Intervjui

Intervju: Nina Rakovac, direktorica Sektora zajedničkih poslova, Kodeks

Kada se osnivao Kodeks, nit vodilja bila je opisati našu srž i usaditi moto koji bi se protezao kroz rad bez obzira na promjene na tržištu. Dan-danas, nakon 30 godina postojanja, mogu reći da nam ime predstavlja ono što jesmo i što želimo ostati – korektni i savjetodavni prema našim korisnicima i njihovim potrebama
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Recite nam za početak nešto o sebi, Vašem obrazovanju, karijeri i važnim poslovnim iskustvima?
Rakovac: Priča o meni, zapravo, počinje mnogo prije mene, točnije s mojim ocem, koji je s partnerima davne 1989. osnovao tvrtku Kodeks, koja se bavila prodajom informatičke opreme. On je po struci bio financijaš, što je uvelike i mene usmjerilo u obrazovanju te sam završila Ekonomski fakultet u Zagrebu i to baš smjer financije. Moje obrazovanje tu nije prestalo te ove godine završavam i MBA studij poslovne škole Cotrugli. Poslovno iskustvo stjecala sam već tijekom studijskog perioda, kada sam radila u jednoj marketinškoj agenciji, pa imam ponešto iskustva i na tom području. Već sam 2015. godine započela svoje Kodeks putovanje radom u računovodstvu, a danas sa svojim bratom i partnerom vodim tvrtku. Trenutno sam direktorica Sektora zajedničkih poslova, u kojem su financije i računovodstvo te servis i skladište. Posao mi je omogućio da upoznam velik broj ljudi iz različitih branši te surađujem s velikim hrvatskim i stranim ICT tvrtkama kao što su Ingram Micro, IBM, Dell i brojne druge. Tu su i brojni projekti, zanimljiva iskustva koja su obogatila mene i portfelj Kodeksa. Definitivno najzanimljivije iskustvo bilo je predstavljanje Kodeksa na međunarodnoj bioinformatičkoj konferenciji u Bogoti. Planovi za budućnost vezani su i dalje za Kodeks, ali i osobni razvoj, bilo da je riječ o dodatnom obrazovanju ili sudjelovanju u zajedničkim projektima kao i do sada. Osim posla, privatno volim uživati u slobodnom vremenu na putovanju ili u društvu prijatelja i obitelji.

a&s Adria: Kodeks je lani obilježio 30 godina uspješnog poslovanja. Firma je osnovana u turbulentnim vremenima pred raspad bivše države. Koje su bile najvažnije prekretnice tokom protekle tri decenije, kako Kodeks stoji danas u pogledu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda, otvorenih ureda, država u kojima poslujete?
Rakovac: Svaki početak je izazovan, ali kada se postave dobri temelji, onda se ponosno možemo osvrnuti na nešto više od 30 godina koliko Kodeks danas broji. Kada se osnivala tvrtka, nit vodilja bila je opisati našu srž i usaditi moto koji bi se protezao kroz rad bez obzira na promjene na tržištu. U posljednjih deset godina Kodeks je narasao s 25 na čak 50 zaposlenika. Tome je kumovala prilagodba tržišnim potrebama, posebno na području specijaliziranog informatičkog znanja. Dan-danas, nakon 30 godina postojanja, mogu reći da nam ime predstavlja ono što jesmo i što želimo ostati – korektni i savjetodavni prema našim korisnicima i njihovim potrebama. Naše poslovanje i prihodi najviše se oslanjaju na poslovanje s realnim sektorom te dijelom s javnim poduzećima. Specijalizirali smo se više za određene tehnologije koje nalaze primjenu kod većine korisnika koji žele osuvremeniti poslovanje, a prisutni smo u tvrtkama koje se bave maloprodajom, proizvodnjom, infrastrukturom, telekomunikacijama, turizmom itd. Ali primarno se bavimo poslovima sistem-integracije i servisa. Prisutni smo i na stranim tržištima: u Bosni i Hercegovini već poslujemo više od 20 godina kao Kodeks Sarajevo, a aktivni smo i na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i trenutno sudjelujemo u projektu opremanja bolnice u Al-Ainu (grad poznat po nogometnom klubu koji u posljednje vrijeme vode hrvatski treneri). Izgradnja bolnice je u završnoj fazi i to će biti najveća i najsuvremenija bolnica u UAE-u. Naš segment posla u Emiratima baziran je na implementaciji Cisco i Crestron rješenja. Planovi su nam veliki i radimo na tome da ih sve uspješno ostvarimo u regiji, ali i šire.

a&s Adria: Kako stoji na vašoj web-stranici, Kodeks se razvio u “sistem-integratora koji je sposoban za najzahtjevnije zadaće u informatici i telekomunikacijama – od računarstva i podatkovnih centara do raznih mrežnih rješenja”. Koje sve usluge nudite vašim klijentima i iz kojih oblasti poslovanja?
Rakovac: S obzirom na to da Kodeks ponosno broji više od 30 godina uspješnog poslovanja, tako se i područje poslovanja širilo i nadograđivalo, ali ostali smo vjerni uslugama dizajna, implementacije i održavanja cjelokupnih IT rješenja. To podrazumijeva razine pasivne opreme data centra, serverske sobe ili jedan rack ormar te mrežne infrastrukture servera, pohrane, backup rješenja, sigurnosti, pa sve do servisnih i aplikacijskih softvera. Uvijek nam je fokus bio i ostao ponuditi rješenja koja će optimalno zadovoljiti potrebe sadašnjeg i budućeg poslovanja za sve korisnike. Naša je paleta klijenata zbilja šarolika i obuhvaća brojne sektore poput hotelijerstva, graditeljstva, trgovine, javnog sektora, financija, proizvodnje itd. Uvijek smo tu da klijentima omogućimo vrhunsku uslugu s ciljem da nastavimo uspješne poslovne suradnje, na što smo u konačnici i najponosniji.

a&s Adria: Za kompletna ICT rješenja nudite model po sistemu “ključ u ruke”. Šta takav model obuhvata?
Rakovac: Neki od korisnika vole se u ranim fazama poslovanja osloniti isključivo na nas kao vanjske partnere kako bi unaprijedili infrastrukturu, projektiranje, izvedbu, održavanje i/ili nadogradnju sustava. Zato smo tu da im od prvog koraka osiguramo sve što je potrebno i što smo usuglasili kod važnosti projekata i ostvarivanja njihovih ciljeva. Naravno, neki korisnici raspolažu vlastitim IT kadrom, ali za neke složenije procese angažiraju nas kao tvrtku s odgovarajućim iskustvom. Naša uloga u oba slučaja je sudjelovati u razradi ideja, predložiti tehničke i ekonomski zanimljive opcije te pomoći u odabiru dugoročno održive odluke. U suradnji s renomiranim svjetskim dobavljačima u zadanim rokovima isporučujemo funkcionalna rješenja, ali radimo i redovita održavanja, koja najčešće rezultiraju novim mogućnostima za daljnja unapređenja. Dakle, s nama je stvarno sistem “ključ u ruke”, što u konačnici i korisnici prepoznaju jer se pobrinemo da sve tehnologije povežemo u jedinstveni sustav umjesto da angažiraju različite tvrtke.

a&s Adria: Šta podrazumijevate pod “najzahtjevnijim zadaćama”? Koje biste projekte istaknuli kao referentne?
Rakovac: Prvo bih željela napomenuti kako “najzahtjevnija zadaća” nije nužno povezana s tzv. najzahtjevnijim korisnicima, što je najčešća pretpostavka. Zahtjevnost je češće prisutna kod manjih korisnika jer oni sami imaju nekakvu vrstu straha kada je u pitanju tehnologija. Njihove pretpostavke su vezane za nedostupnost tehnoloških rješenja jer misle da je sve skupo i da neće moći priuštiti sebi tehnologiju kako bi imali bolje poslovne rezultate. Mi smo tu da taj stereotip razbijemo i da im približimo apsolutno sve moguće opcije kako bismo postigli obostrano zadovoljstvo. Možda na to gledam kao na “najzahtjevniju zadaću” jer želimo potaknuti manje korisnike jednako kao i one velike pošto svijet ide naprijed i važno je da smo svi u korak s vremenom.

Projekte koje volim istaknuti su oni s područja domaće autoindustrije, koja se veoma brzo razvija, a mi pokrivamo zahtjeve u hiperkonvergiranim i sustavima pohrane. Svakako bih izdvojila projekt pohrane podataka koji smo završili u Rimac Automobilima. Nije novost da su Rimac Automobili dio svoga razvoja okrenuli prema razvoju ADAS sustava (Advanced Driver-Assistance Systems). Njihova primarna uloga je razvoj softvera za autonomnu vožnju, a kako bi to bilo moguće, u pozadini je potreban najmoderniji hardver koji bi podatke s ceste skupljao i obrađivao. Da ne ulazim u tehničke detalje, možemo reći da je riječ o superračunalima i iznimno velikoj pohrani. ADAS sustavi nisu nešto što viđate često kod korisnika te nisu prepoznatljiva specijalizacija u Hrvatskoj i regiji. Svakako nezaobilazan projekt koji smo radili je za Zračnu luku Dubrovnik, gdje smo sudjelovali u projektu izgradnje pristanišne zgrade dio “C” i to u segmentima izvedbe sigurne sistem-sobe, kabliranja, videonadzora, vatrodojave, ozvučenja i sistema za upravljanje objektima. BMS je realiziran kroz Boschevu BIS platformu, kroz koju su objedinjeni svi sustavi u objektu u jednu cjelinu i to je primjer primjene IoT-a u poslovnim rješenjima.

Mrežna zaštita kroz saradnju s provjerenim brendovima
a&s Adria: U mrežnim rješenjima ključna je ne samo operabilnost mreže nego i sigurnost infrastrukture. Nudite li klijentima napredna rješenja za enkripciju i sigurno brisanje podataka?
Rakovac: U mrežnim rješenjima, kada je riječ o sigurnosti, nudimo zaštitu u svim segmentima, a osnovni brandovi u tom području su nam Cisco, Checkpoint i Sonicwall. Naši stručnjaci svojim rješenjima prilagođavaju te sustave potrebama korisnika. Na području pohrane i zaštite podataka osnovni su nam brandovi Dell EMC i Cisco. Opet, naravno, prema specifičnim zahtjevima koristimo vlastita rješenja i druge proizvode kako bismo bolje zadovoljili potrebe korisnika. Ono što je bitno napomenuti je da naša rješenja zadovoljavaju sve zahtjeve (SEC, FINRA, NARA…) glede “trajnosti zapisa” kao i BSI, CESG i sličnih standarda u domenu sigurnosnog brisanja podataka.

a&s Adria: Dio vašeg portfolija čine i proizvodi kompanije 2N, koja je prije nekoliko godina postala dijelom Axis Communicationsa. Pokrivate li svih sedam 2N-ovih grupa proizvoda, naročito interfoniju i IP kontrolu pristupa?
Rakovac: Pokrivamo kompletan portfelj 2N proizvoda, a suradnju smo počeli prije više od 20 godina i pratili nastanak i razvoj njihovih proizvoda sve do danas. U to vrijeme suradnja se bazirala na prodaji, implementaciji i podršci GSM pretvornika. S vremenom je portfelj proizvoda upotpunjavan analognim interfonima, analognim lift komunikatorima i digitalnim telefonskim sustavima. U skladu s današnjom tehnologijom i trendovima u telekomunikacijama, svi su navedeni proizvodi dobili SIP inačicu te su od samostalnih uređaja postali sustavi. Portfelj je dodatno proširen na kontrolu pristupa, IP audiosustave i usluge u oblaku koje korisnicima omogućavaju lakši pristup audio i video servisima izvan vlastitog LAN okruženja. 2N je uvijek inovativan i često uspostavlja ili predvodi tržišne trendove, tako da smo i mi sami bili pioniri na tržištu realizirajući projekte pomoću navedenih proizvoda i tehnologija.

a&s Adria: Sarađujete s mnogim renomiranim proizvođačima, kakvi su Cisco, Dell, 2N, Patton… Koliko je odabir pravog tehnološkog partnera utjecao na kvalitet vašeg poslovanja, jeste li zadovoljni saradnjom i namjeravate li širiti tu listu, naročito kompanijama iz industrije sigurnosti?
Rakovac: Od osnutka je Kodeks uzore imao u vodećim svjetskim tehnološkim kompanijama, ali, naravno, prilagođeno uvjetima domaćeg tržišta. Ideja da naši korisnici zaslužuju dokazana rješenja tada nas je izdvajala od konkurencije, a danas nam olakšava širenje poslovanja. Tržišta u regiji u međuvremenu su postala gotovo jednako zahtjevna kao i na Zapadu. Prepoznati smo po dugogodišnjem iskustvu u suradnji s navedenim proizvođačima, što je gotovo jednako važno, a ti proizvođači se oslanjaju na nas da se izborimo za odgovarajući udio na tržištu. Dosljednost u odabiru pouzdanih dobavljača i pažljivo praćenje tehnologija koje će se nadopunjavati pokazalo se odlučujućim, osobito u industriji sigurnosti. Takvi odabiri bitno nam olakšavaju i neophodne usklade sa zakonodavnim okvirom. Lista naših dobavljača iz industrije sigurnosti već je proširena partnerstvom s kompanijom Bosch. U posljednjih nekoliko godina partnerstva kontinuiran je uspon u prodaji sigurnosnih rješenja. Cilj nam je u budućnosti nadopunjavati sigurnosni portfelj rješenjima proizvođača koja su komplementarna postojećim u našoj ponudi i tako stvarati širi portfelj rješenja prilagođenih zahtjevnim sigurnosnim korisnicima.

Ponoviti uspijeh i nakon pandemije
a&s Adria: Vaša analiza ICT i sigurnosnog tržišta Hrvatske, ali i Jadranske regije? U kojoj mjeri je pandemija usporila njegov razvoj, je li došlo do znatnog otkazivanja projekata, da li tržište inače prati svjetske tehnološke trendove?
Rakovac:U usporedbi s ostalima tržištima, naše se ne smatra velikim, ali ima svoje izazove i potrebe, što je odlična mogućnost za Kodeks. Naime, interdisciplinarno i na moderan način sagledavamo potrebe korisnika te dizajniramo, implementiramo i održavamo sustav. Na taj način želimo ostati konkurentni na ovom tržištu, ali i šire. Naravno, nitko nije očekivao globalnu pandemiju, koja je, zasigurno, promijenila i samo tržište, ali i razmišljanja brojnih tvrtki. S novim izazovima posložili smo prioritete i nastavili razvijati ideje za postojeće i nove projekte, ali najvažnije je da smo zadržali sve zaposlenike. Vjerujem da će biti teško balansirati između potrebe tržišta i tehnologije koja nezaustavljivo raste, ali cilj nam je ostati dosljedni svom rastu i inovacijama u suradnji sa svojim korisnicima i partnerima. Vrijeme će pokazati koliko smo u tome uspješni jer iza nas je 30 godina konstantnih izazova, koje smo uspješno svladali i prerasli. Zato ne sumnjam da ćemo povijest ponoviti ako ne i uz još veći uspjeh.

a&s Adria: Na kraju, Kodeks drži jedno od vodećih mjesta u oblasti integracije na hrvatskom tržištu. Na koji način ćete zadržati tu poziciju? Šta namjeravate inovirati u vašem poslovanju? Kakvi su vaši razvojni ciljevi na regionalnom planu?
Rakovac:Razvoj od startupa prije 30 godina do tvrtke koja je danas uzor brojnim startupovima zasigurno mnogo govori o nama samima. Važno je da iza svake podloge stoji dobra ideja s dokazanim rezultatima na tržištu, zbog čega smo danas na vodećem mjestu. Pokreće nas velika energija i entuzijazam kao i prije 30 godina, kada je sve bilo znatno drugačije, ali uvijek razmatramo nove izazove i projekte koji nam otvaraju nova vrata. Razmatramo i mnoge opcije, prilagođavamo se tržištu i potrebama korisnika, okrećemo se novim tržištima. Regionalno, pored spomenute kompanije u BiH, osluškujemo i posredno smo prisutni na tržištima Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Šansu za ulazak na spomenuta tržišta gledamo u budućim infrastrukturnim projektima koji će se financirati iz pretpristupnih i pristupnih fondova Europske unije. Tu vidimo veliku mogućnost suradnje s lokalnim integratorima u pripremi i realizaciji projekta korištenjem vlastitih znanja i iskustava stečenih na EU projektima u Hrvatskoj. Ukratko, uvijek smo pristupni i osluškujemo sve mogućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *