Intervjui

Intervju: Robin Hughes, Secure Logiq

Jedan od naših kupaca mi je objasnio da optimiziranjem hardvera servera za HD videonadzor možemo znatno povećati performanse. Dokazao mi je da može postići barem 15 puta veću propusnost od serverā koje sam prodavao u to vrijeme i tako smo shvatili da postoji velika poslovna prilika. Secure Logiqu je ove godine deseta godišnjica i sa zadovoljstvom mogu reći da smo bili upravu

Razgovarao: Damir Muharemović; mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Hughes, za one koji su propustili Vaše predavanje na nedavno održanom Adria Security Summitu, možete li još jednom predstaviti Vaš rad u Secure Logiqu, prijašnje iskustvo i obrazovanje?

Hughes: Ja sam Robin Hughes, suosnivač Secure Logiqa, industriji sam poznat kao evanđelista naše tehnologije. Kako je naša kompanija organski rasla u posljednjih deset godina tako su se i moje uloge mijenjale, od pretprodaje, prodaje, marketinga, projektovanja sistema, pa čak i računovodstva, zapravo svega što ne uključuje korištenje šarafcigera. Radio sam u industriji elektronskih sigurnosnih proizvoda nakon završetka fakulteta prije skoro 30 godina, a većinu vremena sam proveo u distribuciji i proizvodnji. Imao sam sreću da sam bio na samom vrhu CCTV inovacija tokom cijele svoje karijere, bivši među prvima koji je uveo kolorne/monohromatske kamere, brzo okretna kupolasta kućišta, digitalne videosnimače, videoanalitiku i megapikselnu nadzornu kameru na tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Bio sam na čelu takvih timova i smatram da sam odigrao veliku ulogu u tranziciji CCTV industrije s analogne na digitalnu i megapikselnu, gdje su počeli zahtjevi za serverima ultravisoke propusnosti i velike gustine pohrane podataka. Iako nisam tehničko lice, uvijek sam nastojao upoznati proizvod u cijelosti prije nego što ga počnem promovisati i odlično razumijem integraciju i projektovanje sistema. Vjerujem da su sve ove osobine neophodne da bi se potpuno razumjela nevjerovatna industrija čije smo dio.

a&s Adria: Secure Logiq se od 2011. godine bavi uklapanjem slagalice koja je nedostajala u HD nadzoru. O čemu je riječ i kako ste Vi i Vaše kolege došli na ideju da popunite tu prazninu?

Hughes: Prelazak s analognog na IP nadzor bio je nevjerovatno spor, uglavnom zbog razlike u vještinama između integratora sigurnosnih sistema i stručnjaka za IT infrastrukturu. Iz mnogo razloga naša industrija je uvijek malo zaostajala kada je u pitanju stručnost iz informacijskih tehnologija. Radio sam za poznatog proizvođača megapikselnih kamera i softvera za upravljanje videozapisima, koji je za snimanje koristio komercijalno dostupne gotove (COTS) servere. Jedan od mojih kupaca koji je kupovao kamere i VMS mi je prišao i objasnio da optimiziranjem hardvera servera za primjenu za koju se koristi (u ovom slučaju HD videonadzor) možemo znatno povećati performanse. Dokazao mi je da može postići barem 15 puta veću propusnost od serverā koje sam prodavao u to vrijeme kao cjelovito rješenje i tako smo shvatili da postoji ogroman nepopunjen prostor na tržištu i poslovna prilika. Secure Logiqu je ove godine deseta godišnjica i sa zadovoljstvom mogu reći da smo bili upravu i da smo sada vodeći nezavisni proizvođač servera optimiziranih za HD nadzor na globalnom nivou.

a&s Adria: Korisnici mogu kupiti najbolje kamere, ali naručiti servere koji nikad nisu ni bili namijenjeni ili optimizirani za video. Koji su nedostaci toga?

Hughes: Mi imamo server, radnu stanicu i klijentski hardver za svaku primjenu. Iskreno, za većinu malih i srednjih instalacija koje ne koriste DVR/NVR rješenje komercijalno dostupni gotovi (COTS) serveri će savršeno upravljati podacima. Međutim, kada dobijete veće ili složenije projekte, tada na scenu stupa duboko poznavanje svega što je povezano s HD nadzorom.

Matematika koja stoji iza izračunavanja zahtjeva za obradu i pohranu videosnimaka je, zapravo, prilično jednostavna. Zasnovana je na nekoliko osnovnih varijabli kao što su rezolucija kamere, brzina izmjene kadrova i potrebno vrijeme arhiviranja. Složenije postaje onda kada morate početi uzimati u obzir dodatne funkcionalnosti, kao što su prepoznavanje registarskih tablica, napredna videoanalitika i prijenos videopodataka na mobilne uređaje, ili razmišljati o propusnom opsegu za veliki nadzorni centar s više monitora. Dodajte ovome da svaki softver radi na drugačiji način te je u interakciji sa / koristi različite komponente i uskoro ćete otkriti da je potrebno stručno znanje. U IT svijetu, softver i hardver su također potpuno različite discipline, zbog čega se do danas većina dobavljača VMS-a zadovoljava preporukom IT rješenja ili njihovim plasiranjem pod drugim nazivom, a ne specijaliziranim optimiziranim proizvodom. Međutim, dobro dizajnirano hardversko rješenje može donijeti uštede u kapitalnim izdacima uz znatno smanjenje godišnjih operativnih troškova.

a&s Adria: Kada govorimo o performansama, koju najveću brzinu vaši serveri mogu postići? Šta bi vam u normalnim okolnostima trebalo da provedete takav test i koji alat koristite umjesto toga?

Hughes: U industriji postoji uobičajena zabluda da morate nadograditi procesor ako želite povećati ukupnu propusnost servera za podatke s kamera. Međutim, uz stručno znanje i ispravan odabir komponenti postoje mnogo bolji načini za optimizaciju protoka podataka. U našoj industriji postoje velike i često zbunjujuće razlike u načinu na koji se definiše sposobnost obrade. To može biti broj kamera, ukupan broj megapiksela, prosječna propusnost ili još mnogo toga, ali to i dalje ostavlja toliko mnogo varijabli da se često prave greške i server će ostvariti slabije rezultate ili čak otkazati. Jedini način da se tačno predstavi ovaj broj je ukupan najveći saobraćaj na kameri koji server može obraditi s određenim softverom i dok obavlja više zadataka, ali bez potrebe za kompromisima u pogledu performansi kamere. Naši serveri s najboljim performansama danas su dostupni s propusnošću podataka s kamere većom od 4.000 Mbps, što je ekvivalentno više od deset servera namijenjenih za IT sisteme. Kada smo ove brojke predstavili industriji, od nas je zatraženo da to dokažemo, što bi u to vrijeme uključivalo postavljanje 1.000 HD kamera s ormarom punim prekidača, što je bilo nerealno, pa je naš odjel za razvoj softvera osmislio Logiqal Benchmark, softver koji nam omogućava da kreiramo virtuelni IP videonadzorni sistem bilo koje veličine.

a&s Adria: Koristite li Logiqal Benchmark simulator da optimizirate sistem za različite softvere za upravljanje videozapisima? Možete li nam dati primjer?

Hughes: Logiqal Benchmark sadrži “replikator kamera”, koji nam omogućava da uzmemo bilo koji broj uživo ili već snimljenih streamova videa i više ih puta dupliciramo na različitim IP adresama kako bismo simulirali opterećenje svih kamera u IP nadzornom sistemu bilo koje veličine. Dodatne sistemske karakteristike kao što su višestruke klijentske mašine, ANPR, videoanalitika i mobilno transkodiranje također se mogu dodati virtuelno da bi simulirao cjelokupni sistem, a naša napredna dijagnostika će osigurati dragocjene i precizne sistemske podatke, kao što su realna i najviša propusnost, brzina čitanja s diska i pisanja na njega, potrošnja energije i temperatura. Različita VMS rješenja mogu se primijeniti kako bi se uporedila efikasnost različitog softvera sa specificiranim hardverskim rješenjem. Koristimo ovo kao alat za praćenje interakcije podataka sa serverom i fino podešavanje komponenti i postavki za optimizaciju servera shodno određenom VMS-u. Čak i s istim brojem kamera, rezolucijom i brzinom izmjene kadrova, server koji prodajemo za Avigilonovo rješenje itekako se može razlikovati od onog koji prodajemo za Milestoneovo. Logiqal Benchmark se pokazao kao odličan alat za naše interno testiranje, ali i omogućava nam da dokažemo da možemo učiniti mnogo više s mnogo manje hardvera, čime se minimiziraju troškovi, potrošnja električne energije i potrebni prostor.

a&s Adria: Budući da je širom svijeta zakonom regulisano različito vrijeme arhiviranja snimaka, šta Secure Logiq može učiniti da ponudi veći prostor za pohranu?

Hughes: Imamo mnogo više opcija od tradicionalnih IT distributera da ponudimo veći prostor za pohranu u obimu koji nije često potreban u tipičnim IT scenarijima. Osim višestrukih streamova HD videopodataka istovremeno tokom dužeg perioda, ne postoji ništa intenzivnije za pohranu od videa u realnom vremenu. Kao rezultat toga, treba nam mnogo više prostora za pohranu od tipičnih primjena za koje se koristi serverska soba. U Secure Logiqu nudimo servere s najvećom gustinom zapisivanja podataka u industriji i trenutno smo u mogućnosti ponuditi direktno spojenu pohranu (DAS) od preko 1,5 petabajta u jednom 4U serveru. Ovo je, naravno, veliki broj, ali sjetite se da različite regije zahtijevaju različitu veličinu arhive.

Zbog zakonā o zaštiti podataka u većini Evrope videosnimci se čuvaju samo sedam dana u tipičnoj instalaciji. U Velikoj Britaniji i većini svijeta uobičajeno je 30 dana, ali na Bliskom istoku nije neobično snimati video 90 ili čak 180 dana, što bi bilo tačno tri ili šest puta više od prostora potrebnog za isti projekat u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za još veće zahtjeve za pohranom nudimo i SAN rješenja koja se mogu proširiti na više od 12 petabajta na jednom serveru. Većina naših kupaca se oslanja na nas da im pomognemo da odrede najbolje rješenje za njih.

a&s Adria: Zanimljivo je da ste unijevši iste propozicije u više industrijskih kalkulatora dobili različite rezultate potrebnog prostora za pohranu. Šta su vaši testovi pokazali?

Hughes: Generalno, industrijski kalkulatori su loši i često daju različite rezultate i djelimične informacije. Kao eksperiment, unio sam potpuno iste propozicije u pet poznatih industrijskih kalkulatora: radilo se o stotinu 1080P kamera s H264 kompresijom, istog kvaliteta, srednje složenosti scene, pri 12 sličica u sekundi tokom 31 dana. Rezultati su varirali od 49 do 175 TB potrebnog prostora, a zanimljivo je da su manji prostor tražili VMS brendovi koji nisu imali vlastiti serverski hardver.

Matematika je, dakle, bila potpuno ista, a jedine varijable su bile njihov drugačiji koncept toga šta čini prosječnu prihvatljivu sliku i način na koji su definirali koliko je ta slika složena na nivou programiranja. Tu dolazi do izražaja ogromno iskustvo. U Secure Logiqu uložili smo mnogo u naš projektantski tim i nudimo garanciju na dizajn sistema – ako nam dopustite da izvršimo proračune umjesto vas, mi ćemo garantovati projiciranu obradu i pohranu podataka, a ako pogriješimo, sami ćemo besplatno nadoknaditi svaki nedostatak.

a&s Adria: Koju RAID arhitekturu koristite da postignete veću zaštitu od gubljenja podataka?

Hughes: Da bi povećao redundantnost i poboljšao performanse, Secure Logiqov asortiman HD servera koristi niz različitih nivoa RAID arhitekture. Vrsta RAID strukture koju koristimo zavisi od toga šta je najbolje za vas. Možemo isporučiti bilo koju RAID konfiguraciju, ali naša zadana je optimizirana da dobijete potrebnu vrijednost i performanse u odnosu na rizik. Uopćeno govoreći, što više hard diskova koristimo u sistemu, imamo više redundantnih diskova. Naši najprodavaniji, 2U serveri koriste RAID5 + Hot spare, koji, kao i RAID6, koriste dva redundantna hard diska, ali u slučaju kvara diska imaju znatno brže vrijeme rekonstrukcije, što je vrlo važno kada su vaši serveri pod velikim “pritiskom” kao dio HD nadzornog sistema. Ispravnim konfigurisanjem također će se povećati ukupna propusnost. Naše SAN jedinice ultravisoke gustine nude “erasure coding” metodu zaštite podataka, čije su prednosti u odnosu na RAID kraće vrijeme rekonstrukcije i veća fleksibilnost pri proširenju pohrane sistema uz zadržavanje postojeće arhive.

a&s Adria: Koje su druge karakteristike Secure Logiq servera koje povećavaju njihovu otpornost? Zašto koristite enterprise diskove umjesto videonadzornih?

Hughes: Ako koristite VMS i server, a ne mrežni snimač, onda ste vjerovatno u poslovnoj CCTV areni, a također je vjerovatno da takvo rješenje koristite za kritične aplikacije. Na osnovu ove pretpostavke, svi Secure Logiqovi serveri su standardno napravljeni s više slojeva otpornosti, tako da se ne pokvare tokom rada ili, ako se neka komponenta pokvari, to ne utječe na rad sistema. Sav asortiman naših poslovnih servera ručno je izrađen u Londonu uz strogi proces kontrole kvaliteta tokom kojeg se svi proizvodi prije isporuke testiraju pod tipičnim opterećenjem i simulacijom višestruke upotrebe. Koristimo samo najkvalitetnije komponente i svi serveri imaju petogodišnju globalnu garanciju.

Funkcionalnosti koje naši konkurenti nude kao opcionalne, mi nudimo kao standardne, kao što su dvostruko redundantno napajanje, zatim operativni sistem i VMS aplikacije odvojene od glavne HDD arhive na dva preslikana SSD diska u RAID1 konfiguraciji te baterijski napajan RAID kako bi se osiguralo da se niz diskova ispravno isključuje u slučaju nestanka struje. Kao što je već spomenuto, nudimo RAID koji odgovara primjeni, IPMI za naprednu daljinsku dijagnostiku i podršku te Logiqal Healthcheck za praćenje statusa sistema.

Što se tiče diskova, ako odete kod bilo kojeg proizvođača hard diskova i pitate šta biste trebali koristiti za pohranjivanje kritičnih podataka, svaki put će vas uputiti na enterprise HDD. Ovo je industrija koja koristi velike podatke, a ništa ne stavlja hard diskove pod toliki pritisak kao gigabiti podataka koji se stalno upisuju i prepisuju, tako da trebate nešto što je napravljeno za tu svrhu. Enterprise diskovi su namijenjeni za kontinuiranu upotrebu s petogodišnjom garancijom, dizajnirani su za visoku propusnost (540 TB godišnje) i imaju naprednu arhitekturu enterprise klase, čiji je rezultat niska stopa kvarova, što je na kraju najbolje za naše kupce, ali i nama smanjuje teret prilikom pružanja podrške.

a&s Adria: Jedina ste kompanija iz oblasti videonadzora koja je partner Stratusovog everRun softvera u EMEA regiji. Koje su prednosti posjedovanja dva preslikana upravljačka servera?

Hughes: U svijetu VMS-a postoje dvije vrste sistema: oni s inteligencijom i funkcionalnošću raspoređenim između servera (Avigilon i AxxonSoft, naprimjer) i sistemi s upravljačkim serverom (Milestone i Genetec). Iako obje vrste imaju svoje prednosti i svi nude napredne modele prebacivanja na redundantne komponente u slučaju kvara, u drugom modelu upravljački server postaje jedinstvena tačka kvara s potencijalom da se cijeli sistem ugasi. Posjedovanje dva upravljačka preslikana servera koji koriste Stratusov everRun eliminiše taj rizik bez potrebe za vrlo naprednim IT vještinama i dodatnim Microsoftovim licencama. Ljudi često zaboravljaju da čak i prilikom prebacivanja na redundatni server za pohranu podataka, ako izgubite i taj server, gubite cjelokupnu videoarhivu, tako da nećete imati pristup snimkama s kamera. Međutim, u tandemu s everRunom možemo pomoći u kreiranju naprednih modela prebacivanja na redundantne komponente u slučaju kvara, kao što je dvostruko snimanje, tako da čak i kada izgubimo i upravljački server i server za snimanje, ne bismo imali prekid rada, a korisnik može pristupiti arhivi najnovijih snimaka sa svih kamera. Ove sisteme smo primijenili na više lokacija visoke sigurnosti kao što su banke, aerodromi i podatkovni centri.

a&s Adria: Svi vaši serveri dolaze s Logiqal Healthcheck Pro alatom. Koje procese nadzirete i možete li njime prevenirati kvarove?

Hughes: Logiqal Healthcheck Pro je naš softver koji je instaliran na svakom Secure Logiq hardveru i, uz odobrenje, nadgleda svaki proces i komponentu unutar naših servera. Ovime se smanjuje broj naloga za servisiranjem, a klijentima nudimo bolju podršku. Naši klijenti mogu s bilo kojeg mjesta imati uvid u stanje svojih servera, prikazanih kao ikone ili na mapi, a indikatori sa zelenim svjetlom uvjerit će ih da na lokaciji nema problema. Jednostavan sistem svjetala sa semafora upozorit će kupce na sve potencijalne ili stvarne probleme unutar servera, sve do nivoa komponenti, uključujući neispravne hard diskove ili probleme s temperaturom. Sistem se također može konfigurisati za slanje e-mail ili SMS upozorenja u zavisnosti od ozbiljnosti problema, tako da inžinjer može biti upozoren u roku pet sekundi na bilo koji problem koji iskrsne. Ovo našim klijentima omogućava da ponude nivo preventivnog održavanja i podrške kakav nikada ranije nije viđen u industriji.

a&s Adria: Da li biste mogli predstaviti neki uspješno realiziran projekat kako bismo mogli shvatiti sve prednosti Secure Logiqovih servera za videonadzorni sistem?

Hughes: Dozvolite mi da vam dam primjer nadzornog rješenja koji je imao koristi isključivo od nadogradnje serverskog elementa. Poznati fudbalski klub engleske Premier lige sa sjedištem u Londonu jedan je od prvih koji je ugradio HD videonadzor i odmah shvatio prednosti nadzornog sistema ultravisoke rezolucije, sačinjenog od velikih multimegapikselnih kamera postavljenih po cijelom stadionu. Prije šest godina pohrana je bila skupa, a integrator je dao tri ponude od 150.000, 300.000 i milion funti. Jedina razlika između ovih ponuda bila je ukupna količina obrade i pohrane podataka. Krajnji korisnik se odlučio za srednju. Kako se IT svijet kreće mnogo brže od videonadzorne industrije, opće je prihvaćeno da je vijek trajanja IT hardvera pet godina, dok moderne solid state kamere imaju vijek trajanja od 10 do 15 godina, a VMS softver obično ima plaćeno ili besplatno ažuriranje tokom životnog vijeka sistema, iako to opet u velikoj mjeri zavisi od hardvera koji se koristi. Kada su se postojeći serveri počeli kvariti, a softver je zahtijevao moderniju tehnologiju da u potpunosti iskoristi najnovije funkcionalnosti, integrator se obratio Secure Logiqu za savjet. Mi smo zamijenili postojećih 15 servera sa samo dva servera velike propusnosti i velike gustine pohrane podataka, istovremeno im ponudivši šest puta veću obradu i pohranu podataka nego što su imali ranije. Krajnji rezultat je bio da je fudbalski klub povećao broj kadrova do maksimuma na svakoj kameri na stadionu i znatno smanjio kompresiju, čime je povećao kvalitet slike. Ovo je potpuno transformisalo postojeći sigurnosni sistem jednostavnom zamjenom servera, ali za samo djelić cijene koja je plaćena prvi put.

a&s Adria: Bili ste izlagač na nedavno održanom Adria Security Summitu u Beogradu. Jeste li u potrazi za regionalnim partnerima i koji su vaši planovi na tržištu sigurnosti Jugoistočne Evrope?

Hughes: Konstantno nastojimo proširiti poslovanje i naš ovogodišnji debi na Adria Security Summitu bio je zaista odlično rješenje za povećanje naše vidljivosti u ovoj regiji. Trenutno izvozimo i pružamo podršku za proizvode u 42 zemlje na šest kontinenata i nadamo se da ćemo privući partnere za integraciju i distribuciju u Jugoistočnoj Evropi i šire. To je jedan od glavnih razloga zašto smo angažirali izuzetno iskusnog i poznatog evropskog prodajnog menadžera Ivana Svala, čije je sjedište u Sloveniji. Sigurni smo da ćemo, ne samo našim proizvodima već i opsežnim znanjem o IP videonadzoru i uslugama, moći našim partnerima pružiti dodatnu vrijednost i pomoći im da uspiju s bilo kojim projektom koji koristi VMS ili rješenje zasnovano na videoanalitici.

a&s Adria: Šta možemo očekivati od Secure Logiqa u narednim godinama?

Hughes: Videoanalitika je oblast u koju mnogo ulažemo. Kako takve funkcionalnosti postaju isplativije, pa čak i besplatne u nekim poslovnim VMS rješenjima, projektovanje servera će imati sve veći značaj čak i u malim i srednjim projektima. Takve primjene će skoro uvijek zahtijevati prilagođeni server, tako da će njihovo brzo dizajniranje te izrada i isporuka opreme u kratkom roku ostati naš glavni cilj u podršci našim partnerima. Kao što ste čuli, već smo mnogo uložili u tim za razvoj softvera, ali naš odjel za upravljanje proizvodima je zaista uzbuđen što razvija hardver posebno namijenjen za efikasnu obradu HD videa. Naš primarni cilj je ponoviti uspjeh u koji smo ostvarili u Velikoj Britaniji i mnogim drugim regijama privlačenjem veće globalne baze klijenata da se pridruže Secure Logiqovoj porodici.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *