Intervjui

Intervju: Goran Ružić, izvršni direktor i suosnivač, SysTeh

Iskustva stečena tokom dve decenije istraživanja i razvoja imaju značajnu primenu u našem svakodnevnom poslovanju i radu na projektima. Imamo izuzetnu saradnju sa kolegama iz razvojnog tima TVT-a, koji na osnovu naših specifičnih potreba i zahteva, kao i zahteva naših partnera i njihovih projekata, kreiraju neka jedinstvena hardverska i softverska rešenja

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Ružiću, možete li se ukratko predstaviti čitaocima magazina a&s Adria i reći nešto više o Vašem profesionalnom putu i iskustvu?

Ružić: Kao prvo, zahvaljujem se na prilici da se obratim čitaocima, prijateljima, kolegama i partnerima putem vašeg cenjenog časopisa. Ja sam izvršni direktor (CEO) i suosnivač kompanije SysTeh. Po zanimanju sam inženjer elektrotehnike, a moja prva profesionalna iskustva datiraju iz davne 1993. godine, kada sam se, tada još kao student, zajedno sa pionirima našeg posla, susreo sa DVC alarmnim sistemima i počeo da radim na ugradnji i programiranju tadašnjih, prvih modela alarmnih centrala, a kasnije i duži niz godina i jednog od prepoznatljivijih brendova. Iskustva stečena tokom kratkog perioda bavljenja instalaterskim poslom za mene su dragocena i nemerljiva za ono čime se bavim od osnivanja SysTeh-a u Beogradu 2004. godine. U međuvremenu sam, baveći se telekomunikacijama i radeći u nekoliko firmi, unapredio inženjerska znanja i veštine u delu vezanom za praktičnu primenu elektronike u telekomunikacijama i projektovanju.

Moje odgovornosti na današnjem stepenu razvoja kompanije tiču se određivanja i realizacije pravaca daljeg napretka i u tom cilju pružanja vrhunskih usluga kroz distribuciju najmodernijih sigurnosnih rešenja našim klijentima, profesionalcima koji se bave ugradnjom sistema elektronske zaštite. Što se tiče konkretnih uspeha, mislim da je dvadesetogodišnje prisustvo na tržištima regije među prvih pet najvećih distributera, kako po rezultatima tako i po kapacitetu i mogućnostima kompanije, više od uspeha.

a&s Adria: Prošle je godine SysTeh obilježio tri decenije poslovanja. Koje su bile najvažnije prekretnice u vašem radu, na kojim tržištima poslujete i koliko danas zapošljavate ljudi?

Ružić: Tako je, obeležili smo tridesetogodišnjicu kompanije. No, pre osnivanja firme u Srbiji SysTeh je započeo poslovanje u Bugarskoj. Sam početak bio je vezan za distribuciju alarmnih sistema za automobile i autoelektronike, što i danas čini jedan vrlo mali segment našeg poslovanja, ali i dalje vrlo dinamičan. U međuvremenu, SysTeh je stasao u distributera integrisanih sigurnosnih rešenja, u prvome redu video nadzornih sistema, ali i mnogo važnijih delova integrisanog sistema elektronske zaštite koji čine pre svega protivprovalni sistem, zatim sistem za dojavu požara, kontrola pristupa, audio tehnika sa važnim delom obaveštavanja i javljanja kao pripadajućeg dela celokupnog sigurnosnog sistema, i svakako softvera bez kojih integracija ne bi bila moguća. Danas SysTeh posluje na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske s više od 50 zaposlenih te na tržištima Crne Gore i Severne Makedonije sa svojim predstavnicima i poddistributerima.

Informacije dobijene od naših partnera kroz iskustva i analizu pitanja i povratnih informacija su možda i najvažniji deo procesa nadogradnje formalnih i, višegodišnjim iskustvom, stečenih znanja i veština

a&s Adria: Vaša se kompanija danas razvija u dva pravca. Pored uvoza i distribucije profesionalnih sistema, na koji još način SysTeh pomaže arhitektama, projektantima i inžinjerima?

Ružić: Ako govorimo o uvozu i distribuciji sigurnosnih elektronskih sistema, opreme, softvera neophodnih za rad i integraciju, mi, ustvari, govorimo o stalnim inovacijama, takoreći na dnevnom nivou, a čemu smo svi svedoci. Inovacije se odnose na sam tehnički deo opreme u smislu dizajna elektronskih komponenti i samih uređaja, ali je napredak još intenzivniji u promeni filozofije sigurnosti, pre svega zbog upotrebe mrežnih tehnologija. S obzirom na brzinu napretka, multidisciplinarnost u distribuciji takvih naprednih sistema je neizbežna. Dakle, za multidisciplinarnost potreban je tim ljudi koji imaju ekspertizu iz različitih oblasti. Pomoć koju naš tim inženjera pruža projektantima prilikom dizajna sistema elektronske zaštite zasniva se upravo na pružanju konsultantskih usluga pri izradi dizajna budućih integracija. Zajednička edukacija, koja je konstanta, razmena znanja i informacija kroz edukativne programe je neophodnost i tome posvećujemo najveću pažnju.

a&s Adria: Koje sve proizvode nudi vaša kompanija i s kojim renomiranim sigurnosnim brendovima radite?

Ružić: SysTeh u ponudi ima profesionane sisteme za IP i analogni video nadzor, komunikacionu i mrežnu opremu, video interfonske sisteme i kontrolu pristupa, protivprovalne sisteme, sisteme za dojavu požara, profesionalnu audio tehniku i svu prateću neophodnu opremu i softvere za integraciju.

Neki od najznačajnih i najpoznatijih proizvođača sa kojima imamo dugogodišnju saradnju su: TVT Digital Technology, Texecom, Honeywell, DSPPA, Unipos, Teletek, Anviz, TDSi, Planet Technology Corporation, Milestone i GVS. Istakao bih da sa većinom partnera imamo ugovore o ekskluzivnom zastupništvu za region, što je danas retkost. Takva vrsta podrške govori o uspešnosti i pouzdanosti višegodišnje saradnje.

a&s Adria: Oficijelni ste distributer kineske videonadzorne kompanije TVT Digital Technology. Zašto ste se odlučili za taj brend i šta je to što TVT nudi u odnosu na ostale, pogotovo u kontekstu regionalnog tržišta?

Ružić: TVT Digital Technology je naš partner od samih početaka, a prvi ugovor sklopili smo još 2005. godine. Zahvaljujući konstantnom napretku, kraj 2023. je dočekan na 20. mjestu rang-liste top 50 vodećih svetskih proizvođača u industriji. Iskustva stečena tokom dve decenije istraživanja i razvoja imaju značajnu primenu u našem svakodnevnom poslovanju i radu na projektima sigurnih gradova, finansija, transporta, nekretnina, komercijalnih lanaca, obrazovnih i sportskih ustanova i slično. Imamo izuzetnu saradnju sa kolegama iz razvojnog tima TVT-a, koji na osnovu naših specifičnih potreba i zahteva, kao i zahteva naših partnera i njihovih projekata, kreiraju neka jedinstvena hardverska i softverska rešenja. Pridavanjem velikog značaja istraživanju i razvoju proizvoda i tehnološkim inovacijama, nastavkom daljeg ulaganja u istraživanje i razvoj, negujući generacije visokokvalitetnih inženjera i tehničkih stručnjaka u nizu vodećih osnovnih tehnologija – kao što su tehnologija video i audio kodeka, 3A algoritam za video obradu, video inteligentna analiza i algoritam dubokog učenja, prenos i skladištenje u oblaku, obrada velikih količina podataka, kontrola i prenos mreže, mobilni video nadzor, itd. – obezbeđuje se visoko mesto u industriji i kvalitetni proizvodi i rešenja. To je od krucijalnog značaja za SysTeh kao kompaniju koja nudi specijalizovana i jedinstvena rešenja integracije kompletnih sigurnosnih elektronskih sistema. Dakle, otvorena i konstantna saradnja između naših inženjerskih timova je formula za  kreiranje jedinstvenih rešenja, što je u kontekstu naše regije jedna od najvećih prednosti.

a&s Adria: Koje biste TVT-ove videonadzorne kamere izdvojili kao najprodavanije na našem tržištu i zašto?

Ružić: Najprodavaniji su modeli iz komercijalnog segmenta u kategoriji 2 MP i 5 MP u koje su ugrađeni Sony-jevi StarLight senzori i snažni čipset koji omogućava da cenovno relativno pristupačne kamere, u kombinaciji sa digitalnim snimačima, korisniku daju mogućnost korišćenja osnovnih analitičkih funkcija koje znatno utiču na poboljšanje bezbednosti. Takođe, odlične rezultate u prodaji imamo i sa kamerama sa dualnom iluminacijom kao nečim što je relativno novo. Međutim, ja bih ipak istakao neka specijalizovana rešenja kao što su termalne PTZ kamere velikih dometa dizajnirane za vojne namene, zatim kamere za kontrolu saobraćaja pri velikim brzinama, kamere za prepoznavanje tablica, prepoznavanje i detekciju lica kao i solarne kamere u više izvedbi. Prodaja kamera koje nude dodatnu vrednost svakako je u porastu. Takođe, izuzetno dobar odziv naših partnerskih, instalaterskih kompanija imamo kada su u pitanju kamere za kontrolu velikih gradskih trgova, parkova, otvorenih gradskih parkinga i sličnih objekata, a to su tzv. panoramske kamere u rezoluciji od 8 MP i 16 MP.

SysTeh u ponudi ima profesionane sisteme za IP i analogni video nadzor, komunikacionu i mrežnu opremu, video interfonske sisteme i kontrolu pristupa, protivprovalne sisteme, sisteme za dojavu požara, profesionalnu audio tehniku kao i svu prateću neophodnu opremu i softvere za integraciju

a&s Adria: Koje su to TVT-ove videonadzorne tehnologije koje biste izdvojili kao ključnu prednost za korisnike, poput napredne Light Explorer tehnologije, koja u kombinaciji s jakim bijelim svjetlom daje sliku koja nosi mnogo više informacija s jasnim bojama tokom dana ili noći?

Ružić: Ono što treba izdvojiti kao ključnu prednost kada su u pitanju sistem-integratori su jednostavnost i brzina programiranja uređaja prilikom same montaže i puštanja sistema u rad, a sa strane korisnika, to je jednostavnost upotrebe aplikacija i softvera. Zahvaljujući vrhunskoj izradi elektronskih komponenti i samih uređaja, SysTeh kao ekskluzivni distributer podržava petogodišnju garanciju svakog dela i uređaja bez obzira na kvar i uzrok. Mislim da su ove prednsoti koje pružamo našim partnerima i korisnicima dovoljna potvrda tehničkog i tehnološkog nivoa naših proizvoda.

a&s Adria: Mnogim samostalnim lokacijama obično nedostaje osnovna infrastruktura. Visoki troškovi i težak teren za ožičenje za provođenje električne energije i internet izazov su za instalatere sigurnosnih sistema. Kako TVT sigurnosne kamere na solarni pogon pomažu u tim situacijama?

Ružić: Da, to je zaista ozbiljan zadatak i izazov za instalatere sigurnosnih kamera. Naše bezbednosne kamere, napajane sunčevom svetlošću na solarni pogon omogućavaju uspostavljanje video nadzora i u najtežim uslovima. Porodica TVT proizvoda na solarni pogon nastavlja da raste dodajući više funkcija i formata, pa čak i komplete koje je moguće samostalno dizajnirati za svoju jedinstvenu primenu. Proizvodi nove generacije na solarni pogon pružaju fleksibilne uglove gledanja te jednostavnu primenu i pouzdane performanse za praktično neograničene scenarije, dok 4G i bežična rešenja za područja bez napajanja i internet-veze čine upravljanje sigurnosnim sistemima na takvim mestima fleksibilnim, pouzdanim i jednostavnim.

Zahvaljujući visokoj pouzdanosti u skladištenju energije, sa dugim trajanjem baterije i malom potrošnjom energije ni napajanje više nije problem. Pomoću TVT Solar Power Kit-a može se brzo i lako prilagoditi sopstveni solarni sistem, a ovaj komplet može napajati različite proizvode kao što su sigurnosne mrežne kamere, radarske jedinice, LED displeji i još mnogo toga. Takođe, dizajn “sve u jednom” pruža neuporedivu pogodnost u primeni i održavanju, smanjujući troškove i povećavajući efikasnost. Pouzdane performanse robusnog kućišta u IP67 izvedbi znače savršenu zaštitu i veliku pouzdanost uprkos kiši, prašini i koroziji. Koristeći ovakav kit za montažu, instalateri imaju značajno pojednostavljen posao i to prvo tokom kreiranja idejnog rešenja, a zatim i u toku samog izvođenja radova.

a&s Adria: SysTeh nudi i najsavremenije TVT-ove žičane i bežične IP interfone. Koje ih jedinstvene karakteristike odlikuju, koje TVT-ove tehnologije koriste te mogu li se integrisati s kontrolom pristupa?

Ružić: Uz veliki broj dostupnih sistema, ključno je odabrati pravo rešenje za specifične zahteve korisnika. Naši IP interfoni omogućavaju korisnicima da se povezuju s lokalnom mrežom zgrade ili preko Wi-Fi-ja, otvarajući niz mogućnosti i pogodnosti za korisnike. Nema ograničenja za broj ulaznih stanica, ulaznih panela ili istovremenih poziva unutar jednog sistema, dok se programiranje može obaviti lokalno – ili s interfonskog monitora ili preko specijalizovanog IP softvera. Neke od važnih karakteristika su npr. prepoznavanje lica na udaljenosti od 0,2 do 2 m, otvaranje vrata prevlačenjem kartice, lozinkom, prepoznavanjem lica, a podržava i šifrovanje ID kartice te sprečava kopiranje ID kartice. Može se koristiti samo jedan taster za pozivanje unutrašnje jedinice, kao i deo analitičkih funkcija, npr. detekcija video izuzetaka, detekcija, snimanje i poređenje lica itd. Naši audio i video interfoni mogu se integrisati sa drugim delovima kontrole pristupa. Takva je implementacija IP interfonskog sistema s kontrolom pristupa itekako privlačna za programere, instalaterske firme i vlasnike komercijalnih nekretnina kao što su kancelarije i tržni centri. Spajanjem dva sistema u jedan postiže se viši stepen sigurnosti i jednostavnosti upotrebe. Korisnici upravljaju sistemom kroz pojednostavljen interfejs, imaju pristup  konsolidovanom dnevniku događaja s podesivim filterima, dok sveobuhvatna integracija pristupnih čitača unutar IP centrale omogućava čitanje, dodavanje i brisanje identifikatora i centralizovanu alokaciju nivoa pristupa.

a&s Adria: U segmentu protivprovalnih sistema radite sa engleskim proizvođačem Texecomom. Koji su glavni kvaliteti i prednosti njihovih proizvoda?

Ružić: Texecom je naš partner više od deset godina. Kao i sa TVT-om, naše je partnerstvo strateško i zasniva se na ekskluzivnom distributerstvu za Srbiju, dok smo zvanični distributer Texecom-a za sve republike bivše Jugoslavije, uključujući i Albaniju. Uzajamno prepoznata snaga na polju pionirskih inovacija i visokokvalitetne proizvodnje i visokoprofesionalnog načina distribucije, kao spoj, doneo je partnerstvo naše dve kompanije. Glavna prednost proizvoda je gotovo savršen hardver koji se neprestano razvija i menja od 1981. godine, a potvrda toga je desetogodišnja garancija na svaki deo svakog ugrađenog sistema. Pored toga, kao što znamo, savremena bezbednost je više od hardvera. Kroz distribuciju i naša rešenja sa Texecom proizvodima našim partnerima nudimo vodeća tehnološka rešenja i digitalne alate koji dodaju stvarnu vrednost našim partnerima, poboljšavaju poslovanje i iskustvo njihovih klijenata.

Texecom posluje na osnovu Sistema upravljanja poslovanjem sertifikovanog prema ISO 9001:2015 i ISO 45001:2018 QHSE. Politika kompanije je formalizovana i dokumentovana u Sistemu upravljanja poslovanjem. Treba naglasiti i činjenicu da je svaki element bilo kog Texecom proizvoda stoprocentno originalno iz UK-a, tako da naši proizvodi ispunjavaju sve najstrože međunarodne standarde. U skladu sa tim, i naši instalateri moraju imati sertifikate i akreditacije. Sa Texecom proizvodima SysTeh zaokružuje svoju ponudu u integrisanoj bezbednosti u rešenja kojima se može verovati.

Fokusiramo se na najpovoljnije rešenje u smislu namene, pa na osnovu toga dodate vrednosti za korisnika kroz posebne funkcionalnosti i garantni rok od pet do deset godina bez obzira na problem koji se pojavi u eksploataciji. Cena je važna, ali mi svojim pristupom uspevamo u tome da ne bude i presudna.

 a&s Adria: Jeste li kao distributer imali poteškoća s nabavkom opreme u ovih nekoliko godina od izbijanja pandemije i poremećaja lanaca snabdijevanja? Da li je taj problem konačno saniran, odnosno jesu li proizvođači s kojima radite prevazišli početne nestabilnosti u proizvodnji i isporuci proizvoda?

Ružić: Da, svakako, poteškoća je itekako bilo. Ali, čini mi se da smo dobrim i preciznim planiranjem u specifičnim okolnostima, a osluškujući potrebe naših partnera i planirajući projekte znatno unapred u periodu oporavka tržišta, izbegli kompleksnije probleme u smislu zastoja u realizaciji projekata. Utisak je da smo u tom periodu bili ozbiljnija podrška našim proizvođačima, koji su bili u zaista zahtevnim momentima poslovanja u smislu nabavke materijala i komponenti. Odgovornost i preciznost, kao i planiranje na vreme, uvek je ključ svake dobre realizacije.

 a&s Adria: Koliko je za vas važna edukacija vlastitog i osoblja partnera s kojima sarađujete? Smatrate li da na tom polju treba konstantno raditi i ulagati više?

Ružić: Jednostavno možemo zaključiti temu edukacije činjenicom da čovek uči dok je živ. U poslu kojim se bavimo nijedna informacija niti edukacije vas ne može 100% spremiti za novi dan i izazove tog sledećeg dana. Zato, zajedno sa mojim timom, proces učenja i edukacije sprovodimo svakodnevno, a periodičnim obukama sva svoja iskustva i znanja razmenjujemo sa partnerima. Važno je napomenuti da je proces obuke dvosmeran. Pored standardnih periodičnih termina za obuku naših partnera, shvatili smo da je svaki radni proces u danu prilika za širenje tih znanja i veština i da to direktno i najviše utiče na produktivnost, podizanje motivacije, kvaliteta odrađenog posla i da je to pravi ulog u budućnost našeg poslovanja.

a&s Adria: Kako biste ocijenili tržišta na kojima poslujete? Jesu li zrela u pogledu usvajanja posljednjih tehnoloških noviteta ili ipak u tome kasne za zapadnoevropskim zemljama? Da li je cijena i dalje presudni faktor koji utječe na odluke korisnika ili ih, zajedno s vašim partnerima, uspijevate uvjeriti u važnost kvaliteta uređaja?

Ružić: Kao što je edukacija naših stručnjaka, a zatim prenos znanja i iskustva našim partnerima najvažnija karika za budućnost poslovanja, tako je edukacija krajnjeg korisnika imperativ. Mislim da je nasledstvo koje kao tržište regiona nosimo iz prethodne, znatno veće države, a time i ozbiljnog tržišta, vrlo dobro i kvalitetno. Naši su ljudi vrlo otvoreni ka novim tehnologijama i bez ikakvih problema prihvataju novitete i napredak. Po tome ni u jednom segmentu ne zaostajemo za ostalim evropskim regionima. Profesionalnom komunikacijom sa projektantima, dizajnerima, arhitektama i na kraju investitorima možemo znatno uticati na podizanje nivoa tehničke kulture krajnjeg korisnika i time izbeći zamku “najjeftinijeg proizvoda” ili, kako se to u praksi, na terenu, kroz realizaciju i malih projekata i sistema srednje veličine može čuti “najniža” ponuda. Mi se fokusiramo na najpovoljnije rešenje u smislu namene, pa na osnovu toga dodate vrednosti za samog korisnika kroz posebne funkcionalnosti i garantni rok na našu opremu od pet do deset godina bez obzira na problem koji se pojavi u eksploataciji. Cena je važna, ali mi svojim pristupom uspevamo u tome da ne bude i presudna.

a&s Adria: Šta možemo očekivati od SysTeha u novoj godini? Kakvi su vaši razvojni planovi? Namjeravate li sklapati partnerstva s novim proizvođačima, širiti proizvodni portfolio i otvarati nove kancelarije?

Ružić: U prethodnoj godini zabeleženi su jako dobri rezultati. Rast u konačnom obrtu od 15 procenata i rast profita od celih 25 procenata. Uspehom smo više nego zadovoljni, ali to je već iza nas i potrebno je zadržati nivo poslovanja, a svakako i nastaviti napredak na svim nivoima u 2024. godini. Planiramo da zaposlimo nove inženjere u kancelarijama u Beogradu i Banjaluci i otvorimo kancelariju u Ljubljani. Na putu smo realizacije tog, slobodno mogu reći, poduhvata, jer je to u trenutnim okolnostima za poslovanje, a pogotovo uzimajući u obzir snagu konkurencije na regionalnom tržištu, vrlo zahtevno. Mislim da je i jedan od izazova realizacija novih partnerstava, ali o tome ne mogu dati neke bliže informacije u ovom trenutku jer je više značajnih pregovora u toku. U svakom slučaju očekuje nas dosta izazova u toku nove poslovne godine, što je uvek dodatni motiv za napredak.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *