Intervjui Pametni domovi

Intervju: Stephanie Ordan, zamjenica direktora za digitalna i pristupna rješenja, ASSA ABLOY

Pametnoj zgradi potreban je ekosistem u kojem podaci cirkuliraju u svim pravcima. Prilagođavanje različitim opcijama ključno je za zaštitu vrata i prostora. Fleksibilnost i skalabilnost omogućavaju da sigurnosne i druge funkcije zgrada olakšaju način na koji se krećemo u objektima
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Kada analizirate tržište kontrole pristupa, koje faktore utjecaja vidite kao ključne u narednih nekoliko godina?
Ordan: Uskoro nas očekuju značajne promjene u kontroli pristupa, koje idu izvan te sfere sigurnosti. Iz perspektive budućnosti više nije korisno govoriti o pojedinačnim funkcijama upravljanja zgradama. Brza urbanizacija i tehnološke promjene dovele su do toga da se sistemi koriste paralelno i svakodnevno, često s nepotrebnim i dupliciranim administrativnim opterećenjima na različitim platformama. Kao proizvođač i dugogodišnji lider na sigurnosnom tržištu EMEA regije, naš izazov je razvoj rješenja koja nude besprijekorno iskustvo za menadžere sigurnosti i korisnike objekata. U sektoru koje se brzo mijenja od ključne je važnosti ponuditi inteligentna i besprijekorno integrisana rješenja koja su dizajnirana da udovolje promjenjivim potrebama naših korisnika. Analitičari kompanije TechNavio predviđaju da će potražnja za kontrolom pristupa kao uslugom (ACaaS) godišnje rasti za 22% do 2022. godine. Tehnologije poput bežičnog zaključavanja i sigurnih mobilnih ključeva na pametnom telefonu danas su postale uobičajene i one elektronsku kontrolu pristupa čine sve atraktivnijom opcijom za mala i srednja preduzeća.

a&s Adria: Kako biste definirali pametnu zgradu koja može ponuditi besprijekorno iskustvo?
Ordan: Način na koji živimo, radimo i krećemo se neprestano mijenja. U ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA razumijemo da je prilagođavanje različitim opcijama ključno za zaštitu vrata i prostora. Fleksibilnost i jednostavna skalabilnost omogućavaju da sigurnosne i druge funkcije zgrada olakšaju način na koji se krećemo u objektima. Pametnoj zgradi potreban je ekosistem u kojem podaci cirkuliraju u svim pravcima. Inteligentna analitika prati primjenu podataka kako bi omogućila donošenje kvalitetnijih i automatiziranih odluka u stvarnom vremenu. Takve zgrade nose brojne prednosti. Naprimjer, poslovne zgrade danas rasipaju i do polovine svoje ukupne potrošnje energije. Pametno upravljanje energijom može vam pomoći da smanjite ovaj gubitak. Kontrola pristupa ovdje igra ulogu, jer ako vaš sistem upravljanja zgradom može pratiti prisustvo ljudi, može i automatski modificirati rad sistema grijanja ili hlađenja. Time se optimizira toplotni ambijent za korisnike, uz istovremeno smanjenje potrošnje energije, troškova i ukupnog ugljičnog otiska. To se može desiti samo ako su vaši sistemi uvezani. Evropsko vijeće za energijski efikasnu ekonomiju procjenjuje da će tehnologija pametnih zgrada smanjiti potrošnju energije za najmanje 15%. Automatizirana kontrola i pametni softver su ključni faktori u toj oblasti. Nedavno istraživanje stručnjaka za poslovnu imovinu u JLL-u pokazalo je da su stanarine za pametnije, održivije poslovne zgrade veće za 8% i 10%, uz bolju popunjenost kapaciteta. Ovakva efikasnost daje objašnjenje zašto je došlo do toga.

a&s Adria: Mislite na integraciju? Ona je rastući trend u segmentu kontrole pristupa i sigurnosti već godinama.
Ordan: Mi u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA već smo dugo pioniri integracije. Naprimjer, naša nagrađivana Aperio tehnologija bežičnog zaključavanja integrisana je sa sistemima kontrole pristupa više od stotinu proizvođača. Nova generacija zgrada od nas traži da napravimo još jedan veliki iskorak. U više sektora lideri navode “ekosisteme” kao glavnog pokretača promjena u njihovim postojećim poslovnim modelima. Sigurnost se po tome ne razlikuje od ostalih segmenata. Upravitelji objekata žele jedinstveno rješenje koje je svuda dostupno i može objediniti sve značajne funkcije u njima: pristup, zaključavanje, videonadzor, upravljanje energijom i dr. Sve funkcije moraju biti uključene u jedno jedinstveno, moćno i fleksibilno softversko okruženje. Najnoviji izvještaj kompanije Omdia Technology navodi da će “softver za kontrolu pristupa igrati presudnu ulogu za buduće inovacije”. Naš novi Incedo ekosistem je logičan korak naprijed: njegova prva verzija za komercijalna preduzeća zove se Incedo Business.

a&s Adria: Možete li nam reći nešto više o Incedo ekosistemu?
Ordan: Incedo je univerzalni ekosistem koji kombinuje softver i hardver u jedno agilno okruženje. Ovo okruženje efikasno koristi podatke, povezivanje i besprijekornu integraciju putem sigurnih i povezanih pristupnih tačaka i inteligentnih tehnologija za identifikaciju, kao i preko vrata i prostora koje svakodnevno koristimo. Uprkos fantastičnom zajedničkom iskustvu s početka 2020. godine, naše doba će biti obilježeno neprestanim i promjenjivim kretanjem. S obzirom na to da je kontrola pristupa ono što kretanje čini sigurnim i ugodnim iskustvom, i naši se sistemi moraju “kretati” paralelno s njim. Svaki krajnji korisnik koji dođe u kontakt s Incedom, čak i ako toga nije svjestan, mora moći uživati u lakšem pristupu i fleksibilnijoj sigurnosti u svakodnevnom životu. Mi možemo zajedno napredovati, mijenjati se, razvijati i kretati.

a&s Adria: Jasno je da je Incedo važan korak za ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. Kako novi sistem funkcioniše?
Ordan: Incedo je ekosistem zasnovan na autentičnoj platformi. On je mjesto na kojem kombinujete i upravljate svim elektronskim sigurnosnim uređajima i sistemima u vašoj zgradi. Incedo je modularan, što ga čini fleksibilnim i skalabilnim u bilo kojem smjeru. Možete birati najprikladnije opcije iz sve šireg spektra hardvera za sigurnost i kontrolu pristupa koji Incedo podržava. Pouzdane i nagrađivane ASSA ABLOY bežične digitalne brave i žičani zidni čitači štite unutrašnja i vanjska vrata. Već je dostupno više akreditiva u vidu kartica i tokena koji pomažu korisnicima da uživaju u sigurnom i praktičnom pristupu i kretanju po prostorijama. Incedo mobilni ključevi omogućuju vam sigurno otvaranje vrata pomoću pametnog telefona. Opcije upravljanja sistemom u okviru Incedo platforme su Lite, Plus i Cloud. One se kreću od početnog nivoa do upravljanja u oblaku i omogućavaju vam upravljanje većim brojem lokacija i integracija sa sistemima drugih proizvođača, uključujući CCTV. Možete širiti ili sužavati sistem u jedinstvenom okruženju, po potrebi dodavati ili uklanjati hardver i akreditive, kao i mijenjati opcije za upravljanje sistemom. Prelazak s Lite, Plus i Cloud opcija odvija se glatko u bilo kojem smjeru, što vam garantuje fleksibilnost i eliminira stres.

a&s Adria: Šta novi i stari korisnici mogu očekivati od Incedo Business platforme?
Ordan: Incedo čini radne tokove efikasnijim za sve, od instalatera do krajnjih korisnika. Menadžeri objekata imaju više kontrole i fleksibilnosti nego ikada. Uz Incedo Business možete planirati proširenje sistema prema svojim potrebama. Administratori sistema sada mogu postići više u okviru ograničenih budžeta jer mogu aktivirati, ukidati ili mijenjati profile pristupa, kao i pratiti kretanje po zgradi u stvarnom vremenu. Nikada vam neće zatrebati nova obuka jer se Incedo stalno prilagođava vašim potrebama. Istovremeno, korisnici zgrada dobivaju pojedinačne termine pristupa i dozvole za ulazak prema konkretnim potrebama. Oni se mogu slobodno kretati, bez ugrožavanja sigurnosti drugih ljudi ili opreme.

Integratori mogu lako nadograditi tehnologije i sisteme i tako smanjiti prateći rizik i ispuniti sve viša očekivanja korisnika od moderne tehnologije. Otvoreni API koji nudi Incedo olakšava prilagodbu. Instalateri se više ne moraju mučiti s nekompatibilnim sistemima. Jednostavna interoperabilnost je ugrađena u samu platformu, što znači da više nema kašnjenja ili nepotrebne složenosti. Izbacivanje proizvoda na tržište tek je prvi korak. Naš ekosistem Incedo je dizajniran da ponudi umreženost kao temeljnu funkciju, tj. kod njega nije riječ o nadograđivanju i integraciji funkcija u hodu. Incedo će uskoro uključiti softverska rješenja koja su posebno dizajnirana za ključne vertikale, uključujući obrazovanje i zdravstvo. Ovo je svestrana nova platforma koja nudi fleksibilnu, vrhunsku i dugoročnu sigurnost kao žilu kucavicu svake zgrade i poslovanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *