Intervjui

Intervju: Marco Zittino, prodajni menadžer, AVS Electronics

Naše veliko iskustvo sa senzorima za vanjsku primjenu učinilo nas je referentnim u tom segmentu, naročito kada je riječ o mikrovalnim tehnologijama detekcije u vanjskim prostorima, koje su veoma stabilne, otporne na lažne alarme te se mogu višestruko podešavati i prilagođavati specifičnim rješenjima

Razgovarao: Damir Muharemović 

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Zittino, više od dvije decenije radite u industriji sigurnosti. Kako se razvijala Vaša karijera?

Zittino: Zovem se Marco Zittino. Svoju avanturu u svijetu sigurnosti počeo sam 1995. godine nakon svršetka studiranja na fakultetu za ekonomiju i komunikacije. U prodaji sam od 2000. Pomogao sam u razvoju nekolicine velikih kompanija u sigurnosnom sektoru, kao što su Doppler, Domotec i Tecnoalarm. Od novembra 2014. godine dio sam AVS Electronicsovog odjela za izvoz. Trenutno obavljam funkciju prodajnog menadžera za tržišta izvan Italije.

a&s Adria: Još od 1974. godine AVS gradi svoju poziciju na tržištu sigurnosti inovirajući, šireći svoje prisustvo i otvarajući nova tržišta. Možete li nam reći nešto o historiji vaše kompanije, njenim najvažnijim prekretnicama. AVS se 2003. pridružio Riello Elettronica Grupi, koji su glavni benefiti toga?

Zittino: AVS Electronics jedan je od najstarijih evropskih proizvođača sigurnosnih sistema. Nakon osnivanja 1974. pod imenom AVS Elettronica i promjene naziva šest godina nakon toga, kao glavne prekretnice mogao bih navesti sljedeće: otvaranje prve italijanske podružnice u Milanu 1996, zatim dobijanje ISO 9001 certifikata za osiguranje kvaliteta dvije godine poslije, otvaranje novog sjedišta na 5.000 m2 2001. i postajanje dijelom Riello Elettronica Grupe 2003. Potom je uslijedilo povećanje međunarodnog prisustva. Dobijali smo više poslova u Africi i Bliskom istoku, a 2008. AVS je ostvario prisustvo na pet kontinenata. Prije tri godine dobili smo OHSAS 18001 certifikat za prevenciju rizika na radnim mjestima, a dodatni fokus smo stavili i na veće prisustvo na društvenim mrežama i na marketing.

Inače, sjedište AVS Electronicsa je 45 kilometara od Venecije, imamo podružnicu u Milanu, deset agenata i 45 veletrgovaca naše opreme u Italiji, a 75 distributera širom svijeta. Iako smo članica Riello Elettronica Grupe, imamo potpunu operativnu nezavisnost. Unutar koncerna dijelimo znanje i vještine, ali i pogodnost da manje-više u svakom dijelu svijeta imamo efikasnu mrežu ureda i saradnika. AVS ljubomorno gradi svoj identitet, izgrađen tokom godina i zasnovan na pravim izborima i odnosima onih koji rade u kompaniji i vanjskih saradnika, instalatera i krajnjih korisnika. Tokom godina AVS je izgradio vlastiti spektar vrijednosti, koje su imale pozitivan utjecaj na donijete odluke. Ta je osobina AVS-ove proizvode učinila prilagođenijim korisnicima. Postajanje dijelom Grupe nije nas oslabilo, već je, naprotiv, ojačalo našu ideju i ciljeve, podarilo nam veće mogućnosti za usporedbu, veći podstrek za istraživanjem i širu viziju onoga na čemu će se raditi u budućnosti.

a&s Adria: Predstavite nam ukratko vašu proizvodnu liniju? Koji biste proizvod izdvojili kao najprodavaniji i zašto?

Zittino: Naša proizvodna linija je veoma raznovrsna. Imamo tri vrste različitih platformi za centrale: XTream, veoma fleksibilnu i snažnu platformu, žičanu i bežičnu, usklađenu s EN50131 certifikatom, koja je najprodavanija na italijanskom tržištu; Capture, nedavno predstavljenu, veoma inovativnu platformu, napravljenu kao važan alat za nove generacije instalatera, koja je jednostavna ali kompletna; i Raptor, novu “sve u jednom” potpuno bežičnu centralu. S ovim trima platformama imamo veoma veliki spektar senzora za unutrašnju i vanjsku primjenu: One, Outspider, Spectrum i Spectrum wall, te BM mikrovalne senzore velikog dometa za vanjsku primjenu. Ovako širok dijapazon je ono što pravi razliku na globalnom tržištu.

a&s Adria: Na kojim se tehnologijama temelje vaše proizvodi?

Zittino: Naše veliko iskustvo sa senzorima za vanjsku primjenu učinilo nas je referentnim u tom segmentu, naročito kada je riječ o mikrovalnim tehnologijama detekcije u vanjskim prostorima, koje su veoma stabilne, otporne na lažne alarme te se mogu višestruko podešavati i prilagođavati specifičnim rješenjima.

a&s Adria: Kada je u pitanju protivprovala, najveći problem predstavljaju lažni alarmi. Na koji način AVS pokušava svesti broj lažnih alarma na minimum?

Zittino: Suočavanje s lažnim alarmima je veoma kompleksno i osjetljivo pitanje. Mi smo od samoga početka razvijali tehnologije detekcije koje se mogu prilagoditi okolinskim uslovima. Većinu lažnih alarma izazivaju elementi koji se ne bi trebali uzimati u obzir. Prednost naših proizvoda je u tome što mogu prepoznati takve elemente i izuzeti ih. To nam pruža mogućnost da se fokusiramo na prave uzroke i detektujemo stvarnu alarmnu situaciju.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju… 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *