Intervjui

Intervju: Slaven Matijević, prodajni menadžer kompanije Axis Communications

Kompanija Axis kupcima nudi inteligentna sigurnosna rješenja koja svijet čine mudrijim i sigurnijim. Kao globalni lider na tržištu mrežnog videa, Axis pogoni industriju naprijed stalnim predstavljanjem inovativnih mrežnih proizvoda baziranih na otvorenoj platformi – isporučujući visoku vrijednost korisnicima preko mreže globalnih partnera. Axis gaji bliske partnerske odnose šireći znanje i isporučujući inovativne mrežne proizvode na postojećim, ali i novim tržištima

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Hvala vam, gosp. Matijeviću, što ste odvojili vrijeme za naš magazin. Možete li nam za početak reći nešto više o sebi i kompaniji Axis Communications.

Moj posao u sigurnosnoj industriji započeo je u kompaniji Panasonic, gdje sam imao poziciju Country managera za Hrvatsku. Bio sam zadužen za prodaju proizvoda u Hrvatskoj, razvoj lokalnog ureda, a kasnije mi je dodijeljeno i tržište Slovenije. Tokom osam godina ostvarili smo partnerske odnose u različitim segmentima poslovanja: od elektronskih uređaja za krajnje kupce, preko sigurnosne opreme, profesionalne videoopreme, pa sve do PC kompjutera i druge slične opreme. Moja posljednja pozicija prije prelaska u Axis Communications na mjesto prodajnog menadžera za jugoistočnu Evropu bila je vezana za razvoj prodaje i marketinga za Hrvatsku u sistem-integratorskoj kompaniji Eccos inženjering d.o.o. Što se tiče kompanije Axis, ona kupcima nudi inteligentna sigurnosna rješenja koja svijet čine mudrijim i sigurnijim. Kao globalni lider na tržištu mrežnog videa, Axis pogoni industriju naprijed stalnim predstavljanjem inovativnih mrežnih proizvoda baziranih na otvorenoj platformi – isporučujući visoku vrijednost korisnicima preko mreže globalnih partnera. Axis gaji bliske partnerske odnose šireći znanje i isporučujući inovativne mrežne proizvode na postojećim, ali i novim tržištima. Axis je osnovan 1984. godine u Švedskoj. Trenutno imamo više od 1.600 stalno zaposlenih u više od 40 zemalja širom svijeta, a partnerska mreža broji 65.000 članova iz 179 zemalja.

Šta pokreće promjenu prema IP-baziranim rješenjima i kako vaša kompanija uspijeva održati vodeće mjesto u tom segmentu tržišta? Kakvo je stanje tržišta mrežnog videa u odnosu na analogni video? Kako trenutna ekonomska situacija utječe na tržište mrežnog videonadzora kada se u obzir uzmu specifičnosti različitih vertikalnih tržišta?

Axis se opredijelio za indirektni model prodaje još od svojih početaka davne 1984. godine. Vjerujemo da je za naš uspjeh zaslužna naša prilagodljivost, koja nam je omogućila rast i podršku aktivnoj mreži partnera koji koriste prednosti učestvovanja na lokalnom i globalnom tržištu. Naša kompanija ima reputaciju pionira na tržištu inteligentnih mrežnih tehnologija. Ujedinjujemo najveću profesionalnu mrežu naše industrije i tako pomažemo partnerima da ostvare nove kontakte, preporuke i poslovne prilike. Axis je kreator tržišta umreženih proizvoda za videonadzor. Sa 30 godina iskustva, Axis je priznat po visokokvalitetnim proizvodima, inovativnoj tehnologiji, pouzdanosti i podršci nakon prodaje. Kombinujemo najbolje od ljudskog kapitala sa inteligentnom tehnologijom kako bismo bili pioniri razvoja naše industrije. Svake godine investiramo 15% u istraživanje i razvoj (R&D) i tako smo uspjeli biti prvi na tržištu sa brojnim novim tehnologijama i novim dizajnom proizvoda. Mreža naših partnera je inovativna, kao i proizvodi koje plasiramo na tržište. Iako ekonomska situacija u većini zemalja regiona nije povoljna za investiranje, i dalje vjerujemo da ima potencijala za rast tržišta u pojedinim vertikalama, kao što su maloprodaja, transport, nadzor urbanih sredina i slično. Nadamo se da će rast tržišta ponovo početi u eurozoni, a posebno Njemačkoj, koja ima snažan utjecaj na naš region, te da će tako ponovo početi i rast tržišta opreme za nadzor. Sve zavisi od političke stabilnosti i faze razvoja svake zemlje, te od specifičnih vertikala tržišta opreme za nadzor.

Koji su ključni faktori širenja Axisovih tehnologija u svijetu?

Axis je prva kompanija na svijetu koja je proizvela mrežnu kameru 1996. godine, pokrenuvši trend prebacivanja sa analogne na digitalnu opremu. Kao proizvođači prve mrežne kamere, prihvatili smo otvorenu platformu, takozvani “best-of-breed” pristup tržištu. Axis blisko sarađuje sa proizvođačima hardvera i softvera kako bi što brže implementirao nove tehnologije, proizvode i mogućnosti putem konzistentnih i standardiziranih interfejsa. Naši partneri znaju da se mogu pouzdati da će im Axis donijeti najnoviju i najpouzdaniju tehnologiju. Kao jedan od osnivača ONVIF-a, Axis također stalno radi na standardizaciji kako bi korist imala čitava industrija. Otvoreno dijelimo znanje i ekspertizu, a naša detaljna tehnička dokumentacija osigurava laku integraciju proizvoda u partnerska rješenja. Stalno razvijamo svjetski priznatu Axis Communications Akademiju, koja utječe na kapacitet i pouzdanje naše mreže partnera. Naša posvećenost dijeljenju znanja nadmašuje Axis proizvode i tehnologije. Redovno organizujemo forume za hardverske i softverske partnere da bismo dodatno obučili zaposlenike i prodavače o srodnim proizvodima i tehnološkim rješenjima. Našim softverskim i hardverskim partnerima pružamo potpunu podršku, uključujući detaljnu tehničku dokumentaciju, alate, SDK-ove, obuku te rani pristup najnovijoj tehnologiji. Dijeleći podatke o proizvodima i tehnologiji, omogućavamo našim partnerima da brzo izađu na tržište sa pouzdanim rješenjima.

Vaš proizvodni portfolio je nedavno obogaćen AXIS A1001 sistemom za kontrolu pristupa. Koji su razlozi ove odluke? Kakve su povratne informacije korisnika? Kako vidite ekspanziju kompanije na ovaj dio tržišta?

Sistemi za fizičku zaštitu sve se više ponašaju kao IT sistemi, gdje su otvoreni standardi i ne-vlasnički hardver logičan koncept koji se već godinama koristi. Novi AXIS A1001 mrežni kontroler vrata se savršeno uklapa u ovaj koncept. Radi se o prirodnoj sinergiji partnera koji imaju višegodišnje iskustvo u kontroli pristupa i koji žele da sarađuju sa nama. Axis proizvodi za fizičku kontrolu pristupa su komplementarni postojećim inovativnim mrežnim videoproizvodima, te se njihovom kombinacijom stvara jedinstvena prilika za integraciju, od koje imaju koristi i partneri i kupci. Prema IHS kompaniji za istraživanje tržišta, ukupna vrijednost globalnog tržišta fizičke kontrole pristupa je bila oko 3 milijarde američkih dolara u 2012. godini, a do 2017. godine očekuje se porast na približno 4,2 milijarde, što predstavlja godišnji rast od 7 procenata. Lansiranje proizvoda u SAD-u je bilo vrlo uspješno i dobili smo veliki broj pozitivnih reakcija partnera i krajnjih korisnika.

 

Koji segmenti tržišta su ključni za Axis i kakva je vaša tržišna pozicija u našem regionu? Postoji li dovoljno interesa za IP-bazirane videotehnologije kod regionalnih korisnika, instalatera i sistem-integratora?

Smatramo sa nismo dostigli puni potencijal koji pruža SEE region (Jugoistočna Evropa) i nadamo se da će se naša tržišna pozicija poboljšati u narednim godinama. Pošto je region jako fragmentiran, prisustvo iskusnih sistem-integratora će biti različito od zemlje do zemlje, a isto se može reći i za povećanje prodaje IP-baziranih videotehnologija na tržištu uređaja za nadzor. Investirat ćemo u razvoj tržišta u kombinaciji sa pojačavanjem aktivnosti koje će doprinijeti povećanju partnerske mreže pomoću specijalnih programa namijenjenih sistem-integratorima, softverskim developerima, inženjerima, arhitektima i dr. Fokusirat ćemo se na edukativne aktivnosti kroz Axis Akademiju za sistem-integratore i instalatere putem kurseva o osnovama mrežnog videa i dizajna, te enkoderskih treninga. Kombinacijom loyalty shema i edukacionih aktivnosti planiramo da steknemo nove partnere u svim zemljama regiona. Naša kompanija je zainteresovana za različite projekte po svim vertikalama tržišta, pošto se naša rješenja primjenjuju širom svijeta u područjima poput ključne infrastrukture, obrazovanja, zdravstvene zaštite, industrije, bankarstva, državnih organa i dr. Ali, prema najboljim primjerima iz prakse i prema trenutnim zahtjevima na SEE tržištu, najveći potencijal vidimo u maloprodaji, transportu i nadgledanju urbanih područja.

Ko su najčešći kupci vaših proizvoda i da li su ti podaci u skladu sa specifičnim zahtjevima tržišta i kupovnom moći kupaca na različitim tržištima?

Axis Communications ima vrlo širok portfolio proizvoda, koji se sastoji od više od 135 tipova IP kamera i drugih proizvoda vezanih za videotehnologije. Radimo sa velikim brojem sistem-integratora, koji implementiraju naše proizvode i rješenja u različitim projektima. Naši najčešći kupci traže kombinaciju kvaliteta, inovativnih rješenja, visoke vrijednosti za uloženo, pouzdanosti i prvoklasne podrške. Da bismo to postigli, pružamo inovativna rješenja i servise sa našim partnerima koji imaju bogato iskustvo i posjeduju znanje o najnovijim tehnologijama industrije mrežnog videa. Njihove usluge se smatraju najboljim na tržištu za krajnje korisnike.

Na koje ključne tehnologije i tržišta u razvoju će se Axis fokusirati u bliskoj budućnosti? Recite nam nešto više o razvojnim planovima Vaše kompanije.

Naš tim za istraživanje i razvoj (R&D), baziran u Axis sjedištu u Lundu, broji više od 500 inženjera i predano radi na razvoju novih mrežnih videoproizvoda. Naše najnovije proizvode čini Axis P14 serija mrežnih kamera, koje karakteriše visoki kvalitet slike rezolucije 4K Ultra HD. Još jedan dobar primjer je razvoj Axis Q6000-E mrežne kamere za vanjsku ugradnju, koja pokriva 360 stepeni vidnog polja i koja se lako integriše sa Axis Q60-E serijom PTZ kupolastih mrežnih kamera, čime je moguće dobiti potpuni pogled na 360 stepeni vidnog polja. Axis je, također, predstavio Axis Camera Companion 2.2 mobilnu aplikaciju za nadzor manjih sistema, koja podržava Axis Mobile Streaming. Ova tehnologija je specijalno dizajnirana da pruži brz i jednostavan uvid u živi i snimljeni video visoke definicije, čak i u situacijama ograničene mrežne propusnosti. Razvoj u 2015. godini će biti najviše fokusiran na mrežne proizvode visoke rezolucije i 4K standarda, uz razvoj softvera i mobilnih aplikacija koje su jednostavne za upotrebu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *