Magazin

a&s Adria br. 155

Globalna pandemija i razlozi za optimizam

Potpuno neočekivano, događaj godine u globalnoj sigurnosnoj industriji neće biti ni rast ni revolucionarna tehnologija ili poslovna akvizicija, nego pandemija novog koronavirusa. U trenutku dok se magazin pripremao za izdavanje, virus je zarazio oko 850 hiljada ljudi širom svijeta, dok je od njegovih direktnih posljedica smrtno stradalo više od 40 hiljada. Uz to, javlja se još jedan veliki problem kao posljedica pandemije, a to su poremećaji do kojih dolazi usljed poduzetih mjera na sprečavanju njegovog širenja. Zbog posljedica karantina u mnogim zemljama gotovo je stala proizvodnja, a drastično je smanjen i uvoz i izvoz, tako da tržišta i dionice na berzama već pokazuju znatan pad prinosa u odnosu na planirane vrijednosti.

Situacija na sigurnosnom tržištu također je vrlo složena, posebno zbog činjenice da bi neki njegovi segmenti mogli pretrpjeti i teže udarce, naročito videonadzor i pametni domovi. Prema novom izvještaju istraživačke kompanije Omdia, trenutna epidemija koronavirusa mogla bi znatno utjecati na globalno tržište videonadzora zbog pada potražnje i problema s dostupnošću proizvoda izazvanih manjkom radne snage i komponenti u Kini, na koju otpada 90% globalne proizvodnje videonadzornih kamera i 45% prihoda ostvarenih na svjetskom tržištu u 2019. godini. Postoji opravdan strah da će svaki poremećaj toka proizvodnje, lanca snabdijevanja ili dostupnosti radne snage u toj zemlji mogao utjecati na videonadzorno tržište i, posredno, cijeli globalni sektor sigurnosti. Ne treba zaboraviti ni probleme u oblasti transporta i logistike, koji utječu na nabavku i distribuciju opreme.

Manje vidljiva, ali također štetna posljedica izbijanja nove pandemije leži u odgodama ili otkazivanju sajmova i drugih skupova posvećenih sigurnosti. No, raduje činjenica da neki od najznačajnijih događaja u industriji sigurnosti poput IFSEC-a nisu otkazani, već samo pomjereni za prikladnije termine. Kompanije se s ovom krizom pokušavaju nositi što bolje, radeći onoliko koliko im to društvene okolnosti omogućavaju, tako da ima razloga i za optimizam. Postojeća kriza je, ako ništa, pokazala i to da u svijetu postoji izražena potreba za jasnijim definiranjem sigurnosnih praksi u rukovanju biološki opasnim materijalima, pa je izvjesno da nas u tom smjeru očekuju i neke nove poslovne prilike.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *