Intervjui

Intervju Branko Rusić, direktor prodaje, Antenall

Najveći problem tržišta Srbije definitivno je kupovna moć naših građana. Imajte na umu da mi ipak pripadamo jugoistočnom delu Evrope, koji u ovim godinama od poslednje objave svetske krize jošprolazi kroz teške godine u finansijskom smislu. Adria Security Summitje veliki događaj i sigurno prilika za razvijanje kompletnog Balkana.Na samitu u Beogradu smo bili sponzori, a namera nam je bila da budemo dobri domaćini u našoj zemlji i pokažemo gostoprimstvo za sve učesnike konferencije

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: GospodineBranko Rusić, hvala Vam na odvojenom vremenu. Za početak, možete li nam reći riječ-dvije o tome kada ste počeli raditi za Antenall, koju funkciju obavljate, prethodno poslovno iskustvo i obrazovanje?

Rusić: U firmi Antenall sam od 2010. godine i trenutno obavljam funkciju direktora prodaje. Prije dolaska u Antenall sticao sam poslovno iskustvo vodeći firmukoja je bila sistem-integrator, gde smo se bavili ugradnjom sigurnosnih sistema i njihovom implementacijom. Inače sam po obrazovanju inženjer elektrotehnike.

a&s Adria: Antenall uspješno posluje već 13 godina. Danas slovi za jednu od važnijih firmi na tržištu sigurnosti Srbije. Recite nam nešto više o Antenallu, važnim prekretnicama u poslovanju, u kojim zemljama poslujete, koliko trenutno imate zaposlenih, ostvarujete li rast itd?

Rusić: U pravu ste.Antenall je osnovan 2003. godine. Prve godine poslovanja bile su zasnovane samo na trgovini komunikacionim kablovima. Od 2010. godine ponuda se znatno proširuje i nude se proizvodi iz oblasti sigurnosnih sistema, tj. video-nadzora, alarmnih sistema, video i audio interfona, kontrole pristupa, protivpožara, kao i pasivne i aktivne mrežne opreme. Danas poslujemo na tržištu Srbije, Bosne iHercegovine i Crne Gore, a možemo se pohvaliti dvocifrenim rastom.

a&s Adria: Koji je najvažniji resurs firme Antenall? Po čemu ste kao firma najprepoznaljiviji?

Rusić: Mislim da je najvažniji resurs naše firme mladi tim perspektivnih ljudi koji rade na timskom radu i njegovom konstantnom unapređenju. Takođe, tu mogu svrstati i pružanje pravih rešenja našim klijentima, od sistem-integratora do krajnjeg korisnika, koji je, na kraju,i najbitniji u celom lancu rada.

a&s Adria: Na vašoj web-stranici stoji da nudite kompletna sigurnosna rješenja. O kojim je, zapravo, proizvodima riječ i iz kojih segmenata sigurnosti, te koje usluge nudite vašim kupcima?

Rusić: Osim komunikacionih kablova različitih tipova, u našem asortimanu se nalazi kompletna ponuda video-nadzora, alarmnih sistema, audio i video interfona, kontrole pristupa, protivpožara, aktivne i pasivne mrežne opreme. Našim klijentima sistem-integratorima nudimo obuku, edukaciju i pomoć u projektovanju i davanju rešenja za krajnjeg klijenta – investitora.

a&s Adria: U vezi s tim, prodajete proizvode nekih od velikih svjetskih igrača u industriji sigurnosti kao što su Hikvision, Western Digital, D-Link, ZKTeco i dr. Jeste li zadovoljni saradnjom s postojećim partnerima, namjeravate li širiti tu listu i u kojem smjeru? Mislite li da još nešto nedostaje u vašoj ponudi?

Rusić: Mogu reći da s pomenutim svetskim proizvođačima brendova, čiji smo zastupnici, imamo izuzetnu višegodišnju saradnju.Takođe,sigurno je da ćemo pružiti ruku saradnje i drugim proizvođačima,a sve u cilju u proširavanja ponude našim klijentima.

Najveći problemi regionalnog tržišta

a&s Adria: Prema Vašem mišljenju, koji su najveći problemi s kojima se suočava tržište Srbije i regiona i na koji način se vi hvatate ukoštac s njima? Kako prevladavate problem dampinga cijena, sve bržeg razvoja industrije sigurnosti, edukacije krajnjeg korisnika?

Rusić: Najveći problem tržišta Srbije definitivno je kupovna moć naših građana. Imajte na umu da mi ipak pripadamo jugoistočnom delu Evrope, koji u ovim godinama od poslednje objave svetske krize jošprolazi kroz teške godine u finansijskom smislu. Zato mi stavljamo akcenat na očuvanje kvaliteta usluge i pokušavamo da zadržimo nivo finansijske margine u ceni, a sve kako bismo sačuvali budžet za velike troškove koje su neizbežni za kompaniju poput naše.

a&s Adria: Tokom godina poslovanja uspješno ste realizovali veliki broj instalacija. Predstavite nam nekoliko najvažnijih projekata u posljednje vrijeme?

Rusić: Tokom prethodnih godina poslovanja preko naših sistem-integratora realizovano je dosta malih i velikih projekata, odnosno sistema. Teško ih je sve pobrojati, ali mogu reći da od važnijih projekata koje smo realizovali u poslednje vreme treba istaći: JUB boje i lakovi, Luka Legat, Linde Gas i drugi.

a&s Adria: Na koji način konkretno gradite odnos s vašim klijentima (edukacije, konferencije, online alati) i da li je u tom pogledu upravo održani Adria Security Summit, kao najveća regionalna konferencija i izložba sigurnosti, na kojoj ste bili sponzor, bio važna prilika za dolazak do novih klijenata?

Rusić: Adria Security Summitje veliki događaj i sigurno prilika za razvijanje kompletnog Balkana ili,da kažem, Adriatic regije. Na samitu u Beogradu smo bili sponzori, a namera nam je bila da budemo dobri domaćini u našoj zemlji i pokažemo gostoprimstvo za sve učesnike konferencije.

a&s Adria: Prema vašem mišljenju, koji su najvažniji trendovi u sigurnosnoj industriji koji nas očekuju?

Rusić: Najvažniji trendovi u sigurnosnoj industriji koji nas očekuju su implementacija različitih grana kako u sigurnosti tako i u preventivnom informisanju u jedinstveni programski paket i njegovo pojednostavljenje u rukovanju kako za tehničko lice tako i za krajnjeg korisnika.

a&s Adria: Na kraju, Antenallovi planovi za budućnost. U kojem smjeru će teći dalji razvoj vaše firme na regionalnom tlu: nove usluge, otvaranje novih tržišta, ureda?

Rusić: Razvoj naše firme vidimo u daljem napredovanju u regionu kroz saradnju s brendovima koje zastupamo, pružanje kvalitetne usluge klijentima, timski rad naših zaposlenih, stalnu edukaciju i praćenje svetskih trendova.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *