Intervjui

Intervju: Ilia Yashmakov, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji Hikvision

Svojim tržišnim rastom u posljednjih nekoliko godina kineska kompanija Hikvision Digital Technology je iznenadila samo one koji ne shvataju razmjer njenog ulaganja u vlastite razvojno-istraživačke kapacitete. Osim inovativnosti i kvalitete, Hikvisionove proizvode izdvaja i njihova prihvatljiva cijena, što je još jedan od razloga zašto cjenovno veoma senzibilno videonadzorno tržište u regiji brzo prihvata ovaj brend. Naš sagovornik na ovu, ali i brojne druge interesantne teme je Ilia Yashmakov, Hikvisionov regionalni menadžer za područje jugoistočne Evrope

Pripremio: Nebojša Bogunović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Yashmakov, iznad svega željeli bismo vam se zahvaliti za vaše vrijeme i želju da sa čitaocima a&s Adria magazina podijelite nešto više o vašoj profesionalnoj karijeri, kompaniji Hikvision Europe, kao i Hikvisionovom proizvodnom portfoliju i planovima za budućnost. Na samome početku, da li biste bili ljubazni upoznati nas ukratko sa vašom profesionalnom karijerom iangažmanom unutar industrije sigurnosti? Kako ste se obreli na poziciji regionalnog menadžera za jugoistočnu Evropu i koliko ste zadovoljni rezultatima poslovanja postignutim u Adriatic regiji u proteklom periodu?

Ilia Yashmakov: Moja karijera u CCTV industriji započela je u mojim ranim dvadesetim godinama; ustvari, to je bilo moje prvo pravo zaposlenje nakon što sam diplomirao na univerzitetu. Naime, ponuđena mi je pozicija u CCTV odjelu velike sigurnosne kompanije, za što sam mislio da će trajati svega nekoliko mjeseci. U to vrijeme nisam znao ništa o kamerama, objektivima ili snimačima, ali sam se morao brzo prilagoditi situaciji kada je moj menadžer otputovao na dug poslovni put, odnosno kada sam ostao potpuno sam da se nosim sa kupcima. Sjećam se tih dana i danas, kao da je bilo jučer. Da budemo iskreni, u to vrijeme nije bilo digitalnih videosnimača, niti kamera sa dan/noć funkcionalnostima, čak su i objektivi sa izmjenjivim fokusom predstavljali luksuz. Pravila su bila jednostavnija, za vanjsku primjenu su se koristile kamere sa crno-bijelim prikazom slike, a unutrašnje i vanjske kamere sa slikom u boji su se koristile samo ako ih je klijent mogao priuštiti. Pazite, prosječna kamera u to vrijeme se prodavala po cijeni od oko 200–300 njemačkih maraka, i to je otprilike bila njihova tadašnja cijena bez kućišta i objektiva. Za snimanje su se koristili smo „time-lapse“ videosnimači, obično od nekog japanskog proizvođača. Ako se pitate koji su uređaji korišteni između kamera i VCR snimača, odgovor je – multiplekseri, uređaji koje danas gotovo niko i ne pamti. U svakom slučaju, da budemo što kraći, nakon prolaska kroz sve uzbudljive faze razvoja CCTV-ja, sada radim za najvećeg svjetskog proizvođača videonadzorne opreme. Ako me pitate da li sam ponosan što predstavljam Hikvision na prostoru svih bivših jugoslavenskih država i Bugarske, možete se kladiti da jesam. Što se tiče posljednjeg dijela vašeg pitanja, poslovni rezultati u regiji za koju sam zadužen mogu biti samo onoliko dobri koliko to žele moji partneri. Srećom, okružen sam samo onim najboljim koji posluju u ovoj industriji, tako da jednostavno ne mogu pogriješiti.

 

a&s Adria: Kao vodeći medij u regiji u oblasti sigurnosti bili smo svjedoci ulaska kompanije Hikvision na regionalno tržište. Zahvaljujući našoj ulozi i poziciji, pratili smo i rast kompanije Hikvision u pojedinim tržišnim vertikalama. Kao nijedan drugi kineski sigurnosni brend do sada, Hikvision je uspio srušiti sve predrasude o nižem nivou kvaliteta kineskih proizvoda u komparaciji sa proizvodima nekih evropskih ili američkih proizvođača. Šta je to što je omogućilo kompaniji Hikvision da sruši ove predrasude u tako kratkom vremenu u Adriatic regiji, ali i šire?

Ilia Yashmakov: Ja samo mogu da se divim samouvjerenosti nešeg vrhovnog menadžmenta u Hangzhou, kao i njihovoj moći predviđanja. U vrijeme kada je oznaka “Made in China” snažno odvraćala mnoge instalatere i krajnje korisnike, odlučili su se u velikoj mjeri ulagati u opovrgavanje svih ovih predrasuda uspostavljanjem našeg ureda u Evropi. Mislim da je upravo blizina napravila potrebnu razliku, jer nam je činjenica da smo sada u neposrednoj blizini naših klijenata pomogla da se formira dugotrajan odnos, zasnovan na odanosti i poštovanju jednih naspram drugih. Komunikacija samo putem e-mailova sa druge strane svijeta jednostavno više nije dovoljna. Koliko daleko možemo dobaciti sa aspekta kvalitete? Pa, trenutno na svijetu ne postoji neka druga sigurnosna kompanija koja ima i izbliza snažne resurse u domeni istraživanja i razvoja kao Hikvision, tako da nam to daje fleksibilnost da uvijek budemo u vrhu ove igre, a ipak, bar jedan korak ispred konkurencije. Mi smo prevazišli tačku u kojoj smo kvalitetu naših proizvoda morali dokazivati argumentima.

a&s Adria: Budno prateći kretanja na tržištima sigurnosti u regiji kroz brojne kontakte sa distributerima, instalaterima i krajnjim korisnicima, primijetili smo i zanimljiv trenutak u kojem Hikvision na tržištu nudi svoje isplative i inovativne linije analognih videonadzornih kompleta, namijenjenih za ugradnju od strane samih korisnika po principu “uradi sam”. Čini se da se pojava takvih nadzornih sistema poklopila sa trendom rasta tržišnog udjela kompanije Hikvision u ovom segmentu. Imajući sve ovo na umu, koje je vaše mišljenje o najvažnijim faktorima koji su pogodovali rastu Hikvisionovog tržišnog udjela na tržištima u regiji?

Ilia Yashmakov: Postoje jasne indicije da se videonadzor polahko kreće ka potrošačkom tržištu, a spomenuti “uradi sam” videonadzorni kompleti su za to najbolji primjer. Iako je jasno da će taj segment biti jedan od segmenata u kojem u budućnosti očekujemo značajan rast, kratkoročno posmatrano, on ipak nije u našem glavnom fokusu. Imamo čitav niz proizvoda i linija usmjerenih na SOHO (Small Office/Home Office) tržište, ali ih ne bih sve stavio pod etikete “all-in-box” ili “uradi sam”, ili barem ne još uvijek. Naš impresivan rast prošle godine (što je trend koji se nastavlja i ove godine) je rezultat tri glavna faktora sa oznakom „P“, a to su: proizvodi (Products), partneri (Partners), cijene (Prices). Znam da ovo zvuči isuviše jednostavno, no većini naših konkurenata nedostaje najmanje jedan od spomenutih „P“ faktora.

a&s Adria: U kojim drugim proizvodnim segmentima je Hikvision također povećao svoj udio na tržištu, te koliko interesa za usvajanje IP-bazirane videotehnologije pokazuju korisnici, instalateri i sistem-integratori u Adriatic regiji?

Ilia Yashmakov: Povećanje našeg udjela na tržištu je evidentno u svim kategorijama proizvoda, što je upravo ono što smo i željeli da postignemo, međutim, pokretačka snaga našega rasta je, zapravo, u IP-baziranom videonadzoru. Čak se i na tržištima koja su tradicionalno okrenuta analognoj tehnologiji, kao što su tržišta bivših jugoslavenskih zemalja, osjeti nagli porast potražnje za IP-jem. Uspjeli smo postići dva veoma važna uvjeta da instalateri analogne opreme uopće i uzmu u razmatranje migraciju ka IP tehnologiji, a to su: minimizirali smo razlike u cijeni između analognih i IP-baziranih sistema, istovremeno poboljšavši kvalitetu slike do maksimuma, a drugo, stvorili smo tzv. „zero configuration model“, odnosno model kod kojega nije neophodno vršiti bilo kakvo konfigurisanje IP kamera, tj. gdje je IP kamere dovoljno samo povezati sa NVR uređajem, nakon čega sistem počinje da radi, baš kao što su ljudi navikli da dobiju od analognih sistema.

a&s Adria: Gledajući unaprijed, mogli bismo reći da će Smart linija proizvoda postati vrhunac Hikvisionove ponude ove godine. S obzirom da je Hikvision na prostorima istočne Evrope već predstavio linije svojih videonadzornih proizvoda koji sadrže Smart tehnologiju, možete li nam reći koje su ključne prednosti kupovine i korištenja proizvoda koji sadrže Smart tehnologiju, pogotovo ako govorimo o Smart IPC, PTZ, Smart kupolastim kamerama ili Smart mrežnim videosnimačima?

Ilija Yashmakov: To je ljepota IP svijeta. “Smart” videonadzorni sistemi osiguravaju mnogo dodatnih vrijednosti za korisnike, jer kamere, zapravo, analiziraju scenu, posmatrajući i donoseći odluke o tome šta je alarmna situacija, a šta, zapravo, nije. Kada uzmete u obzir banke ili prodavnice, takvi objekti obično imaju mnogo kamera koje snimaju scenu sedmicama, ali obično je 99,9% svih tih desetina GB memorije, zapravo, samo besmislen videosnimak, jer se u to vrijeme, npr., nije desilo ništa loše. Međutim, kada se desi da u jednome trenutku nešto pođe po zlu, operateri moraju biti momentalno upozoreni, a alarmni događaj je neophodno snimiti kako bi snimke kasnije mogli pregledati menadžeri sigurnosti. Ključ ove “Smart” tehnologije je da kamera sama odluči šta predstavlja alarm i kako pratiti ovaj alarmni događaj. Također, neke od karakteristika su usmjerene ka poboljšanju kvalitete slike i istovremenu uštedu na propusnosti mreže, što je, iako na prvi pogled kontradiktorno, u praksi sasvim dostižno.

a&s Adria: U kojim tačkama se Hikvisionov Smart koncept razlikuje od sličnih konkurentskih pristupa koji svoje ponude također temelje na „pametnim“ funkcijama i „pametnim“ uređajima?

Ilia Yashmakov: Slijedeći moj prethodni odgovor, zamislite operatera koji u banci prati stotine kamera. Kako on može znati da li je kamera počela gubiti balans bijele boje, da li joj je pomjeren fokus ili ju je samo malo ustranu pomjerio bankovni službenik koji ne želi da ga se snima? Naši sistemi, zapravo, mogu vršiti samodijagnostiku, tako da se problemi rješavaju odmah, a ne kada je za to već prekasno. I sa aspekta reprodukcije snimljenog videa također postoje mnoge prednosti, budući da su kamere dovoljno „pametne“ da razlikuju složene scene te da je za pregled najvažnijih događaja u danu, sedmici ili mjesecu dovoljno tek nekoliko klikova, a ne nekoliko sati koje bismo potrošili vraćajući i više puta iznova pregledajući snimljeni video, sve dok nas ne zabole oči. Isto vrijedi i za upravljanje alarmima, e-kartama, gdje nema jedne tačke kvara, snimanje na rubnim uređajima, odašiljanje obavijesti na mobilne uređaje, a tu je još čitav popis drugih pogodnosti. Najveća korist za krajnje korisnike je u tome što većinu ovih pogodnosti dobijaju bez dodatne naplate.

a&s Adria: U kojoj mjeri smatrate da je videonadzorno tržište u Adriatic regiji zaista zrelo za jači plasman IP-baziranih videonadzornih proizvoda? Da li je cijena IP-baziranih videonadzornih proizvoda još uvijek ključna prepreka za njihovo jače usvajanje od strane tržišta ili ipak možemo govoriti i o nekim drugim otežavajućim okolnostima, kao što su pojava različitih videokonvertera i ekstendera i videoenkodera? Ukratko, možemo li reći da je pojava hibridnih videonadzornih sistema, koji nude vrhunsku kvalitetu slike i proširene funkcionalnosti u odnosu na čiste analogne sisteme, u određenom smislu također usporila tržišno prihvaćanje čistih IP-baziranih videonadzornih sistema?

Ilia Yashmakov: Tržišta koja pokrivam su među cjenovno najosjetljivijim u Evropi, a ipak smo uspjeli dovesti omjer od 20:80 u korist analognog na omjer od 50:50 u toku samo jedne godine. Vjerujem da će IP-bazirani videonadzor rasti mnogo brže ove godine nego što je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina. Ako se moje predviđanje obistini, hibridni back-end uređaji će se stavljati van upotrebe istom dinamikom kojom čisti IP sistemi budu rasli. Vi govorite o “vrhunskom kvalitetu slike” kod hibridnih sistema, a ja mislim da nam ne treba dva puta da pogađamo koja tehnologija pruža kvalitetu koju ste spomenuli.

 

a&s Adria: Hikvisionovo novo iVMS-4200 rješenje za upravljanje videom također je privuklo veliki interes stručne zajednice, ali i krajnjih korisnika. Kao svestran softver za upravljanje videom, IVMS-4200 nudi mnoge funkcionalnosti, uključujući i pregled uživo u stvarnom vremenu, snimanje videa, pretragu i reprodukciju videa na daljinu itd. Za koje videonadzorne projekte je namijenjeno vaše rješenje iVMS-4200, te koje su ključne prednosti i sposobnosti ovog VMS-a? Po čemu je ono različito od drugih sličnih riješenja koja na VMS tržištu nudi konkurencija?

Ilia Yashmakov: iVMS-4200 rješenje je za nas jednako važno kao i naši hardverski proizvodi, ako ne čak i više. To je naše sučelje, drugim riječima, način na koji naši korisnici vizuelno percipiraju i vrednuju naše proizvode. Ja doista mislim da veliku zaslugu za naš uspjeh ima naše VMS rješenje, u obje njegove varijante, bilo da se radi o desktop varijanti (iVMS-4200) za Windows i Mac ili mobilnoj verziji (iVMS-4500) za Apple, Android i Windows Mobile platforme. Implementirana struktura ukrštenih platformi nam omogućuje da dostignemo puno širu bazu kupaca koji umiju da razlikuju Hikvision od ostalih poznatih igrača na tržištu. Uspjeli smo stvoriti programski paket koji je dovoljno fleksibilan za kućnu upotrebu, ali i za projekte velikih razmjera, sa više decentraliziranih lokacija. Neke od poželjnih karakteristika za naše korporativne klijente su mogućnosti upravljanja alarmima u kombinaciji sa našom višeslojnom E-kartom i podrškom za više monitora. U biti, dobijate monitoring-stanicu, koja vam omogućuje da odredite tri monitora, i to za pregled scene uživo i za reprodukciju snimljenog videa, i jedan alarmni monitor sa grafičkom i vizuelnom provjerom dolaznih alarma. A sve to je na samo jednom računaru, dok je proširenje sistema jednostavno koliko i nabavka dodatnog računara.

a&s Adria: U kojoj mjeri ste zadovoljni rezultatima svojih regionalnih prodajnih partnera i koliko njihove prodajne i marketinške aktivnosti, zapravo, doprinose ukupnom pozitivnom poslovanju Hikvisiona na globalnom nivou?

Ilia Yashmakov: Da, kao što sam rekao ranije, ja sam vrlo sretan jer sam okružen najboljim sigurnosnim stručnjacima u regiji. Budući da sam i sam iz balkanske regije, zaista na sve strane uživam u toplom gostoprimstvu, poštenju i odanosti koju dobijam od svih mojih partnera. Što se tiče njihovog uspjeha, predlažem vam da istražite koliki smo tržišni rast ostvarili tokom prošle godine u ovome regionu i rezultat će vam sam od sebe reći sve. Ukoliko gajim nadu da će se takav trend i nastaviti, moram pokazati istu podršku i profesionalnost prema mojim partnerima, kao što i oni pokazuju prema meni.

 

a&s Adria: Možete li nam na kraju reći nešto više o Hikvisionovim planovima u Adriatic regiji, ali i šire? Kako vidite nadolazeće tehnološke i tržišne trendove? Šta možemo očekivati kada je u pitanju budućnost videonadzora u vremenu koje je ispred nas?

Ilia Yashmakov: Nije nikakva tajna da smo ambiciozna kompanija. Sa velikim očekivanjima dolazi i velika odgovornost u smislu konstantnog razvoja novih proizvoda, segmentacije tržišta, fleksibilne politike proizvoda i cijena itd. Možemo vidjeti da životni ciklus proizvoda postaje kraći zbog tehnološkog napretka, također vidimo da videonadzor pronalazi sve više i više primjena u potrošačkim tržištima te, sa druge strane, u čitavom spektru profesionalnih projekata u kojima se integriše s ostalim podsistemima i analitičkim algoritmima, koji, zapravo, dobro funkcionišu i ne zahtijevaju mnogo vremena za implementaciju. Mi također uzmamo u obzir preferencije i cjenovna očekivanja svakog tržišta i razmatramo svaki komentar ili sugestiju koju dobijemo. Imamo mnoštvo inovativnih ideja u mapi našega puta, da je teško ponekad da ih poredate po prioritetima, tako da budućnost iz moje perspektive izgleda veoma uzbudljivo, no ostali će ipak morati pričekati da bi to i vidjeli. Želim izraziti svoju veliku zahvalnost a&s Adria magazinu za datu priliku, nadam se da sam bio u mogućnosti odgovoriti na većinu vaših pitanja s obzirom na ograničeno vrijeme koje smo imali na raspolaganju. Na kraju, ali ne manje važno, želio bih izraziti svoju iskrenu sućut za sve žrtve poplava u regiji. Vidio sam mnoge strašne scene tokom mojih putovanja odmah iza katastrofe, što me podsjetilo kako često uzimamo zdravo za gotovo ono što imamo. Moje misli i molitve su uz vas.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *