrsta senzora s ciljem dobijanja preciznijih i tačnijih signala od onih koje generiše pojedinačni, izolirani senzor. U ovu svrhu se mogu koristiti različite vrste senzora, kao što su videonadzorne kamere, detektori postavljeni na ograde i dr. Ukupna količina podataka se sofisticiranim tehnikama mašinskog učenja razlaže kako bi se dobili inteligentni rezultati, a istovremeno se minimiziraju potencijalne slabosti i nedostaci pojedinačnih senzora.

 

Veliki broj lažnih alarma dovodi do ležernosti u njihovoj provjeri, što može dovesti do zanemarivanja stvarne prijetnje, a kasnije i do pada povjerenja u sistem. Senzorska fuzija u tome smislu razlikuje prave od lažnih prijetnji u stvarnom vremenu. A kada se smanji broj lažnih alarma, manja je potreba da se šalju zaštitari da provjere lokaciju, što ujedno utječe i na smanjenje troškova. Ušteda je posebno velika na troškovima osiguranja, jer sistem bolje reaguje na probleme ukoliko se pojave, što dovodi i do veće sigurnosti, uz smanjenje troškova za saniranje oštećene imovine ili sigurnosnih sistema te za nadoknadu ukradene imovine.

 

Tu na scenu stupa i vještačka inteligencija. Ona također ubrzava pametno pretraživanje, što je ključno tokom istraga. Mogućnost brzog pretraživanja velikih količina videozapisa za određene uzorke, kao što su konkretna lica, boja vozila ili čak i kape, ima potencijal za velike uštede resursa operatera. Isto važi za identifikaciju događaja koje ljudi nekada jednostavno mogu previdjeti. Osim toga, smanjenje količine smetnji i lažnih alarma može pomoći organizacijama i kroz smanjenje ukupnog obima nevažnih događaja. Treba još dodati da ako su adekvatno dizajnirana, AI rješenja također nude znatno smanjenje operativnih troškova

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *