Magazin

a&s Adria br. 191

Ljetni požari i šta smo naučili do sada?

Prvi ljetni dani tradicionalno nam uz sunčano vrijeme i visoke temperature donose i brojne brige. To je obično period u kojem sa strepnjom iščekujemo izvještaje s terena i pojavu prvih požarišta i kada se svaki put iznova pitamo jesmo li se i koliko dobro pripremili za novu sezonu požara?

No, pravo je pitanje šta smo do sada naučili o požarima? Istraživanja su pokazala da je ljudski faktor odgovoran za više od tri četvrtine svih požara u prirodi. Ljudski je faktor u dobroj mjeri odgovoran i za razvoj situacije na terenu jer su kvalitetna priprema ljudstva i mehanizacije, rano javljanje i adekvatna reakcija neki od presudnih faktora u borbi protiv vatrenih stihija.

Iako se vatra najčešće javlja na nepristupačnim područjima, što otežava njeno rano otkrivanje i gašenje, razvojem tehnologije svjedočimo i povećanju noviteta na tržištu sigurnosti koji nam itekako mogu pomoći u ovome segmentu. U prvome redu tu želimo istaći sve popularnije termalne kamere, koje zahvaljujući naprednim analitičkim softverima imaju mogućnost pravovremene detekcije požara, čime omogućuju bržu reakciju nadležnih službi u obuzdavanju i gašenju vatre, a time i smanjenju štete na otvorenim prostorima. Ovim kamerama zato posvećujemo posebnu pažnju u ovome broju magazina.

Odabir adekvatne opreme i sistema također može igrati presudnu važnost u situacijama gdje dolazi do uništavanja imovine i ugrožavanja ljudskih života. I ovo je jedna od važnih tema koju smo obradili i koju vam preporučujemo da pročitate. Vrijedi odvojiti vremena za razmišljanje o tome kako će se naš sistem koristiti jer se tako dobija slika o troškovima povezanim s njegovom primjenom, odnosno njegovom potencijalu da ponudi znatne uštede na duge staze, uzimajući u obzir i potrošnju energije, ali i održavanje. Početna cijena kupovine i instalacije sigurnosnog sistema obično čini samo 30% ukupnih troškova tokom njegovog životnog vijeka, dok 70% troškova nastaje nakon instaliranja sistema. Ovo može biti neugodno iznenađenje za korisnike koji ne uzmu u obzir i indirektne troškove sigurnosnog sistema.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *