Intervjui

Intervju: Dario Zelenika, voditelj podružnice u Hrvatskoj, Kamir

Na tržištu smo prepoznatljivi kao tvrtka koja svojim partnerima nudi kompletnu uslugu, baziranu na jakoj tehničkoj podršci. Stojimo im na raspolaganju i nakon prodaje opreme, smatrajući svakog kupca bitnim. Naša profesionalnost i brzina reakcije na zahtjeve kupaca razlog su povjerenja i stalnog rasta broja naših klijenata

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Zelenika, možete li se ukratko predstaviti: kada ste počeli raditi za Kamir, čime ste se ranije bavili i koju poziciju sada obnašate?

Zelenika: Kamir je od 2003. prisutan na hrvatskom tržištu. Ja sam iste godine, nakon završenog studija, krenuo raditi u ovoj branši u jednoj sistem-integracijskoj tvrtki na poziciji prodajnog inženjera. Radio sam na izradi tehničkih rješenja i projektne dokumentacije i vodio tim ljudi na montaži. Kako sam rodom iz Širokog Brijega,  znao sam za Kamir od ranije te pratio njihov razvoj i kretanje na tržištu. Od 2005. godine krenuo sam raditi za Kamir. Isprva sam počeo raditi u odjelu tehničke podrške. Nakon nekog vremena vlasnik firme mi je dao povjerenje da pokušam voditi podružnicu u Hrvatskoj, na što sam pristao i tu funkciju obavljam i danas. U to vrijeme Kamir je u Hrvatskoj bio mala firma, u samim začecima; bilo je potrebno posložiti kvalitetne ljudske resurse, zacrtati ciljeve i nametnuti se tržištu. Olakotna okolnost je bila ta da smo iza sebe imali matične tvrtke Agenciju Kamir i A.F.P. u Bosni i Hercegovini, koje su dolje u to vrijeme već bile tržišni lider u sistem-integracijskom i distribucijskom biznisu. Kroz Kamir sam prošao sve faze razvoja, kako tvrtke tako i svog poslovnog iskustva.

a&s Adria: Kamir je jedan od tržišnih lidera na području distribucije sigurnosne opreme. Nakon više od devetnaest godina rada, šta biste rekli koji su bili najveći izazovi, a koje najveće prekretnice u vašem poslovanju? Osim same distribucije, koje druge usluge nudite i za koje vrste sigurnosnih sistema?

Zelenika: Počeci su uvijek najteži, trebalo je zauzeti svoju poziciju na tržištu. Dug je ovo period, bilo je tu raznih izazova i prekretnica, od recesijske 2008. godine i borbe s nelojalnom konkurencijom do naplate potraživanja i zadržavanja i povećanja ljudskih resursa. Ulaskom u eurozonu morali smo se prilagoditi otvorenom tržišnom natjecanju, većoj i globalnoj konkurenciji. S druge strane, olakšano nam je poslovanje u kretanju roba i otvorena su nam nova tržišta. Kroz sve ove godine globalno tržište se dosta izmijenilo. Pojavile su nove tvrtke, novi brendovi, tehnologije i mogućnosti sustava su toliko napredovali, gotovo da “nemaju” ograničenja. Samim time, i zahtjevi korisnika su dosta veći, te im se mora ponuditi neka dodatna vrijednost. Sigurno je najveća prekretnica u našem poslovanju investicija i kupnja novog poslovnog objekta na koji smo iznimno ponosni. Ovo nam daje jednu novu dimenziju i mogućnost daljnjeg napretka i širenja.

Kamir u Hrvatskoj prvenstveno je orijentiran ka distribucijskom biznisu. U svojoj ponudi imamo opremu za sustave videonadzora, protuprovale, kontrole pristupa i evidencije radnog vremena, vatrodojave, plinodojave, gašenja i odimljavanja, KNX sustave, integracijske softvere te ostalu perifernu opremu i instalacijske materijale potrebne za ovaj posao. Predstavnici smo više od 35 proizvođača opreme tehničke zaštite, od kojih možemo izdvojiti neke po segmentima: Hikvision, Avigilon, Dallmeier, Milestone, Paradox, Optex, Carrier, Apollo, Advanced, Jantar, Came, Quiko, D+HE… Kako na početku tako i danas, naše poslovanje pokušavamo bazirati na visokokvalitetnoj i provjerenoj opremi. Redovito organiziramo razne edukacije, obuke za instalatere, po svim segmentima prodaje, gdje vršimo razna licenciranja instalatera.

a&s Adria: Kako danas stoji vaša kompanija u pogledu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda, otvorenih ureda? Koliko ste klijenata do sada imali i za koliko ste projekata otprilike isporučivali opremu?

Zelenika: Kamir trenutno zapošljava 17 djelatnika. Tvrtka je podijeljena na više odjela, od standardne prodaje, projektne prodaje i odjela nabave do tehničke podrške, marketinga, financija i skladišta. Početkom godine pojačali smo i ljudske resurse gotovo u svakom odjelu. Unutar tvrtke trudimo se održati pozitivnu atmosferu, ulažemo dosta u edukacije i usavršavanje zaposlenika. Promatram li našu tvrtku, stvaramo pozitivnu klimu uspješnog poduzeća i s tog aspekta i dosta primamljivog za zaposlenike. Vezano uz prihode, od početka našeg poslovanja trudimo se da prihodi idu uzlaznom putanjom. U prošloj godini bilježimo porast prometa za nekih 17%, a u prvih šest mjeseci ove godine čak više od 70%, što je dobar pokazatelj da se ulaganje u ljudske resurse i prostor isplati. Imamo raširenu mrežu partnera po cijeloj Hrvatskoj, dnevno vršimo distribuciju putem dostavnih službi. Na godišnjem nivou imamo preko 650 aktivnih partnera, koji svakodnevno našu opremu ugrađuju krajnjim korisnicima. Jako mi je teško reći i procijeniti za koliko projekata smo do sada isporučili našu opremu, ali mogu potvrditi da je to stvarno velik broj.

Novi objekat preduvjet daljeg rasta

a&s Adria: Nedavno ste otvorili i novu zgradu u istočnom dijelu Zagreba, na izlazu iz grada. Zašto ste se odlučili na taj potez? Na koliko se kvadrata prostire novi objekat, koji će odjeli biti smješteni u njemu te da li ste proširili skladišne kapacitete?

Zelenika: Potreba za povećanjem skladišnog i uredskog prostora došla je nakon dugogodišnjeg konstantnog rasta u poslovanju. Već smo neko vrijeme bili u potrazi za novim prostorom. Razmišljalo se o kupnji, gradnji i sl. Ponudio nam se ovaj prostor, koji nam se učinio zanimljivim, a koji smo na kraju kupili i kompletno renovirali shodno našim potrebama. Vodili smo se vizijom da bez ulaganja nema ni napretka u poslovanju. Nova zgrada nalazi se na adresi Rimski put 37 i prostire se na 2.500 m2. U novi objekt prebačeno je kompletno poslovanje: odjeli prodaje, nabave, tehničke podrške, marketinga, skladište itd. Skladišni kapaciteti su povećani na 1000 m2, što nam omogućava da u ovom vremenu poteškoća s nabavom opreme imamo dovoljne zalihe i stabilno poslovanje. Potrudili smo se da novi prostor učinimo funkcionalnim i prezentacijskim kako bi kroz njega mogli pokazati funkcionalnosti svih sistema i širinu ponude, što će našim partnerima pružiti još bolju i kvalitetniju uslugu.

a&s Adria: Predstavnici ste više od 35 proizvođača sigurnosne opreme. S kojim proizvođačima sarađujete i koje biste glavne benefite istaknuli kao razlog zašto tako veliki broj kompanija koristi vaše distribucijske kanale?

Zelenika: Imamo jako široku ponudu opreme, što nam olakšava da zadovoljimo zahtjeve tržišta i budemo konkurentni na tržištu. Širina ponude sigurno je dobar benefit za dobro poslovanje, ali s druge strane je i velika obaveza. Svi brendovi u našoj ponudi su bitni, ali kao neke od isturenijih bih naveo: u sustavima protuprovale tu je kanadski Paradox, te Hikvision s bežičnim i hibridnim rješenjima, u videonadzoru tu je vodeći svjetski proizvođač opreme Hikvision te kanadski Avigilon, u vatrodojavi engleski Apollo i Advanced, dok za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena koristimo slovenski Jantar. Na tržištu smo prepoznatljivi kao tvrtka koja svojim partnerima nudi kompletnu uslugu, baziranu na jakoj tehničkoj podršci. Stojimo im na raspolaganju i nakon prodaje opreme, smatrajući svakog kupca bitnim. Naša profesionalnost i brzina reakcije na zahtjeve kupaca razlog su povjerenja i stalnog rasta broja naših klijenata.

 Distribucija Avigilonove opreme u sedam zemalja

a&s Adria: Posljednji ugovor koji ste sklopili je distribucija opreme renomiranog kanadskog proizvođača videonadzorne opreme Avigilona, koji posluje u okviru Motoroline grupacije. Kako je došlo do tog važnog poteza i na koje se zemlje distribucija odnosi?

Zelenika: S kompanijom Avigilon smo poslovno vezani još od 2011. godine kao jedan od nekoliko njihovih najznačajnijih partnera u Jadranskoj regiji. Od početka je dinamika našeg poslovnog odnosa išla prema gore. Avigilon do sada nije imao mrežu distributera, već projektnu partnersku mrežu, no politika se kompanije promijenila početkom 2021. godine. Dogovor se veže za njihovu novu strategiju o uspostavi distribucijske mreže radi povećanja poslovanja. A kako smo nedavno preselili u veći poslovni prostor u Zagrebu, zaposlili nove ljude te proširili skladište i lager, stvorili smo uvjete za ozbiljniju priču s Avigilonom. Kamir je na tržištu sigurnosti uvijek bio prepoznatljiv po jakoj tehničkoj i servisnoj podršci, tako da naš projektni odjel može tržištu pružiti svu potrebnu podršku glede njihovog portfelja. Kamir će kao distributer imati određenu količinu Avigilonove opreme uvijek na stanju, bit ćemo im produžena ruka prema certificiranim partnerima u regiji, raditi na projektnim i servisnim poslovima, a u dogledno vrijeme i na treninzima. Još jedna promjena u poslovnom modelu djelovanja je to što će jamstvo na Avigilonove kamere i snimače teći od trenutka izlaska iz našeg skladišta. Ugovor se odnosi na sedam država Jadranske regije, a ovom poslovnom suradnjom Avigilon je dobio financijski jaku tvrtku koja će ih pratiti u projektima i programima, jer je svakako uvijek i bio projektno orijentirana kompanija. Očekivanja od suradnje su nam obostrano velika.

a&s Adria: Kada je riječ o Avigilonovim tehnološkim inovacijama, imate li informaciju šta nas očekuje u skorašnje vrijeme te šta očekujete od integracije s ostalim Motorolinim kompanijama poput Pelca i IndigoVisiona te ovog mjeseca akviziranog Videoteca?

Zelenika: Iz razgovora s predstavnicima Avigilona, do kraja ove i u sljedećoj godini očekuje nas osvježenje svih njihovih linija kamera i snimača i nove funkcionalnosti softvera, bazirane na algoritmima dubokog učenja. U softverskom segmentu pripremaju potpuni novi koncept analitike. Osim hardvera i softvera, Avigilon očekuje fuzija unutar Motoroline grupacije. To znači da se očekuje veća suradnja s tehnološkim povezivanjem brendova unutar Motorole, i to s Pelcom, IndigoVisionom i Videotecom.

a&s Adria: Neposredno prije ovoga objavili ste na svojoj web-stranici da ste sklopili dogovor o partnerstvu s italijanskom kompanijom Came. U kojem segmentu će to ojačati vaše poslovanje?

Zelenika: Came je, zapravo, ranije akvizirao tursku tvrtku Ozak, čiji smo dugogodišnji partner, tako da je ovo produžetak i proširenje te suradnje. Came je proizvođač specijaliziran za automatizaciju i zaštitu stambenih i urbanih prostora i od sada svu njihovu opremu kupci mogu pronaći i u našoj ponudi. Talijanski proizvođač posluje na tržištu kontrole ulaska u zaštićeni prostor pomoću pješačkih barijera, rampi, podiznih stubića itd. Grupacija ima više od 1.400 radnika, sjedište i centar inženjerstva joj je u Dosson di Casieru, dok u Sesto al Regheni ima najmoderniji inženjerski centar za elektroniku. Came su sustavi automatizacije provjerene kvalitete s velikom širinom ponude u ovom segmentu i kao takvi su prepoznati i traženi na našim tržištima, što nam olakšava prodaju njihovih proizvoda.

a&s Adria: Kada govorimo o protivprovali, na vašoj nedavnoj konferenciji u Sarajevu predstavljen je Hikvisionov AX Pro sistem, za koji predstavnici tog proizvođača kažu da je “prodajni hit” u Evropi. U čemu se ogleda specifičnost i prednost tog sistema te raste li potražnja za njim u našoj regiji?

Zelenika: Točno, naša sestrinska tvrtka AFP imala je konferenciju i predstavljanje AX Pro serije u Sarajevu krajem trećeg mjeseca, gdje se okupilo više od 140 uzvanika i 50 firmi, naših vjernih partnera. Posljednjih nekoliko godina sve više su u upotrebi ovakvi tipovi alarmnih sustava kao rješenje za stambene ili poslovne objekte. Riječ je o bežičnim ili hibridnim alarmnim sustavima, provjerene kvalitete i jako velikih mogućnosti. Neke od njihovih glavnih prednosti su: jednostavna i brza ugradnja, mogućnost integracije s ostalim Hikvisionovim sigurnosnim rješenjima (videonadzor, videoportafon, sustavi kontrole prolaza), mogućnost pristupa svim sigurnosnim sustavima preko jedinstvene aplikacije, videoverifikacija alarmnog događaja, velik bežični domet, širina proizvoda u ponudi… I europsko i regionalno tržište prepoznali su ove alarmne sustave kao vrhunsko rješenje, koje instalateru omogućuje brzu i jednostavnu ugradnju, a krajnjem korisniku visok nivo sigurnosti s dosta naprednih mogućnosti.

a&s Adria: Kamir također veliku pažnju pridaje i kompletiranju segmenta popratne i instalacijske opreme, koja je neophodna svakome instalateru tehničke zaštite. Šta od takve opreme nudite i namjeravate li širiti taj segment vašeg portfolija?

Zelenika: Ideja nam je našim kupcima omogućiti nabavu kompletne opreme i instalacijskih materijala potrebnih za ovaj posao na jednom mjestu. U našu ponudu smo uvrstili razne instalacijske kabele (od napajačkih, signalnih, mrežnih, kabele za sustave vatrodojave…), PVC kanalice i cijevi, UPS uređaje, komunikacijske (rack) ormare i ostale prespojne materijale i konektore. Periferna oprema bitna je kao i ostatak sustava kako bi imali cjelovito kvalitetno rješenje.

a&s Adria: Šta preprodavači i instalateri mogu očekivati od vas u narednom periodu u pogledu pretprodajne i postprodajne podrške, edukacija, certificiranja i tehničke podrške?

Zelenika: Kao što sam spomenuo, naši kupci od nas dobivaju kompletnu uslugu, od isporuke opreme, tehničke podrške i brze dostave do edukacija i raznih certificiranja te servisa opreme. Prelaskom u nove prostore napravili smo preduvjet za daljnji razvoj, proširenje i podizanje naše ponude i usluge na još viši nivo.

a&s Adria: U kojim ste važnim projektima posredstvom vaših partnera na regionalnom tlu učestvovali, a koji su trenutno aktuelni?

Zelenika: Naša tvrtka u Hrvatskoj bavi se isključivo distribucijskim biznisom i pomažemo savjetima našim kupcima, sistem-integratorima, pri izradi najboljeg tehničkog rješenja i odabira opreme te tehničkom podrškom prilikom implementacije sustava. Tom segmentu pridajemo najveću moguću pozornost jer vrlo dobro znamo  koliko kupcima znači kvalitetna tehnička podrška. Nikada nam nije bio cilj razvijati instalaterski odjel jer bismo time bili konkurencija svojim kupcima. Posredstvom naših partnera prisutni smo u dosta važnijih projekata, od kritične infrastrukture, preko sigurnosti gradova do javnih i novčarskih institucija itd. O njima zbog poslovne tajne ne smijemo detaljnije govoriti.

a&s Adria: Zemlje Jadranske regije imale su jedan od najtežih perioda u posljednje dvije decenije. Iako manje nego neke druge oblasti, i industrija sigurnosti je bila pogođena posljedicama pandemije. Da li se tržište stabiliziralo i vratilo prijašnjem rastu? Ima li dovoljno investicija i novih projekata? I kakva je inače vaša ocjena regionalnog tržišta sigurnosti u pogledu praćenja tehnoloških trendova, odnosno na čemu bi trebalo više raditi na putu ka još većoj profesionalizaciji?

Zelenika: Tržište se u posljednjih nekoliko godina susrelo s novim izazovima, od pandemije do nestašice sirovina, što je rezultiralo kašnjenjem u proizvodnji i isporuci opreme. Svi smo se morali brzo prilagoditi novom načinu rada i čim bolje planirati nabavu robe i stanje zaliha kako bi cijeli proces i poslovanje normalno funkcionirali. Preseljenje u novi prostor omogućilo nam je povećanje zaliha, što nam je uvelike olakšalo da u ovom razdoblju zadržimo pozitivan rast poslovanja i kupcima osiguramo isporuku opreme na vrijeme. Mi u Kamiru do sada nismo osjetili velike posljedice svega ovoga, poslovanje ide u pozitivnom smjeru i nemamo velikih kašnjenja u isporuci. Unatoč svemu ovome, imam osjećaj da industrija sigurnosti na našim prostorima bilježi daljnji rast, da konstantno dolaze novi projekti te da investicije nisu stale. Siguran sam kako ćemo svi mi u struci, zasigurno, uz predan rad i realno promišljanje i dalje rasti i razvijati se, kako je to bio slučaj i do sada.

Praćenje tehnoloških noviteta u našoj regiji ni za čim ne zaostaje u odnosu na ostale zemlje, unatoč nižoj platežnoj moći. Od raznih analitičkih algoritama, integracijskih softvera i rješenja do sustava umjetne inteligencije – sve su to veliki benefiti koje nam donosi napredak tehnologije. Imam osjećaj da se tehnologije nikada nisu brže razvijale, traži se od nas da budemo konstantno u toku, što ovu branšu čini zanimljivom.

Vezano uz profesionalizaciju struke, tu veliku ulogu imamo svi mi koji se bavimo ovim poslom. Potrebno je postići što bolju sinergiju između zaštitarskih tvrtki, Komore (Ceha) i zakonodavca. Uvesti reda na tržište kako bi se na neki način zaštitile licencirane tvrtke u odnosu na nelojalnu konkurenciju koja se bavi ovim poslom usputno, tj. nije licencirana za obavljanje poslova u zaštitarstvu. Smanjiti nepotrebnu birokraciju, nepotrebnu papirologiju, tj. pojednostaviti obavljanje ovoga posla. Bazirati se na kvaliteti pružene usluge, pratiti trendove i tehnologije te krajnjem korisniku ponuditi kompletnu uslugu s dodanom vrijednošću, što se uvijek na kraju da bolje naplatiti.

a&s Adria: Na kraju, kakvi su planovi Kamira u narednim godinama i hoće li nova ulaganja o kojima smo govorili pomoći u realizaciji tih ciljeva?

Zelenika: Planovi su uvijek optimistični i veliki. Ulaganje u poslovni prostor, a naročito u ljude, te jaka sinergija s jakim svjetskim proizvođačima opreme dugoročno je jedini mogući put za opstanak na tržištu. Povećanje skladišnog prostora, reprezentativan edukacijski i prezentacijski show room, jaka tehnička podrška i dr. sigurno su dobar recept za još bolji uspjeh i optimističan pogled u budućnost.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *