Intervjui

Intervju: Jacek Węglarz, edukator i tehnološki evanđelista, Dahua Technology

Dahua se već duže vrijeme bavi istraživanjem i razvojem vještačke inteligencije. Nadamo se da AI može nadoknaditi neke nedostatke ljudskog osoblja umjesto da ih zamijeni. Trenutno se AI uglavnom koristi za naknadno praćenje događaja, ali u budućnosti će se razvijati kako bi se pomoglo u prevenciji opasnosti. U industriji će glavna tehnologija postati ekstrakcija videopodataka i analiza velike količine podataka
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Za početak, za one koji nisu prisustvovali vašim konferencijama, možete li se predstaviti našim čitaocima?
Węglarz: U kompaniji Dahua Technology radim kao edukator i tehnološki evanđelista, šireći vijest o najnovijim i najvažnijim tehnologijama u gotovo 30 zemalja u okviru Starlight i drugih tehnoloških konferencija. Živeći pod motom „Ili radite strastveno ili nikako“, koristim iskustvo na polju videonadzora u kombinaciji s ljubavlju prema modernim tehnologijama kako bih znanje dijelio na jednostavan i zabavan način. Obrazovao sam se u Poljskoj, SAD-u i na Tajvanu u oblastima tehnologije i menadžmenta, što mi je omogućilo bolje razumijevanje industrije, a istovremeno mogu efektivno prenijeti poruku bez obzira na kulturnu pozadinu publike. Misija mi je povećati svijest o izazovima videonadzorne industrije, obrazovati publiku kako da odaberu najbolju kameru i predstaviti kako je Dahua odgovorila na te izazove. Između konferencija posvećen sam testiranju novih kamera i rješenja, kao i snimanju videozapisa koji dokazuju najviši kvalitet naših proizvoda, često u teškim ili neuobičajenim scenarijima.

a&s Adria: Dahua je jedan od vodećih proizvođača u industriji videonadzora. Šta govore posljednji statistički podaci?
Węglarz: Dahua Technology je među vodećim svjetskim ponuđačima pametnih videonadzornih IoT rješenja i usluga. Nudi cjelovita sigurnosna rješenja, sisteme i usluge koji stvaraju vrijednost za gradove, kompanije i potrošače. S više od 16.000 zaposlenih i preko 50% angažovanih na istraživanju i razvoju, Dahuina rješenja, proizvodi i usluge koriste se u najmanje 180 zemalja i regija. Od predstavljanja prvog 8-kanalnog DVR-a 2002. godine kompanija je posvećena tehnološkim inovacijama i neprestano povećava ulaganja u istraživanje i razvoj, koja danas iznose oko 10% njenog godišnjeg prihoda. Nastavljamo istraživati nove mogućnosti zasnovane na video IoT tehnologijama i već radimo na mašinskom vidu, videokonferencijskim sistemima, profesionalnim dronovima, elektronskim registarskim tablicama, RFID-u i robotici itd.

Osnovali smo više od 200 pokrajinskih ureda u Kini, kao i 54 podružnica i predstavništava u inostranstvu kako bismo kupcima iz cijelog svijeta pružili brze i kvalitetne usluge. Naši proizvodi se uveliko primjenjuju na ključnim vertikalnim tržištima, kao što su javna sigurnost, saobraćaj, maloprodaja, bankarstvo, finansije i energija itd. Dahuina rješenja i proizvodi korišteni su u brojnim velikim projektima: na Olimpijskim igrama u Riju, samitu G20 u Hangzhouu, 28. i 29. samitu ASEAN-a, u Podzemnoj željeznici Recife u Brazilu i mnogim drugim. Registrovali smo više od 2.100 patenata, uključujući najmanje stotinu međunarodnih. Prema izvještajima IHS-a, Dahua Technology zauzima drugo mjesto na svjetskom tržištu videonadzora još od 2014. godine, a Security 50 istraživanje iz 2018. je pozicionira na drugo mjesto u globalnoj industriji sigurnosti.

a&s Adria: Koji trendovi najviše utječu na industriju sigurnosti danas?
Węglarz: Teme o kojima se najviše govori obično su tehnologije koje sigurnosne sisteme čine pametnijim, efikasnijim i koje mogu uveliko skinuti teret sa sigurnosnog osoblja. Vještačka inteligencija igra temeljnu ulogu u oblikovanju budućnosti sigurnosti – već sada je čini neusporedivo pametnijom i efikasnijom. Također igra važnu ulogu u proizvodima i rješenjima naše kompanije. Dahua već duže vrijeme istražuje i razvija vještačku inteligenciju; osnovali smo institut za napredne tehnologije sa stručnjacima i inžinjerima posvećenim ovoj oblasti. Nadamo se da AI može nadoknaditi neke nedostatke ljudskog osoblja umjesto da ih zamijeni. Naprimjer, u velikoj količini videozapisa ne možemo pronaći osumnjičenog, dok AI može identificirati osobu upoređujući njene karakteristike s bazom desetaka miliona ljudi u roku jedne sekunde. Na raskrsnici je nemoguće da se saobraćajna policija fokusira na ilegalna vozila cijeli dan, ali naš sistem se u realnom vremenu može nositi s različitim prekršajima, što dovodi do optimiziranog rasporeda radne snage i resursa.

Uzimajući AI kao svoju glavnu strategiju, Dahua ima duboki uvid u različite industrije s fokusom na algoritam lica i algoritam za strukturiranje videozapisa. Trenutno se AI uglavnom koristi za naknadno praćenje događaja, ali u budućnosti će se razvijati kako bi se pomoglo u prevenciji opasnosti. U industriji će glavna tehnologija postati ekstrakcija videopodataka i analiza velike količine podataka, a videonadzor će prevenirati ilegalno ponašanje. Na osnovu ovog trenda, Dahua istražuje stvarne scenarije za primjenu AI-ja u različitim vertikalnim tržištima, kao što su pametni grad, pametni saobraćaj, pametna maloprodaja itd. i kombinuje ih s industrijskim procesima kako bi kupcima pružila istinsku poslovnu vrijednost od integrisanog inteligentnog rješenja. Kao jedan od vodećih ponuđača pametnih IoT videonadzornih rješenja i usluga, pragmatično ćemo potaknuti primjenu novih tehnologija kako bismo pomogli kupcima da iskoriste prednosti tržišne tranzicije, omogućavajući sigurnije društvo i pametniji način života.

a&s Adria: Recite nam nešto više o Dahuinim tehnološkim inovacijama u protekloj godini-dvije i šta možemo očekivati u skorijoj budućnosti?
Węglarz: Naša je kompanija u 2018. godinu ušla sa strategijom “Dahua u srcu grada” (Heart of City). Riječ je o motoru razvoja pametnog grada, koji potpuno iskorištava mogućnosti prikupljenih informacija, inteligencije, računarske snage i ekosistema uređaja s ciljem realizacije novog pametnog okvira rada “jedna platforma, dva centra i N broj aplikacija” (1 + 2 + N) za primjenu na gradskom, industrijskom i komercijalnom nivou. Strategija objedinjuje Dahuine napredne tehnološke inovacije, vrhunsku arhitekturu sigurnosne mreže i operativne usluge, istovremeno oblikujući cjelovita rješenja uz podržane tehnologije poput vještačke inteligencije, dubokog učenja, IoT-a u svim oblastima rada pametnih gradova. Cilj je promocija razvoja gradova na način da njegovi procesi i aktivnosti postanu pametniji i zadovolje visok kvalitet života. Da bi u potpunosti primijenila AI tehnologiju u cjelokupnom asortimanu pametnih proizvoda, Dahua je prikupljala sve zahtjeve kupaca vezane za uređaje i pohranu kako bi inovirala inteligentne proizvode i pustila ih u promet. Kombinirajući to s računarstvom u oblaku i velikim podacima te oslanjajući se na inteligentne algoritme i tehnologiju čipova, kompanija je optimizirala proizvode i rješenja te klijentima ponudila dodatnu vrijednost i omogućila inovativne načine poslovanja. Dahua Technology će i u tekućoj godini povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, nastaviti inovirati na polju vještačke inteligencije, računarstva u oblaku, velikih podataka, čipova i drugih tehnologija te unaprijediti funkcionalnosti sveobuhvatnih cjelovitih rješenja kako bi riješila poslovne probleme klijenata koji koriste Dahuinu HOC strukturu.

a&s Adria: Koja je vaša najveća prednost u odnosu na konkurente?
Węglarz: Ja prednosti volim podvesti po tri T: transparentnost, tehnologija i targetiranje. Na Starlight konferencijama uvijek sam naglašavao transparentnost. Kao tehnološka kompanija i, još važnije, kao pružalac usluga sigurnosti, moramo igrati otvorenih karata. Time ne samo da jačamo međusobno povjerenje s kupima već ih osnažujemo da nude naše kamere, jer znaju koje komponente koristimo i kako odabrati najbolju kameru. Moramo razgovarati na istom tehnološkom nivou kako bismo mogli usporediti hardver na fer i profesionalan način. Kao što možete vidjeti na konferencijama na kojima predajem, znatnu količinu vremena potrošim govoreći o najvažnijim specifikacijama kamera kako bih podsjetio naše partnere kako da pronađu najbolji proizvod prije nego što im bude isporučen. Proveo sam stotine sati testirajući naše proizvode i pripremajući stvarne videozapise za naše kupce kako bi vlastitim očima vidjeli istinsku prednost tehnologije. S druge strane, naši konkurenti ne dijele našu viziju transparentnosti. Jedni vole koristiti lukave načine za plasiranje određenih tehnologija, drugi da namjerno izostave važne varijable u tehničkim specifikacijama, a treći se žele sakriti iza izgovora o „poslovnoj tajni“ kada im postavite detaljnija pitanja o njihovom hardveru.

Drugo T se odnosi na tehnologiju – nešto prema čemu gajim posebnu strast i o čemu mogu govoriti satima. Zbog činjenice da Dahua ulaže 10% prihoda u istraživanje i razvoj, uspjeli smo na tržište izbaciti mnoge napredne tehnologije. Počeli smo koristiti Sonyjeve Starvis senzore u našoj cjenovno najpristupačnijoj Lite seriji, jer želimo da najbolje tehnologije budu dostupne svima i jer bolji kvalitet slike znači efikasniji nadzor, što na kraju znači i sigurnije okruženje. Dahua stalno donosi novije i bolje senzore na videonadzorno tržište. S našim FullColor kamerama, naprimjer, možete imati živopisnu sliku noću kada proizvodi većine konkurenata prelaze na crno-bijeli režim. Također smo prvi uveli 4-megapikselnu Starlight+ seriju kamera, postavljajući izazov i ostalima. Patentirali smo revolucionarnu ePOE tehnologiju, koja ruši rekorde u prijenosu električne energije i podataka preko UTP, pa čak i koaksijalnog kabla! Možete napajati kamere i prenositi podatke pomoću jednog kabla na udaljenosti od čak jednog kilometra! To mijenja sve.

Za analogne sisteme naša patentirana tehnologija donosi mogućnost ne samo napajanja kamera i prijenosa videosnimka preko koaksijalnog kabla već i prijenosa zvuka visokog kvaliteta. Sljedeće poglavlje Dahuinog proboja započinje prvim svjetskim mrežnim videosnimačem s vještačkom inteligencijom – jednim kompaktnim uređajem koji može zamijeniti farmu servera! Nikada prije nije bilo moguće pokrenuti toliko algoritama na jednom uređaju koji je pristupačan i jednostavan za upotrebu. Osim već spomenutog prepoznavanja lica, NVR s AI-jem također može prepoznati izgled svake osobe po boji i vrsti odjeće, čineći to u nekoliko sekundi, a ne sati. Slično tome, uređaj može prepoznavati boje i vrste automobila kako bi se optimizirala potraga za određenim vozilima. Klasificiranjem ljudi i automobila AI NVR eliminira lažne alarme u protivprovali, šaljući upozorenje samo kada se stvarna osoba ili automobil pojave u vidokrugu kamere. Radujem se budućim Dahuinim inovacijama koje će Dahua donijeti na tržište.

a&s Adria: Kada govorite o targetiranju kao prednosti kompanije, šta konkretno pod time podrazumjevate?
Węglarz: Treća velika prednost Dahue u odnosu na naše konkurente je fokusiranje na lokalno tržište. Dinamično rastemo na lokalnim tržištima, šireći timove i urede kako bismo mogli ponuditi pravu lokalnu podršku i biti bliži našim partnerima. U tim kancelarijama često se održavaju obuke, koje rezultiraju certificiranjem polaznika, lokalnih timova za podršku i, naravno, projektnih i prodajnih timova koji pomažu kupcima u svakoj fazi njihovih projekata. Da bismo mogli ispuniti veliku potražnju za Dahuinim proizvodima, trenutno imamo dva značajna logistička centra u Poljskoj i Mađarskoj, koja u prosjeku skladište 600.000 proizvoda! Povrh toga, u Mađarskoj smo pokrenuli visokotehnološku montažnu liniju, koja može u početnoj fazi proizvoditi više od hiljadu uređaja dnevno, a s vremenom i više. Sjedište za Sjevernu i Istočnu Evropu te Skandinaviju je u Varšavi, u kojoj se nalazi ne samo menadžerski tim već i prostor Dahuine akademije i lokalni centar za provjeru vraćene robe, koji u slučaju potrebe pružaju brzu i efikasnu pomoć našim evropskim kupcima. Vjerujem da smo s ovim trima velikim prednostima umnogome ispred naših konkurenata. Naravno, radimo mnogo kako bismo nastavili rasti i postali još konkurentniji.

a&s Adria: Mnogo se govori o cyber sigurnosti. Šta Dahua radi na tome da zaštiti svoje uređaje od hakiranja?
Węglarz: Drago mi je što ste postavili ovo pitanje, pogotovo jer se na internetu o tome širi mnogo glasina i ne toliko činjenica. Kako bi pružila najviši nivo sigurnosti našim kupcima, Dahua je formirala Cyber sigurnosni centar, koji radi na rješavanju problema s kibernetičkom sigurnosti i koji nastoji pružiti robusnije i sigurnije proizvode i rješenja. Njihov rad sastoji se od izvještavanja o ranjivosti na napade i razmjene znanja o cyber sigurnosti s našom globalnom bazom korisnika. Zaštita svih proizvoda u našoj industriji je veliki izazov i zato sigurnost stavljamo na vrh liste prioriteta. Dahua, zapravo, čak zapošljava profesionalce (neki ih jednostavno nazivaju hakerima) koji traže sve ranjivosti u našim proizvodima kako bismo ih odmah mogli popraviti. Drugim riječima, ako uspiju pronaći sigurnosne propuste, mi ih za to nagrađujemo. Tim za odgovor na sigurnosne propuste u proizvodima (PSIRT) dio je tog centra. PSIRT je odgovoran za primanje, obradu i objelodanjenje informacija o ranjivosti Dahuinih proizvoda i rješenja koji se odnose na sigurnost.
Iz ugla korisnika, za svoje proizvode primjenjujemo posebne sigurnosne zahtjeve kako bismo osigurali viši nivo sigurnosti. Ne dozvoljavamo zadane šifre – korisnik mora unijeti složeniju, a mi označavamo nivo njene kompleksnosti prilikom odabira. A u slučaju napada razvili smo i tehnologiju za zaštitu šifri. Naši proizvodi podržavaju enkripciju cjelokupnog sistema, pružajući sigurnu razmjenu podataka između naših proizvoda te omogućujući usklađenost s GDPR-om. Postoji mnogo inicijativa koje preduzimamo kako bismo osigurali da naši proizvodi budu zaštićeni od napada. Za više informacija o tome kako možete učiniti sisteme sigurnijima posjetite naš web-sajt www.dahuasecurity.com i stranicu posvećenu cyber sigurnosti. Nudimo razne vrste vodiča, stručne članke i mnogo korisnih informacija o tome kako da zaštitite svoje sisteme i kako vam mi možemo pomoći u tome.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *