Intervjui

Intervju: Leo Levit, predsjednik Upravnog odbora, ONVIF

Za integratore i krajnje korisnike ONVIF-ov proces provjere usklađenosti osigurava odgovarajući nivo interoperabilnosti proizvoda koji su usklađeni s konkretnim profilom. Danas imamo bazu s više od 26.000 usklađenih proizvoda pomoću kojih se može izgraditi sigurnosni sistem od komponenti po korisnikovom izboru, bez obzira na proizvođača.

Razgovarao: Orhan Hadžagić; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Levit, hvala vam na izdvojenom vremenu. Iako ste odveć poznata ličnost u industriji sigurnosti, možete li ukratko predstaviti vašu ulogu u ONVIF-u i poslovno iskustvo?

Levit: Ja sam predsjednik Upravnog odbora ONVIF-a, a obavljam i funkciju direktora sistemskih integracija u Axis Communicationsu, kompaniji u kojoj radim skoro osam godina. Smješteni smo u švedskom gradu Lundu, u glavnom sjedištu Axisa. Moje radno iskustvo uključuje i funkcije u Ericssonu i Sonyju, gdje sam također doprinio razvoju portfolija proizvoda i rastu poslovanja.

a&s Adria: Za one koji još nisu upoznati, možete li nam reći šta podrazumijeva usklađenost s ONVIF-ovim profilima i kako ona funkcioniše u praksi?

Levit: ONVIF razrađuje i objavljuje specifikacije interfejsa koje proizvođači mogu implementirati u svoje proizvode. Usklađenost proizvoda zasniva se na najmanje jednom od sedam profila koje je razvio ONVIF. Proizvođači testiraju proizvode pomoću ONVIF-ovih alata namijenjenih toj svrsi, a koji su specifični za konkretne profile kako bi se osiguralo da proizvodi ispunjavaju obavezne specifikacije povezane s njima. Samo kompanije koje su puni članovi ONVIF-a i doprinose radu organizacije (uključujući registrovane ogranke) i imaju korisničke nivoe mogu ustupiti svoje proizvode radi provjere usklađenosti i uključivanja u bazu podataka proizvoda usaglašenih sa ONVIF-om na web-stranici onvif.org. Za sistem-integratore i krajnje korisnike ONVIF-ov proces provjere usklađenosti osigurava odgovarajući nivo interoperabilnosti proizvoda koji su usklađeni s konkretnim profilom. Danas imamo bazu podataka s više od 26.000 usklađenih proizvoda na tržištu pomoću kojih se može izgraditi sigurnosni sistem od komponenti po korisnikovom izboru, bez obzira na proizvođača.

a&s Adria: Koje su obavezne funkcije proizvoda za usklađivanje s određenim profilom?

Levit: Svaki profil ima skup obaveznih funkcija. Postoje i različiti zahtjevi za uređaje i klijente za određeni profil jer su mogućnosti softverskih klijenata i hardvera različite. Naprimjer, kod profila T je za klijente i uređaje obavezno da imaju streaming medija koji je spreman za korištenje. Istovremeno, PTZ kontrola je obavezna samo za klijente kao što je VMS, jer ne moraju svi uređaji biti PTZ kamere. Jedini obavezan zahtjev za sve profile je mogućnost da klijenti i uređaji obavljaju pretrage kako bi se znalo koje funkcije oni podržavaju.

a&s Adria: Koja je uloga ONVIF-a u jačanju odnosa između analitike, interneta stvari, AI-ja i drugih tehnologija?

Levit: Uvođenjem profila M napravili smo veliki iskorak u ovoj oblasti u posljednjih nekoliko godina. Profil M se bavi gotovo svim tehnologijama na osnovnom nivou u smislu standardizacije rukovanja metapodacima i analitičkim događajima, uz pristup okruženjima interneta stvari (IoT) i podršku za rješenja u oblaku. Uključivanje ovih osnovnih funkcija u ONVIF-ov proces provjere usklađenosti proširuje izbor i dostupnost proizvoda i usluga za integratore i krajnje korisnike. Kako industrija nastavlja usvajati ove tipove rješenja i kako tehnologije napreduju, očekujem da će budući ONVIF-ovi profili zadovoljiti potrebe u ovim segmentima.

a&s Adria: Suočavate li se s nelojalnom konkurencijom ili proizvodima koji se pozivaju na nepostojeći ONVIF-ov certifikat?

Levit: ONVIF je de facto standard za IP interoperabilnost za tehničku zaštitu već dugi niz godina. To znači da je za očekivati da ćemo viđati i lažne tvrdnje o usklađenosti. To je uobičajeno među organizacijama koje se bave certifikacijom i usklađenošću. Međutim, mi ovo shvatamo veoma ozbiljno i dosljedno pratimo lažne kvalifikacije i omogućavamo korisnicima da lažne slučajeve prijave direktno ONVIF-u pomoću alata za prijavu na našoj web-stranici. Kontinuirano usavršavamo naše procese kako bismo bili što otporniji i pouzdaniji.

a&s Adria: Kako sigurnosna industrija danas koristi metapodatke i jeste li zadovoljni smjerom u kojem se taj trend kreće?

Levit: Mislim da su sigurnosna industrija i širi tehnološki sektor počeli razumijevati kako istinski iskoristiti mogućnosti metapodataka. Videonadzorni uređaji u našoj industriji posjeduju neke od najmoćnijih senzora, sposobnih da prikupe ogromne količine metapodataka. Dakle, trenutno vrlo dobro stojimo kada je u pitanju prikupljanje metapodataka, ali potreba za analizom i tumačenjem ovih informacija još je u povojima. Tu dolazimo do standardizacije, jer će ona omogućiti šire inovacije u ovoj oblasti i ponuditi skaliranje za rješenja koja se razvijaju.

a&s Adria: Prije dvije godine ONVIF je usvojio GitHub platformu otvorenog koda za razvoj. Kako se taj strateški korak odrazio na vaše poslovanje?

Levit: Primarni pokretač prebacivanja razvoja specifikacija na GitHub bilo je smanjenje administrativnog opterećenja za naše članove volontere koji nadgledaju ovaj proces. Tu je i osiguravanje veće transparentnosti razvoja ONVIF-ovih osnovnih specifikacija koje su od samog početka javno dostupne na našoj web-stranici. Svako ko ima GitHub nalog sada može davati prijedloge o specifikacijama, uključujući doprinos softverskih inžinjera i programera iz drugih disciplina, kao što su usluge u oblaku, vještačka inteligencija i IoT. Ovaj prelazak na otvoreni kod omogućit će nam da brže izbacujemo nove verzije na tržište. Tu je i lakša dostupnost ONVIF-ovih specifikacija zbog automatizacije koju GitHub nudi kada je u pitanju detaljan i procesno orijentiran rad potreban za izradu tehničkih specifikacija.

a&s Adria: Planirate li nadogradnju postojećeg modela zasnovanog na profilima kako biste unaprijedili povezanost?

Levit: Profili su razvijeni na osnovu skupa funkcija iz ONVIF-ovih osnovnih specifikacija koje omogućavaju kompanijama da razviju funkcionalan proizvod isključivo na osnovu specifikacije profila. Ovaj koncept profila nećemo mijenjati. Uveli smo koncept nazvan “dodatak” (add-on), koji je fokusiran na adresiranje specifičnog slučaja primjene. Dodatak, sam po sebi, nije dovoljno sveobuhvatan da ga se kvalificira kao profil. Ovi dodaci se mogu brže razvijati i kompanijama članicama nude veću fleksibilnost pri uvođenju novih funkcija na tržište, pri čemu one jačaju interoperabilnost jer potpadaju pod ONVIF-ov proces usklađenosti. Mi, naprimjer, očekujemo da će naš prvi dodatak koji će podržati TLS konfiguraciju biti dostupan ove godine.

a&s Adria: Kako ekosistemima u oblaku uspijevate ponuditi različite prednosti u vrijeme velikog rasta njihove popularnosti?

Levit: Vrijednost ONVIF-a je jačanje interoperabilnosti različitih tehnologija i njihove dostupnosti tržišnim igračima svih veličina pomoću naših standarda. Naša misija je ista i kada je u pitanju oblak. Važno je da se pozabavimo onim što je potrebno kako bismo pomogli industriji da se proširi na konkretnu oblast i odmakne od tradicionalnog scenarija uređaj – klijent, koji nas drži vezanim za fizičku lokaciju. Pri tome je ključno određivanje najprikladnijeg načina za standardizaciju metoda komunikacije unutar različitih komponenti oblaka.

a&s Adria: Hoće li nagli uspon AI-ja kratkoročno utjecati na način na koji pristupate svojim ciljevima ili je i dalje prerano za predviđanje ishoda?

Levit: Mislim da je zasigurno prerano za predviđanje ishoda, ali nema sumnje da su razvoj AI-ja i potreba da se njegovi učinci rješavaju standardima ubrzali naš tempo rada i odredili nam smjer u ovoj oblasti. To vidimo kao prirodnu ekstenziju naše podrške industriji, kao i priliku da proširimo ONVIF-ov utjecaj izvan tradicionalnog polja tehničke zaštite, odnosno u sferu oblaka i metapodataka. To uključuje način na koji se ove informacije šalju, primaju, pohranjuju i analiziraju te praćenje kako se aspekti oblaka integrišu s drugim komponentama u sklopu hibridnog sistema.

a&s Adria: Vaša pozicija je prilično jedinstvena jer imate uvid u više hiljada proizvoda dostupnih na tržištu. Imate li sliku o tome kuda idu industrija uređaja za obradu metapodataka i internet stvari u cjelini?

Levit: Tehnologija se razvija neviđenom brzinom, mnogo brže nego što se industrija može prilagoditi na nivou proizvođača i krajnjeg korisnika. Ovo uključuje AI tehnologiju i prelazak sa fizičkih proizvoda na prodaju usluga i sve između toga. Iz perspektive ONVIF-a, ovo će se nastaviti i u budućnosti kako sistemi postepeno migriraju u oblak, uz veću računarsku snagu za metapodatke i analitiku te rastuću dostupnost većih IoT okruženja.

Već smo pripremili teren za ovu tranziciju u našem profilu M, i to u dvije ključne oblasti. “Uređaji” usklađeni s profilom M sada mogu biti i hardver i usluga i softver u oblaku ili na serveru. To znači da se odmičemo od tradicionalne paradigme hardverskog uređaja, softvera i klijenta. Budući da profil M koristi MQTT kao standardni komunikacijski protokol u IoT prostoru, to otvara mogućnosti za nove integrisane aplikacije i funkcije povezivanja s različitim uređajima u okviru interneta stvari ili automatiziranog ekosistema.

a&s Adria: Šta će biti u fokusu ONVIF-a u narednih pet godina?

Levit: Aktivnosti u oblastima metapodataka, IoT-a, oblaka i analitike će biti u prvom planu u narednih pet godina, a vjerovatno i dugo nakon toga. Međutim, aktivnosti ONVIF-a vode isključivo njegovi članovi, a na članovima je da ponude nove profile, dodatke ili druge slične inicijative. Kako će ove tehnološke oblasti biti glavni pokretači industrije tehničke zaštite, uviđamo i druge oblasti naših potencijalnih aktivnosti, kao što su mjere standardizacije koje osiguravaju integritet videa, kao i nastavak podrške za metapodatke i povezivanje u oblaku. Jedno je sigurno, a to je da ćemo nastaviti s našom misijom da osiguramo standardizirane interfejse za interoperabilnost IP proizvoda u oblasti tehničke zaštite. To nas je vodilo prilikom osnivanja ONVIF-a 2008. godine i na kraju nas dovelo do velikog broja međusobno usklađenih proizvoda koje industrija može odabrati za kreiranje sistema s komponentama po vlastitom izboru, bez obzira na proizvođača.

Šta znači usklađenost s ONVIF-om

ONVIF-ov proces osiguravanja usklađenosti omogućava integratorima i krajnjim korisnicima da biraju između više od 26.000 usklađenih proizvoda kako bi kreirali sigurnosni sistem prilagođen svojim potrebama, bez obzira na proizvođača. Interoperabilnost proizvoda koji su usklađeni s istim profilom omogućava jednostavnu integraciju i besprijekornu funkcionalnost. ONVIF-ov proces usklađivanja osigurava praćenje obaveznih specifikacija, uz promociju pouzdane i standardizirane komunikacije između uređaja i klijenata. ONVIF-ovo usvajanje razvojne platforme otvorenog koda GitHub omogućava bolju saradnju i veću transparentnost, uz poticaj za inovacije i razvoj rješenja zasnovanih na oblaku. Profil M otvara mogućnosti za iskorištavanje metapodataka, analitike i IoT tehnologija, što omogućava integraciju usluga u oblaku i na serveru i tradicionalnih hardverskih uređaja.

Standardizacija komunikacijskih metoda unutar komponenti oblaka je ključna oblast za poboljšanje interoperabilnosti i jačanje rasta cloud ekosistema.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *